Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy sima, egy buborékos

Sör, bor nélkül jól elvan az ember. Már aki. A tejet is tudjuk nélkülözni. Csak a vizet nem.

Összehasonlítottuk a buborékos és a szénsavmentes (sima) ásványvizet. Nagy csata volt. A végeredményt előre eláruljuk: döntetlen.

Emésztés – 1:0

Buborékos víz: A bikarbonát hatására (220-4300 mg/l) az emésztés könnyebb, hatékonyabb. Legjobb, ha étkezés közben is szénsavas ásványvizet kortyolgatsz.

Sima víz:
Az étkezés közben elfogyasztott 1-2 pohár víz hidratálja az emésztőrendszert, így könnyíti meg a bélműködést! A hatást tovább erősítheted, ha magnéziumban gazdagot választasz. A rendszeres vízivás nélkülözhetetlen a vesék jó működéséhez, és csökkenti az éhségérzetet!

Hidratálás – 1:1

Buborékos víz: Legyél vele nagyon óvatos. Mivel sóban gazdag vízről van szó, a só pedig megköti a folyadék egy részét, ezért különösen nem ajánlott a vizelési problémákkal küzdők és a vízhajtót szedők számára. A buborékok felfúvódáshoz vezethetnek, légszomjat okozhatnak.
 
Sima víz: Az étkezések között, naponta legalább 1,5 l vizet kell meginni. A sima víz kevesebb ásványi elemet tartalmaz, mint a szénsavval dúsított, ezért kiválóan alkalmas a szervezet hidratálására, különösen a nagy fizikai erőkifejtést követelő feladatok végzése közben. Ezenkívül rendben tartja a vesék megfelelő működését!

Ásványi anyagok – 2:2

Buborékos víz: Szegényebb kalciumban mint szénsavmentes társa, de számos ásványi elemet tartalmaz. A bikarbonátban gazdag vízfajták általában elég sok nátriumot is tartalmaznak. Ügyelj erre, ha só nélküli diétán vagy. A szénsavval dúsított vizek kiválóak sportolók számára, mert egy edzés vagy verseny során az izzadsággal nagyon sok ásványi anyag is eltávozik a szervezetből.

Sima víz: Bizonyos vízfajták kevés ásványi elemet tartalmaznak, ezért még a babáknak készítendő ételekhez is felhasználhatók. A többi változat igen gazdag ásványi elemekben: kalciumban, vasban, foszforban, foszfátban, magnéziumban. A vízben lévő kalcium nagyon könnyen felszívódik, ezért kiváló fegyver a csontritkulás elleni harcban. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss