Hozzávalók
22,5 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 tk sütőpor
5 dkg folyékony méz
5 dkg cukor
2 db tojássárgája + a kenéshez
1 db tojás
15 dkg hideg vaj + a formához
1 kis üveg piros dzsem
1. A kimért lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd a deszkára öntjük, és a közepébe mélyedést vájunk. Beleöntjük a mézet, és hozzáadjuk a cukrot, a 2 db tojássárgáját, valamint az egész tojást. A hideg vajat a liszthalom szélére forgácsoljuk, majd az egészet gyorsan összegyúrjuk. Ezután a tésztát cipóvá formázzuk, folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 30 percet. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és a lisztezett deszkán mindkettőt kör alakú lappá nyújtjuk. (A lapok valamivel nagyobbak legyenek, mint a piteforma.) Az egyik lappal kibéleljük a kivajazott formát úgy, hogy pereme is legyen.
3. A dzsemet a formába öntjük, és egy evőkanál domború felével vagy spatulával egyenletesen eloszlatjuk a tésztán.
4. A másik lapból süteményszaggatóval kisebb-nagyobb szíveket vágunk ki, és a kilyuggatott lapot óvatosan a lekvárrétegre terítjük. Körben a széleket sodrófával a peremhez nyomkodjuk, majd a túllógó részeket levágjuk.
5. A pitetortát ecset segítségével megkenjük 1 db elkevert tojássárgájával, és az előmelegített sütőben készre sütjük kb. 45 perc alatt. A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd cikkekre vágjuk.
EXTRA TIPPEK:
- Még egyszerűbb, ha konyhakészre nyújtott, sütőpapírra feltekert friss linzertésztából készíted.
- Dzsem helyett pl. baracklekvárt, mákos, túrós vagy gyümölcsös tölteléket kenhetsz a tésztára.
- Süsd meg a kiszaggatott szíveket is! Ezeket bevonhatod cukormázzal, feliratozhatod dekortollal vagy más módon díszítheted, és pl. pohárdesszertek, fagylaltkelyhek dekorálására használhatod.