Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyél, hogy fogyj! 8 étel, amitől szebb és karcsúbb leszel!

A tartós fogyás titka nem a koplalás, hanem az egészséges, jó minőségű ételek fogyasztása. Mutatunk néhány jolly-joker falatot!
A káposztafélék sokáig eltelítenek 

Azt mindannyian tudjuk, hogy a brokkoli, a kelkáposzta és a karfiol nagyon egészséges. A káposztafélék azonban a fogyásban is segítenek, a bennük található anyagok ugyanis hosszú időre eltelítenek! Igyekezz beépíteni őket az étrendedbe, és legalább hetente háromszor fogyassz ilyen ételt!

Joghurt az erős csontokért

A kor előrehaladtával a szervezet egyre jobban igényli a csonterősítő kalciumban gazdag ételeket. Ez a fontos ásványi anyag azonban a zsírlebontásban is szerepet játszik! Legjobb forrásai a joghurt, a tej, az író, a sajt és a brokkoli. A tejtermékekből válaszd a zsírszegény változatot, és fogyassz naponta három adagnyit a kalciumban gazdag ételekből.  

A kivi feszesíti a bőrt

Az édes-savanykás gyümölcsben található C-vitamin segíthet a cellulitis elleni harcban, hiszen ez a vitamin felelős többek között a kötőszövetek állapotáért is. Egyél minden nap C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, vagyis kivit, citrusféléket, brokkolit, csili-, zöld és piros paprikát, petrezselymet és zöld leveles zöldségeket! Az átlagos ajánlott napi C-vitamin-bevitel 40 mg. Összehasonlításképpen: 100 g kivi 92,7 mg-nyit tartalmaz, tehát egy kivi nagyjából fedezi az ajánlott C-vitamin szükségletedet.

Szárnyashús a szép izomzatért

Ha az ételek révén nem jut elég fehérjéhez a szervezeted, akkor a tested nem a zsírtartalékot kezdi el lebontani, hogy energiát nyerjen, hanem az izmokat. Ezért nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű fehérjét fogyassz minden nap! A szárnyashúsok és a sovány vörös húsok finomak, és számtalan módon elkészíthetőek. Lehetőleg grillezve vagy párolva fogyaszd őket, hiszen így minimális mennyiségű zsiradékra van szükség az elkészítésükhöz.

Napraforgómag a farkaséhség ellen

A napraforgómag remek cinkforrás. Ez a fontos ásványi anyag, amellett, hogy szebbé teszi a bőrt és a hajat, az anyagcserében is fontos szerepet játszik, ráadásul kordában tartja az inzulinszintet, segítségével tehát elkerülhető a farkaséhség. Azzal, ha a reggeli müzlidbe vagy a joghurtodba 1 kanál natúr napraforgómagot raksz, sokat tettél az egészségedért! További cinkforrások: borjúmáj, vörös húsok, tökmag, tojás.

Repceolaj a szívért

A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, hiszen csökkenti a vérnyomást, szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet  ez utóbbi révén pedig megelőzi az éhségérzet kialakulását! A repceolaj ideális a salátaöntetbe, de a mennyiségre természetesen ilyenkor is ügyelni kell (1 személy = 1 evőkanál). További remek omega-3-források: lenmag, tengeri halak, diófélék, vesebab, spenót.

A tengeri hal segít a fogyásban

Néhány éve a minnesotai egyetem kutatói érdekes felfedezést tettek: egy kísérlet során kiderült, hogy minél magasabb D-vitamin-szintnél kezdett valaki diétázni, annál jelentősebb súlyvesztésre számíthatott. Végül azt is kimondták, hogy az eredmények szerint a D-vitamin a fogyókúra során is növelheti a fogyás mértékét. A friss vagy mirelit (tehát nem konzerv) lazac, makréla, pisztráng, hering, garnéla, tonhal, valamint a halolajok, a tej és a tojássárgája is tartalmaznak D-vitamint.

A lencsétől biztosan jóllaksz!

A rostban gazdag hüvelyesek hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak azáltal, hogy étkezés után megakadályozzák a vércukorszint emelkedését. Emellett a rostanyagok az emésztőrendszer munkáját is támogatják! A hüvelyesek (bab, borsó, lencse) mellett rengeteg rostot tartalmaznak például a teljes kiőrlésű kenyerek, a valódi müzlik, a zöldségfélék és a szárított gyümölcsök is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss