Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy kis sütési kísérlet: 2 bolt, 2 pizza, 1 szakács

Mindig úgy érzem, kissé nehéz beszerezni a jó hozzávalókat az otthoni pizzasütéshez. Vagy hiányérzetem támad, mert nem kaptam valamit a boltban, vagy a kész pizza íze nem varázsol el. Legutóbb kitaláltam, versenyt rendezek a beszerzési források tekintetében. Két pizzát sütök, kétféle üzletből vásárolok.

Így az elsőhöz egy szupermarketben vásároltam, a másodikhoz egy kisboltban. Első gondolatom az volt, mikor szupermarketet választottam, hogy megnézem a Penny akciós újságját, mert annak a diszkontláncnak van legközelebb üzlete. Hogy hol találtam kisboltot a közelemben, azt a Holmivan listázta ki. Lássuk, melyik esetben hogy jártam. Kalandra fel!

Az alaprecept

A tésztát is magam fogom készíteni, hogy nagyobb legyen a kihívás.

Több pizza receptet lehet találni a Mindmegette oldalán is, az alábbi receptet egy barátnőmtől kaptam. Mire is lesz hozzá szükség?

A tészta:

- 800 g kenyérliszt – fontos, hogy magas sikértartalmú legyen
- 200 g búzadara
- 1 evőkanál só
- 14 g instant élesztő – de persze lehet friss is
- 1 evőkanál barna cukor
- 650 ml víz

A szósz egy egyszerű paradicsomos, bazsalikomos kence lesz, nem bonyolítom túl. Egyébként is az igazi pizza nem attól jó, ha mindenféle sok dolog van rajta. Inkább legyen kevés, de azok jó alapanyagokból, megfelelően kialakítva az arányokat.

A szósz:

- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 400 g paradicsom
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint

A feltét igazából bármi lehet, de mint ahogy fent is említettem, az egyszerűségre utazom, így követvén a receptet csak néhány dolgot szeretnék rátenni.

A feltét:

- 200 g prosciutto – nem vagyok naiv, nem hiszem, hogy bármelyik helyen kapok, így maradjunk annyiban, hogy sonka
- 500 g mozzarella
- 200 g parmezán sajt
- 250 g rukkola

Nos, ezen dolgok megvétele lenne a cél. Lássuk, hogy sikerült.

A vásárlás

1. Szupermarket

A Pennyt választottam, mert árban igazán kedvező, és mindig nagyon jó akcióik vannak. Ráadásul az Ujsagomat oldalon meg tudom nézni a Penny akciós újságot online, mielőtt még elmennék vásárolni.

A tészta:

Itt a tésztához mindent kaptam. De mondjuk ez nem is volt nagyon kétséges, esetleg a kenyérliszt lehet olyan, ami nem mindenhol kapható, de manapság már azért sokféle liszt közül választhatunk a szupermarketekben.

A szósz:

Több olívaolaj közül is választhattam, egy közép kategóriásat vettem, a célnak tökéletesen megfelel. Fokhagyma és paradicsom természetesen volt. Fokhagymából sajnos csak az a nagy méretű, ami sokkal kevésbé intenzív ízű. Paradicsomból a fürtöset választottam. November lévén a nagy paradicsom már biztosan nem nagyon ízes. Bazsalikom sajnos nem volt, így kénytelen voltam szárítottat venni, ami nagyban rontani fogja az ízharmóniát. Szokott pedig a Pennyben lenni cserepes fűszernövény, de sajnos nincs itt a szezonja. Só, bors az mindig van otthon, így azt nem vettem.

A feltét:

Na itt ugrik a majom a vízbe, eddig igazából könnyű dolgom volt. Ahogy sejtettem, prosciuttot nem tudtam venni, de sikerült egy egészen jól kinéző érlelt sonkát vennem helyette. Mozzarellát és parmezánt gond nélkül találtam. És szerencsére rukkola is volt zacskós verzióban.


2. Helyi kisbolt

Ez a bolt egy igazi klasszikus, mindenből van benne kicsi. Csemegepult, zöldségrészleg, pékáruk, és még egy lottózó is. Egy nagyon kedves idős ikerpár vezeti, mindig segítőkész bácsik.

A tészta:

Kenyérlisztet sajnos nem kaptam, így sima finomlisztet vettem, valamint friss élesztőt. Minden más itt is volt.

A szósz:

Olívaolajból itt egyféle volt, de az prémium kategóriás. Paradicsom itt is volt fürtös, és fokhagymából pedig tudtam venni jó kicsi, magyar intenzív ízűt. Bazsalikomból itt is csak szárított volt.

A feltét:

Cseppet sem meglepő módon itt sem volt prosciutto, viszont tudtam venni érlelt mangalica sonkát, amire a bácsi esküdött, hogy csodálatos. Mozzarellát találtam, parmezánt viszont nem, így egy jó kemény magyar sajtot vettem. Rukkola sem volt, ezt nem nagyon tudom mivel helyettesíteni, szóval ez egy ilyen pizza lesz.

Minden megvan hát mindkét pizzámhoz, így nekiálltam elkészíteni őket.

A végeredmény

Bizton állíthatom, hogy mindkét pizza fantasztikus lett! Azért persze voltak különbségek. Az első pizza, ami kenyérliszttel készült jobban megkelt és levegősebb, könnyebb lett a tésztája. A szósz viszont a másodiknál lett finomabb, mert a paradicsomok sokkal ízesebbek, édesebbek voltak, és a fokhagyma is intenzívebb. A második pizzán lévő mangalica sonka jobban hasonlított egy olasz sonkához, viszont a rukkola nagyon hiányzott a tetejéről.



A konklúzió

Mindkét boltban való vásárlásnak megvan az előnye és a hátránya. A zöldséget és gyümölcsöt persze piacon is be lehet szerezni, mint ahogy a többség is teszi. A Pennyben be tudtam szerezni szinte minden hozzávalót, viszont a kisboltban az egyes dolgok finomabbak voltak. Így hát azt tanácsolom, hogy mérlegeljünk, nekünk mi a fontosabb. Részemről nem igazán tudok dönteni. De mindenképpen főzzünk és együnk finomakat, egészségeseket, ezzel is védve magunkat ebben a nehéz időszakban.

Ezek is érdekelhetnek

Friss