Hányadán is állunk a tejjel? Ki miért nem issza, és aki issza, miért issza? Egészséges vagy egészségetlen? Szüksége van a szervezetnek rá vagy nincs? Évente változtnak a szakvélemények is. Az viszont biztos, hogy csökken a tejfogyasztás, legalábbis Magyarországon.
Csökkenő tejfogyasztás
Laktózmentes receptek >>>
Ennek egyik oka, ha nem ihatjuk. Egyre többen szenvednek étel intoleranciában, az egyik leggyakoribb a laktózérzékenység - ami azt jelenti, hogy a tejtermékeket nem tudjuk megemészteni - de ez ma már lehet rágótablettával orvosolni.
A másik ok, ha valaki tudatosan mond le a tejről, a tejtermékekről, mert ilyen diétát kezdett el.
Alternatívák - mit igyunk, ha nem tejet?
Az ember elég leleményes ahhoz, hogy az alkoholhoz hasonlóan, szinte mindenből csinál tejet is. Ezek a növényi tejek készen is megvásárolhatóak, ám sokkal jobban tesszük, ha otthon nekiállunk. A kész tejek ugyanis elég drágák. Ha magunknak csináljuk őket nem állnak el sokáig, viszont kevesebb tartósítószer kerül bele! Elkészítésük nagyon egyszerű, ámde időigényes.
Gabonatejek
Rizstej: natúr ízű, rizs alapú növényi ital, melynek állaga a tejnél krémesebb.
Zabtej: legnagyobb előnye, hogy igen olcsó. Íze natúr, ásványi anyag tartalma magas.
Csonthéjas tejek
Kókusztej: otthon készíteni kicsit nehezebb, inkább vegyük készen. Természetesen kókusz íze van.
Mandulatej: az egyik legfinomabb tej. A kávénak kifejezetten különleges ízt ad. Kevesebb kalória van benne, mint a tehéntejben.
Mogyorótej: nagyon gazdag kalcium és E vitamin forrás. Eléggé kalóriadús is. Íze erőteljes.