Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű és finom: a cookie

Az Amerikában oly népszerű ropogós keksz nem véletlenül terjedt el szerte a világon. Rendkívül egyszerűen elkészíthető, számtalan módon variálható, soká eltartható – már ha nem fogy el azonnal.

Ha van egy jó alapreceptünk, kedvünkre játszhatunk az ízesítéssel. Csak az arányokra kell figyelnünk, de a fűszerekkel bátran varázsolhatunk. Az egyszerűen és gyorsan kikeverhető tésztát gazdagíthatjuk zabpehellyel, magokkal, fűszerekkel, mákkal, csokival, mazsolával vagy más aszalt gyümölcsökkel – az alkalom, ízlésünk és hangulatunk szerint.

A klasszikusnak számító cookie-k tésztájának sűrűsége olyan, hogy kanállal könnyedén sütőlapra szaggathatóak, de ettől függetlenül az édes élvezeteket hordozó cookie-k nagy családjába tartoznak még a formával szaggatható, habzsákból kinyomott, töltött vagy kézzel formázott kekszek is. A recepten múlik, milyen a tészta nyersen, de jó receptnél a keksz mindig omlós,bár lehet ropogós vagy puha is, a sütés és az összetevők szerint.
 
A kanállal szaggatható, formázható kekszek nagy előnye, hogy kevés eszköz felhasználásával és a kezünk összepiszkolása nélkül könnyedén tepsire szaggathatunk vele nagyobb mennyiségű kekszet. Két kanállal könnyedén formázhatóak a kekszek, és alapvetően még abban is segítségünkre vannak a kanalak, hogy egy-egy cookie nagyjából azonos mennyiségű tésztából készüljön el.
 
Az így készített sütemény gyakorlatilag tíz perc alatt összeállítható, kanállal pillanatok alatt sütőpapírral bélelt tepsire adagolhatjuk, majd 15-20 perc alatt kész is a kávé vagy tea mellé tökéletes aprósütemény.
 
Ha sikerül megtartóztatni magunkat – vagy megmenteni a sütiből valamennyit -, jól záródó dobozba téve sokáig friss marad, és megfelelő pillanatban előkapva jó szolgálatot tehet!

Mogyoróvajas keksz csokoládémorzsákkal

Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt
10 dkg margarin
1 csipet só
1 kávéskanál vaníliás cukor
14 dkg cukor
0,5 dl tej
1 kávéskanál sütőpor
1 tojás
15 dkg darabos mogyoróvaj
5 dkg 50%-os csokoládé
 
Elkészítés: A margarint habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a vaníliás cukrot, a mogyoróvajat, a tojást, a sütőporos lisztet és a pici tejet. Alaposan elkeverem. A fél táblányi csokoládét apróra vágom, és a tésztához adom.
Egy nagyobb gáztepsit sütőpapírral kibélelek, erre kanalazom a tésztát, amit utána egy kenőkéssel, kézzel vagy egy pohár aljával ellapítok.
A 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütöm. Amíg ki nem hűl, addig a tepsin hagyom.

A különféle cookie-król bővebben >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss