Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű zöldségkrémleves kakukkfűvel

30 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a szárát felaprítjuk.Egy edényt felmelegítünk, és beletesszük a ghít (vagy más zsiradékot.) A ghíbe szórjuk az asafoetidát, kicsit megpirítjuk, majd megszórjuk a kurkumával.
  2. Hozzáadjuk a zöldségeket is, megsózzuk, megborsozzuk, kevés vízzel felöntjük, majd fedő alatt, takarékon megpároljuk a zöldségeket. Amikor már majdnem megpuhulnak, 2 kis ágnyi kakukkfüvet és petrezselymet adunk hozzá, majd felöntjük még annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket.
  3. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem főnek szét. Ezután botmixerrel alaposan összepürésítjük. Tálalásnál a tetejét friss petrezselyemmel és kakukkfűvel díszítjük.

Megjegyzés

Itt a tél, és ilyenkor mi sem finomabb egy jó meleg levesnél. A levesek egyik fajtája a krémleves, aminek az elkészítéséhez szükséges egy kis konyhai segédeszköz használat is. Én fém botmixert szoktam használni hozzá, de olyan turmixgépet is használhatsz, ami üvegből van és hőálló. Műanyag botmixert csak akkor használj, ha előtte kicsit kihűtötted a levest - a turmixolás után, ilyenkor melegítsd újra a levest.
Ezt a levest mindenféle zöldségekből vegyesen szoktam készíteni. Az alapanyagokat kedvedre variálhatod kedvenc zöldségeidből. Mivel 15 éve bio táplálkozó vagyok, minden receptnél odaírom, hogy vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj. Szerintem sokkal fontosabb a minőség, mint a mennyiség. Ennél a levesnél nagyon lényeges az alapanyagok minősége, mert teljesen más íze lesz a levesednek, ha a zöldségek vegyszeresek. Pl. egy vegyszermentes fehérrépa kifejezetten finom és édeskés, én akár önmagában is imádom párolva, sütve vagy grillezve. Magyarországon nem sokmindent készítenek fehérrépával, és sajnos a legtöbb levesbe főzött fehérrépa, amivel gyerekkoromban találkoztam, kesernyés és rossz ízű volt. - vitaik

Ezek is érdekelhetnek

Friss