Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű, de nagyszerű gasztroajándékok

default user icon
MME
A különféle kézzel készült ajándékokat azért szeretjük, mert személyes, és mert az ajándékozó szívét, lelkét, idejét és szeretetét is belecsempészte a mi ajándékunkba.

Az üvegfestés, découpage, hímzés, kötés, horgolás mellett az ehető-iható, úgynevezett karácsonyi gasztoajándékok is nagyon népszerűek. Különleges alkalomra persze különleges finomság illik, de nem biztos, hogy ennek bonyolultnak vagy drágának is kell lennie. Ha idén nem dagad a pénztárcánk, vagy ha megajándékozott haspók, esetleg hála Istennek mindene megvan, esetleg direkt jelezte, hogy nem szeretne már több tárgyat kapni, akkor tökéletes a gasztroajándék. De persze kísérőnek is remek, az ünnepi édességek mindig sikert aratnak.

Lime-matcha keksz

A keksz nagyon jó választás, hiszen a karácsony aprósütemény sokáig eláll, jól csomagolható, különféle formákra szaggatható és mutatósan díszíthető, ráadásul egy jó alaprecepttel rengeteg ízkombinációban elkészíthető. Mi most zöldteával és zöldcitrommal készítettük, de a recept nyomán kipróbálható narancsos-fahéjas, mandarinos-vaníliás, de még kakaós-kávés változatban is.

Elkészítési idő: 10 perc+ 1 óra hűtés+ 10-15 perc sütés
Hozzávalók 2 tálcához:
8 dkg porcukor
2 teáskanál matcha zöldteapor
3 lime
15 dkg hideg vaj
1 csipet só
20 dkg liszt
3,5 dkg keményítő
3 tojássárgája
7,5 dkg kristálycukor

Elkészítés: A porcukrot alaposan elkeverjük a zöldteával. Megmosunk 1 lime-ot forró vízben, lereszeljük le a héját. A vajat apró kockákra vágjuk fel, a porcukros keverékhez adjuk a reszelt lime-héjjal és egy csipet sóval együtt. Egy konyhai aprítógépben addig keverjük, amíg élénkzöld masszát kapunk, ha nem lenne csomómentes, egy kézi mixerrel rásegíthetünk, és lazításként hozzáadjuk a tojásokat. A legvégén adjuk hozzá a lisztet és a keményítőt, amit alaposan beledolgozunk.
A tésztánkat 2 egyenlő részre osztjuk, és egy-egy ujjnyi vastag lapot formázunk belőle. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük legalább 1 órát (de akár 2 napra előre is lehet vele dolgozni!).
A sütőt 170 fokosra melegítjük, és a tepsit sütőpapírral béleljük ki.
A maradék lime-okat szintén megmossuk, lereszeljük a héjukat, és egy mozsárban egy evőkanál kristálycukorral alaposan összedolgozzuk, majd a többi kristálycukorral elkeverjük egy nagy tálban.
A tiszta munkafelületet belisztezzük, kinyújtjuk a tésztát. Tetszőleges formázóval kiszúrjuk a kekszeket. Ezután óvatosan megforgatjuk a kiszúrt tésztát a lime-os cukorban (lehet az egészet, vagy csak az oldalát), ha nem tapadna, akkor tojásfehérjével megkenhetjük a tészta felületét.
A sütőtálcára helyezzük őket, és a sütő középső részén 10-15 perc alatt (vastagságtól függően) készre sütjük. Akkor van kész, ha teljesen átsült, de nem kezdett el barnulni. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
Olyan tárolóba tegyük, ami nem látszik át, így szép zöld színét tovább megtartja!

Mákos-vörösáfonyás püspökkenyér

A püspök- és gyümölcskenyér – bátran mondhatjuk – a végtelenségig variálható, mindenki saját vagy a megajándékozott ízlése szerint módosíthat a fűszerezésén, ízesítésén. Ez a bögrés – vagy poharas – változat azért is jó, mert kiadós, pofonegyszerű, ráadásul 15 perc munka után a sütőre bízhatjuk a sütit. A recept bátran elkészíthető diós-sárgabarackos, mandulás-narancsos, mogyorós-datolyás változatban is! Vagy ahogy szeretnétek!

Elkészítési idő: 15 perc + 40 perc
Hozzávalók:

1 pohár (175 g) joghurt – a poharat tartsuk meg mérőedénynek!
3 egész tojás
1,25 pohárnyi kristálycukor
0,5 pohárnyi olaj
2 citrom reszelt héja (1 facsart leve)
2 pohár liszt
1 pohár mák
2 teáskanál sütőpor
10 dkg aszalt vörösáfonya – csokidarabokkal keverve
vaj+ liszt az őzgerincforma előkészítéséhez

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kivajazunk és lisztezünk egy őzgerincformát.
Egy kézi mixerrel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd a joghurttal és az olajjal, végül hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citrom levét is.
Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a mákot, valamint az áfonyát, illetve a sütőport. A lisztes keveréket apránként beleforgatjuk a joghurtos masszába.
A tésztát beleöntjük az előkészített formába, és 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy átsült-e. A sütőből kivéve rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

Ír krémlikőr

A leggyorsabb és legkedveltebb finomságok egyike, bár igaz, hogy a whisky miatt nem a legolcsóbb. Viszont mindenki szereti, nem lehet melléfogni a Bailey’s-hez hasonló itókával.

Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók 1,25 literhez:
1 evőkanál instant kávépor
3 evőkanál forró víz
1, 5 evőkanál aprított étcsokoládé
3,5 dl whisky
5 dl habtejszín
40 dkg sűrített tej
1 tojás felverve
1 evőkanál kókuszaroma

Elkészítés: A kávét és a csokoládéreszeléket feloldjuk a forró vízben. Egy tálba öntjük az összes hozzávalót, jól elkeverjük, és feloldjuk benne a csokoládés-kávés keveréket. Hűtött, fertőtlenített üvegekbe töltjük az így elkészített házi likőrt, lezárjuk.
Hűtőben tárolva akár 6 hónapig is eltartható. Ha valaki idegenkedik a nyers tojástól, nyugodtan el is hagyhatja.

Gyömbéres-narancsos trüffel

A csokit mindenki szereti, aki nem, az hazudik… :) Bár a bonbonkészítésnek most nagy divatja van, a temperálás, a formák beszerzése, a töltelékek elkészítése nem egyszerű. De van atombiztos megoldásunk, ami olyan egyszerű, mint az 1x1. A gyömbéres-narancsos recept természetesen kedvünk szerint variálható: készíthetjük a gyömbér helyett alkoholba áztatott aszalt gyümölcsökkel, a narancslikőr (vagy aroma) helyett rumosan, kókuszosan, de akár kávésan is.

Elkészítési idő: 20 perc + 3 óra hűtés
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
20 dkg étcsokoládé
6 cl tejszín (min. 30 %-os)
2 evőkanál narancslikőr vagy narancsaroma
7,5 dkg kandírozott gyömbér
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: A csokoládét és a tejszínt vízgőz felett összeolvasztjuk, majd hozzáadjuk likőrt és a feldarabolt kandírozott gyömbért. A tűzről levéve egy tálba tesszük, hagyjuk kihűlni, és hűtőben dermesszük legalább 2 órát.
A csokoládékrém ¼ részét kivesszük, a többit a hűtőben hagyjuk, nehogy megolvadjon. Egy teáskanállal adagoljuk a trüffel krémet, egy tálcára formázunk a kezünkkel belőle kis labdákat. Hűtőbe tesszük, amíg kissé megkeményednek. Ezután kakaóporba forgatjuk, és kész is. ;)
Friss bonbon – nem tartalmaz tartósítószert, ezért érdemes hűtőben tárolni, és 2 héten belül elfogyasztani.

Ezek is érdekelhetnek

Friss