Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű és zamatos: variációk pácolt, grillezett padlizsánszeletekre

Vannak olyan nagyon jó és egyszerű alapanyagokból szinte villámgyorsan elkészíthető fogások, melyek elkészítése különösebb főzőtudományt sem igényel, tálalásuk mégis komoly elismerésre sarkallja az asztal körül ülőket.

Szépek, finomak – lehetnek előételek, könnyű főfogások, kombinálhatók zöldségekkel, halakkal, húsokkal egyaránt. A rendkívül sokoldalú padlizsán elkészítésétől sokan azért ódzkodnak, mert tartanak a hosszas előkészülettől, vagy épp attól, hogy sütés közben szivacsként magába szívja az olajat, illetve attól, hogy a végeredmény mégsem lesz megfelelő állagú.

Csak biztatni tudok mindenkit, hogy adjon egy esélyt a minimális zsiradékkal készülő, mégis csodásan puhára sült padlizsánszeleteknek! Igencsak népszerű a kenyérre kenhető, húsokhoz tálalható padlizsánkrém vagy padlizsánsaláta melyeknek számos variációja létezik több vagy kevesebb zsiradék felhasználásával – a kelet-mediterrán padlizsánsalátáról már szó esett, most azonban olyan gyors finomságokat készítettem, melyekben a sült padlizsánszeleteké a főszerep.

A padlizsán olyan zöldség, melyet mintha kifejezetten előételnek találtak volna ki – látványos lila héja megsötétül sütés közben, halvány, szivacsos szerkezetű húsa omlósan puhává lényegül, bármi is készüljön belőle.

Nyári ebédek, vacsorák remek foglalatossága a szabadtéri grillezés, amit persze konyhai grillsütővel akár az év bármely szakában reprodukálhat bárki zárt térben is. A grillezett padlizsán azonban számomra valahogy a nyári ételek egyik legjobbja. Gyorsan elkészül és nagyon finom, rendszerint nagyobb mennyiséget sütök egyszerre, mert az alábbi egyszerű eljárásnak köszönhetően akár másnap, hidegen, szendvicsfeltétként is remek, nem tocsog az olajban.

Érdemes friss, hosszúkás padlizsánokból nekilátni, szinte biztos, hogy nem lesznek keserűek. Aki mégis biztosra menne, nyugodtan sózza be 15-20 percre. Az egyszerű citromos-fokhagymás pác azonban garantáltan eltávolít minden vélt vagy valós keserűséget a padlizsánokból.

Előételnek indultak az alábbi fogások, aztán úgy alakult, hogy bőséges vacsora lett belőlük. Az első adaghoz kifejezetten kisméretű padlizsánokat sütöttem vaskosabb szeletekben, melyekhez egy finom mártogató szósz is dukált.

Grillezett padlizsánok olívakrémes mártogatóval

Hozzávalók (előételként 4 személyre):
4 kisebb méretű padlizsán (kb. 15-20 dkg/db)
A páchoz:
½ dl olíva olaj
½ citrom leve
1 teáskanál tengeri só
1 kávéskanál őrölt rozmaring (a friss még jobb)
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 dundi gerezd fokhagyma

Az olívakrémes mártogatóhoz:
1 közepes cukkini finomra reszelve (kb. 25 dkg)
2 db nagyobbacska paradicsom, meghámozva, kimagozva
2 szál újhagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1 teáskanál sűrített paradicsompüré
1 evőkanál fekete olívakrém
1 teáskanál tahina
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál vörösborecet
só, bors, kakukkfű – ízlés szerint

Elkészítés: Először a páclevet készítem el, ami annyiból áll, hogy az olajat és a citromlevet tálba öntöm, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomom, fűszerezem, alaposan elkeverem.

A padlizsánok végeit levágom, majd csíkokban meghámozom, vagyis kb. 1 cm-es csíkokban úgy távolítom el a héját, hogy nagyjából 1 cm-ként marad is rajta héj. Mindegyikből 1-1 cm vastag szeletet vágok hosszában. Egy kenőecsettel minden padlizsánra kenek a pácléből, majd egymásra helyezem a megkent padlizsánszeleteket. Amíg érlelődnek, elkészítem a mártogató szószt.

Ehhez a cukkinit alapos mosás után almareszelőn finomra reszelem. A hagymákat a zöld részükkel együtt apróra vágom. A paradicsomokat leforrázom, meghámozom, kiskanállal eltávolítom a magjukat, a levet felfogom, a húst apróra felkockázom. A petrezselymet a paradicsompürével és a paradicsom levével és a tahinával botmixerrel krémesítem. 

Az apróra vágott hagymát, az átpréselt fokhagymát, valamint a reszelt cukkinit zsiradék nélkül serpenyőbe teszem, kb. 5 perc alatt megpárolom. A még meleg cukkinis keverékhez keverem a fűszereket, a paradicsomkockákat, az olívakrémet, valamint a petrezselymes-paradicsompürés krémet, hozzáadom az ecetet. Ha szükséges, még fűszerezem, a sóval azonban mértékletesen érdemes gazdálkodni, mert az olívakrém eleve sós. Olajat is tartalmaz épp elegendő mennyiségben, külön olajra már nincs szükség.
Az egészet alaposan összekeverem. Hagyom teljesen kihűlni, majd hűtőbe teszem.

Amíg a mártogató szósz hűl, felforrósítom a grillt, szép egymás után ráteszem a pácolt padlizsánszeleteket, 6-8 perc alatt omlósra sütöm, a felesleges nedvességet papírtörlővel felitatom. Tálra szedem, a mártogatót mellé kínálom. Friss kenyérrel remek előétel, könnyű vacsora.

A következő adagból finom apró „szendvicsek” lettek. A padlizsános-paradicsomos bruschetta egyik titka a jó minőségű, ropogós héjú kenyér. Igazán attól lesz finom ez az egyszerű előétel (a jó minőségű alapanyagokon túl), hogy a ropogósra pirított kenyérkékre simul a zamatos, puha padlizsán és az ízletes paradicsom. A héja ropog, a közepén halomban a sok finomság… Nyári estékre nem is nagyon kell más, néhány igazán jó falat, egy pohár jó bor, pihenés!

Grillezett padlizsános bruschetta paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:
2 közepes padlizsán (kb. 25-30 dkg/db)
4 nagyobb szilvaparadicsom
néhány szem fekete olajbogyó, olívakrém, frissen őrölt bors – ízlés szerint
A páchoz:
1 dl olíva olaj
1 citrom leve
2 teáskanál tengeri só
2 kávéskanál őrölt rozmaring (a friss még jobb)
2 kávéskanál morzsolt oregánó
2 dundi gerezd fokhagyma

Elkészítés: A páclevet a fentiek szerint elkészítem, a padlizsánok végeit eltávolítom, csíkokban meghámozom, hosszában kb. ½ cm vastag szeletekre vágom. Minden szeletet megkenek a páclével, egy széles tálban szép sorban egymásra halmozom őket. Valamennyi páclé megmarad, ha nem így történne, érdemes egy keveset visszafogni belőle.

Amíg pácolódnak, meghámozom és felkarikázom a paradicsomokat, felvagdosom az olívabogyókat, felszeletelem a kenyeret, előmelegítem a grillsütőt.

A fűszeres padlizsánszeleteket a forró grillre rakosgatom, 6-8 perc alatt szép csíkosra, puhára sütöm, papírtörlőre szedem. Az utolsó padlizsánok után a kenyerek egyik oldalát megmártom a maradék páclében, épp csak annyira, hogy a felszínükön vékony réteg képződjön. A megkent felükkel lefelé ráhelyezem mindegyiket a forró rácsra, 2-3 perc alatt enyhén megpirítom.

A halvány csíkosra pirult, ropogós kenyérszeletekre rakosgatom a padlizsánokat és a paradicsomokat, olívabogyóval, illetve olívakrémmel, néhány petrezselyemlevéllel díszítem.

A mennyiség természetesen a társaság étvágyának megfelelően növelhető. A padlizsánok serpenyőben is remekül megsüthetők! Esti borozgatáshoz, de nyaralás előtt, alatt is egyszerűen elkészíthető. Előételként, könnyű uzsonnaként, vacsoraként is tálalható.

Nagyon jó étvágyat és kitűnő időt kívánok hozzá mindenkinek!  

Ezek is érdekelhetnek

Friss