Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy palack chardonnay mindig klasszikus és jó választás

default user icon
MME
Chardonnay. Talán az egyik legpopulárisabb szőlőfajta, amivel nem lehet mellényúlni. Akár étteremben kérjük ki, akár vendégségbe visszük, egy palack chardonnay mindig klasszikus és jó választás. Ismerjük meg közelebbről is!

Világfajta, amely minden szőlő- és bortermelő országban megtalálható. Hazája Franciaország, Burgundia, ahol ebből készülnek a fehérborok, és a chardonnay a champagne-i pezsgők egyik alapfajtája is. A pinot noir és a gouais blanc nevű szőlőfajta spontán keresztezéséből származik. Elterjedt az egész kontinensen és a tengerentúli országokban, nálunk is megtalálható szinte az összes borvidéken. Bár leginkább a meszes vagy vulkanikus területeken érzi jól magát, de más talajokon is szépen terem. Magas mésztartalmú ültetvények esetén savakban gazdagabb borra számíthatunk, de egyébként is remekül közvetíti a talajadottságokat.

Korán fakad és virágzik, szeptember elején, közepén pedig lehet is szüretelni. Megbízható fajta, a kihívásokkal teli évjáratokban sem hagyja cserben a borászt. Elviseli a fagyokat, de a leghűvösebb borvidékeken azért tavasszal izgulhatnak a termelők. A szárazságot is tűri, könnyen alkalmazkodik, ezért olyan eltérő éghajlatú vidékeken is megterem, mint a meleg Kalifornia vagy a hűvös Chablis.

Stílusában különböző borok készülhetnek belőle. Kiváló pezsgőalapanyag magas savai és neutrális aromái miatt, acéltartályos változata lehet egy könnyed, egyszerű tétel, de egy komplex, komoly bor is. Jól bírja a hordós érlelést, akár az új barrique-ot is, igaz, ekkor előtérbe kerülnek a vajas, pörkölési aromák. Pont ezért érdemes óvatosan bánni a hordóval a chardonnay esetében, és inkább rövidebb ideig érlelni benne, nagyobb vagy öregebb hordót használni hozzá. Sokan alkalmazzák a szőlőfajta esetében az úgynevezett battonage technológiát, amikor a borban összegyűlt seprőt a palackozás előtti érlelés időszakában felkeverik, így plusz ízekkel, krémes textúrával gazdagítják a bort.

Aromái az adott borvidék éghajlati viszonyaitól és a borkészítés módjától függnek. Hűvösebb helyen készült reduktív chardonnay-ban zöldalmát és citrusokat találunk, míg melegebb klímán ugyanez már érettebb barackra és körtére, trópusi gyümölcsökre változik, hordós érlelésnél pedig a vanília kerülhet előtérbe.

Ezt a változatosságot a gasztronómia is szereti. Egy friss, reduktív tételt választhatunk saláták, kevéssé fűszerezett halak, rák, csirke, zöldséges rizottó vagy szusi mellé. Egy testesebb, hordós változat pedig tejszínes, vajas mártással készült tészták, csirke vagy akár sertés mellé is passzol. Sőt, szereti a grillezett, füstös aromákat, pörkölt magvakat, valamint a kissé édesebb zöldségeket, mint a kukorica, édeskrumpli vagy a sütőtök.

Bökő Dávid Chardonnay Füred 2018

A Balaton északi partján, Csopakon, Füreden és Tihanyban vannak területeik, amiket organikusan művel közösen Dávid és édesapja. Sokáig csak szőlőeladással foglalkoztak, majd az új generáció már saját borokkal szeretett volna piacra lépni. Tetszik nekünk ez az irány. Sárga húsú gyümölcsök és citrusok keverednek az illatban és az ízben, a finomseprős érlelés krémes textúrát és kerekséget ad a kortynak.

Sauska Chardonnay 2018

Nem az első gondolatunk Tokajból chardonnay-t inni, de ha jobban belegondolunk, az ottani ásványos talaj remek partnere a fajtának. A pincészet a Megyer- és a Birsalmás-dűlőből szüretelte a szőlőt a borhoz, ami tartályban erjedt, majd némi finomseprős érlelést követően került palackba. A fehér húsú gyümölcsök mellett gyógynövényes, citrushéjas aromákat érzünk, sós lecsengéssel.

Légli Landord 2017

A Dél-Balaton egyik kiemelkedő borászatáról van szó, ahol évek óta készül a Landord-dűlőről elkeresztelt chardonnay. A spontán, hordóban erjesztett és érlelt tételben az elegáns fás jegyek kerülnek előtérbe. Emellett érett, sárga húsú gyümölcsöket és grépfrútot érzünk benne. A kerekség, a fűszeresség és a magasabb alkohol miatt jól illeszkedik a tejszínes mártással készült ételek gazdag textúrája mellé.

A BOR, AMI A LEGJOBBAN PASSZOL A PAPRIKÁS FOGÁSOKHOZ: KADARKA >>>

HÁZIBULIK, GRILLEZÉSEK ILLATOS BORA – ÍME A CSERSZEGI FŰSZERES! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss