Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy Spritz rendel!

Az eredetileg étvágygerjesztőként előállított italok manapság egyre inkább a nyári bulik részét képezik, és nem a gyomor serkentését szolgálják, hanem e gyomor gazdájának kellemes, finom ellazulását.

A Spritz gyomorkeserűből, olasz habzóborból (ez a leggyakrabban prosecco) készül, egy kis szódavízzel megbolondítva. Régebben az olaszok csak borral hígítva itták a gyomorkeserűt, ám a 19. században Velencében megforduló osztrák katonáknak ez túl tömény volt, így került a víz is a pohárba.

A velencei spritzből létezik többféle:
- Spritz all Aperol
- Spritz al Bitter (ez készül Camparival)
- Spritz con Cynar (itt az articsóka a főszereplő)

Nálunk a Campari régi ismerősnek számít, az Aperol épp most jön divatba, a Cynar még várat magára…

A koktélban lévő italok arányait tekintve érdemes az egyharmad-egyharmad-egyharmad arányokkal dolgozni. A kész Spitzeket extra hozzávalókkal tovább lehet gazdagítani.

Akik bátrak, azok egy-két csepp Angostura likőrrel is megbolondíthatják, de klasszikusnak tekinthető az articsóka tartalmú gyógynövényes keserű likőrrel, Cynarral való gazdagítása is.

Az Aperollal készített longdrinkeket általában naranccsal díszített, hűtött pohárban szervírozzuk. A Camparival vagy Cynarral készített italokat inkább citromkarikával vagy olívabogyóval kínáljuk.

Habzóbor helyett száraz pezsgővel is dolgozhatunk az italok elkészítésénél.

A likőrök magas cukortartalma és a szénsavas prosecco vagy pezsgő alattomos párosítás… gyorsan a fejünkbe száll az ital, főleg a nagy melegben, amikor kívánjuk a kesernyés, szomjoltó italt. Ugyan a szóda is szénsavas, de a víz hígítja a kombinációt…

Aperol

Az Aperol egy padovai származású keserűlikőr, ami 1919-ben született. A Camparira erősen emlékeztető ital alkoholtartalma ugyan elmarad attól, de pont a 11% alkoholtartalom teszi azzá, ami ma: tökéletes partiital. Kellemes, nem túl ütős, ízes, jó színű...

Összetétele nagyjából ismert, van benne keserű narancs, rebarbara, kínafa kéreg, tárnics és titkos összetevő is: gyógynövények egyedi kombinációja.

Készíthetünk Aperolból koktélt szóda hozzáadása nélkül is. Például megbolondíthatjuk egy kis vodkával, gyümölcssziruppal, és mindezt kínálhatjuk jégen egy szeletnyi narancs társaságában.

Spritz all Aperol

0,9 dl Aperol
0,3 dl szódavíz
0,3 dl prosecco
1 karikányi narancs
3-4 jégkocka (ez opcionális)

A jeget beletesszük a pohárba, erre jön a bor, a szóda, végezetül a likőr. Díszítjük és kínáljuk.

Az esti bulikon kívül a grillezéseknél is jó partner lehet egy pohárnyi Spritz, ami nagyon jól harmonizál a pácolt, sült húsokhoz.

Campari

A Campari igen hasonlatos az Aperolhoz, ebben is van kínafa kéreg, meg sok-sok gyógynövény, ellenben az alkoholtartalma duplája az Aprolénak (22-28 % között mozog).

Az italt 1860-ban alkották meg, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Jellegzetes kárminszínét a bíborbogár adja. A szín mellett a többi gyógynövényes keserűtől egy – a Bahamákon őshonos – cserjének a kérge különbözteti meg. A cascarilla kéregből származó ízanyagoknak is köszönhetően válik egyedivé a Campari.

A Camparit gyakran fogyasztják magában aperitifként, de a Spritzen kívül több koktél alapjául is szolgál, mind a színe, mind az íze miatt.

Negroni

1919 óta ismert, Firenzében született ital, ami ma is igen népszerű.

0,3 dl gin
0,3 dl Campari
0,3 dl édes vermut

A pohárba 3-4 jégkockát teszünk, erre öntjük az italokat, amit elkeverünk, majd naranccsal díszítjük a poharat és kínáljuk az italt.
A gin helyettesíthető vodkával, de akár le is cserélhető egy kis habzóborra.

Cynar

A Cynar szintén olasz gyomorkeserű, ám a szokásos gyógyfüvek mellett articsókát is tartalmaz, és ez teszi igazán egyedülállóvá. Közel 17 % alkoholtartalommal bír. Szokás magában inni, vagy egy kis narancslével, de sok esetben koktélokba is belekeverik.

Cin Cyn

0,3 dl Cynar
0,3 dl édes vermut
0,3 dl gin
2 darabka narancshéj

Az italokat jégen összekeverjük, majd koktélos pohárba szűrjük. Narancshéjjal gazdagítva kínáljuk.

Koktéldíszítés >>>

Egy másik olasz kedvenc: a martini >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss