Annak érdekében, hogy a családdal együtt töltött minőségi időre tudjunk koncentrálni, és ne töltsük az ünnepeket a konyhában, ajánlunk egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető ünnepi menüt, amit garantáltan szeretni fog a család.
1. A leves
Mi magyarok úgy vagyunk beállítva, hogy leves nélkül nem teljes az étkezés. Miért is lenne ez másként karácsonykor. Hagyományosan ilyenkor sokan valamilyen hallevesre esküsznek, de sok helyen a pikáns borleves is hagyomány.
Most azonban egy ezeknél sokkal egyszerűbb levest mutatunk, ami ráadásul a pénztárcánkat is kíméli!
Francia hagymaleves
Hozzávalók:
- 20 dkg vöröshagyma
- 3 dkg liszt
- 1 kifli
- 10 dkg vaj
- 2 l alaplé (akár leveskockából)
- 5 dkg sajt
- só
- bors
Elkészítés:
Vágjuk karikákra a hagymát és a vajon pirítsuk meg. Egészen addig kevergessük míg gyönyörű aranysárga nem lesz, mint a karamell. Ekkor válik a hagyma finom édessé.
Ha elérte a kellő küllemet, szórjuk meg liszttel, és azzal is pirítsuk kicsit, de ne sokáig, nehogy lekozmáljon. Majd engedjük fel az alaplével és forraljuk 10-15 percig. Tegyünk bele sót és borsot ízlésünk szerint.
A kiflit vékony karikákra vágjuk, és sütőben szárazon megpirítjuk, majd beletesszük egy elegáns tűzálló levesestál aljára, és ráöntjük a hagymalevest. Megszórjuk a tetejét sajttal, majd forró sütőben még rápirítunk.
Ha szeretnénk meglepetést okozni a családnak, akkor tál helyett tálaljuk cipóban. Egyszerűen csak kivájjuk a belsejét, és beleöntjük a levest, ugyanúgy megpirítjuk sütőben. Tényleg igazán egyszerű és egyben izgalmas fogás.
2. A főétel
Sokféle hagyományos étel van terítéken hazánkban az ünnepekkor. De szinte mindegyik elkészítése elég bonyolult, vagy legalábbis időigényes. És nem is mindenki szereti. Ha biztosra szeretnénk menni, hogy még a gyerekek sem fognak fanyalogva tekinteni a tányérjukra, csináljunk inkább valami olyat, amit garantáltan mindenki szeret. De persze azért tegyünk bele egy kis ünnepi csavart.
Mézes-diós csirke
Hozzávalók:
- 4 db csirkemell (persze ha nagyobb a család, akkor több)
- 2 evőkanál méz
- 1 db citrom
- 5 dkg dió
- 20 dkg vaj
- 8 db paradicsom
- só
- bors
- kakukkfű
Elkészítés:
A csirkemellet már előző este felkészítjük az eseményre. Jól besózzuk és hűtőbe tesszük. Másnap egy tepsit vastagon kikenünk vajjal, és a húsokat egymás mellé fektetjük benne. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegedjen. Ha kész, betesszük a húsokat, de előtte meglocsoljuk kis vízzel. Míg sülöget, addig összekeverjük a mézet, a borsot, a citromlét, kakukkfüvet és a vajat.
Ha a húsok elkezdenek puhulni, megkenjük őket ezzel a keverékkel. Ha már úgy ítéljük meg, hogy nagyjából kész, szórunk durvára vágott diót a tetejére, és kellemesen rápirítjuk. Melegen és hidegen is isteni. Nyers paradicsomszeletekkel tálalva még pikánsabb fogás.
Tipp:
Ha ilyen szépen előre kitaláljuk, hogy mit szeretnénk főzni, akkor sokkal gyorsabban végezhetünk a bevásárlással. Sőt, online is ki tudjuk választani előre, hogy mit, hol a legjobb vásárolni. A lapozható Aldi akciós újság változataiban például külön figyelnek a glutén és laktózérzékenyekre is, sőt találunk külön vegán oldalakat is, ha a családban arra lenne igény. De ha hozzánk közelebb esik Spar vagy Lidl, az ő ajánlataikat is megtaláljuk az akciós katalógus gyűjtő oldalakon.
3. A desszert
Ha kezdő lakomakészítők vagyunk, akkor bőven elég nekünk ennyi időt pepecselni a konyhában. A desszert készítés egy mindenképpen bonyolult folyamat, és ha nem vagyunk rutinosak, nem is biztos, hogy olyan lesz a végeredmény, amit várnánk. A legjobban úgy járunk, ha egyszerűen rendelünk a profiktól. Elmaradhatatlan velejárója a karácsonynak a diós és mákos csoda, a bejgli. Rendeljünk házias ízű beiglit a beiglifutártól, és meg is van az ünnepi asztal éke.
Ha követjük ezeket a tanácsokat, egy igazán szép karácsony elé nézhetünk, ahol végig együtt lehet a család, és mégis ínycsiklandozó fogások kerülnek az asztalra. Jó étvágyat hozzá!