Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Top 3 egri rozé a nyárra

default user icon
MME
A nyár hőségriadókkal teletűzdelt időszakának egyik tagadhatatlan kedvence, ami évek óta vezeti itthon és külföldön is a boros slágerlistákat: a rozé. Friss, gyümölcsös, lehet magában vagy fröccsnek is inni, felüdít, és a nagy melegben sem száll a fejünkbe. Na de miért pont éppen egri rozét válasszunk?

Az Egri borvidék a legfrissebb statisztikák szerint a 3. legnagyobb borvidék Magyarországon. Viszont nem csak területét tekintve teljesít jól, a lepalackozott tételek számában is vezető szerepe van. Sok és sokféle bor kerül ki az itteni pincészetekből, és noha a két legismertebb márkájuk kétségkívül az egri bikavér és annak fehér párja, az egri csillag, a borvidék portfóliója ennél sokkal szélesebb.

Egerre kifejezetten jellemző a szőlőfajták sokszínűsége. Ezeket a két, már fentebb említett házasításon kívül is használják, készülnek pezsgők és gyöngyözőborok, könnyű tételek és komoly, hosszabb hordós érlelésű csúcsborok is. A borvidéken található kékszőlő-fajták a bíborkadarka, a blauburger, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a kadarka, a kékfrankos, a portugieser, a menoire, a merlot, a pinot noir, a syrah, a turán és a zweigelt. Ekkora választékból készülhet tehát rozé az Egri borvidéken, amelynek hűvös klímája is kifejezetten kedvez a friss savakat igénylő rozéknak.

Az itteni borászok meg is ragadják az alkalmat, hogy a rozérajongókat elárasszák, a csendes rozék mellett akár tradicionális eljárással készülő rozé pezsgőkkel vagy hozzáadott szén-dioxiddal készülő gyöngyözőborokkal. A visszafogottabb aromatikát kedvelők és az intenzívebb tuttifruttis ízjegyeket keresők is megtalálják majd a kedvencüket.

Ostoros Egri Rozé 2020 

Az Egri borvidék legnagyobb borászata, amely ennek köszönhetően szinte bárki számára elérhető, aki az egri borokra kíváncsi. Több különféle rozét is készítenek, a birtokházasításuk pinot noir, merlot, kékfrankos, blauburger, zweigelt, syrah, portugieser szőlőfajtákból készül. Félszáraz tétel, azaz a cseresznye és az eper gyümölcsössége kedves édességbe fordul, a korty kerek és üdítő. Behízelgő karaktere akkor sem vész el, ha szódával, jégkockával együtt kerül a pohárba.

Juhász Syrah Rosé 2020

A 25 éves fennállását ünneplő családi borászat egy pici, nagyjából másfél hektáros kertgazdaságból indult. Ma már közel 350 hektáron gazdálkodnak, portfóliójukba pedig több rozé is tartozik. Azoknak, akik a kicsit tartalmasabb borokat kedvelik, a Syrah rozét ajánljuk, ami már palackformájában is eltér a megszokottól. A piros bogyós gyümölcsök mellett fűszerességet érzünk a kortyban, a bor könnyű, de nem tűnik el hamar, egy nyári vacsora vagy grillezés kísérője lehet.

Tóth Ferenc Rosé 2020 

Tóth Ferencék többgenerációs családi borászat, akiknél a nagyszülőktől az unokákig mindenki részt vesz a pincészet életében. Kékfrankosból készülő rozéjuk a szőlőfajtához hűen visszafogott színű és illatú. Ízében friss erdei bogyós gyümölcsök és barack érződik, savai lendületesek, a bor összhatása elegáns. Szerintünk a legjobb nyári ötlet náluk megkóstolni ezt a bort, akár a Szépasszony-völgyben, akár a szőlők között, fent a Síkhegy-dűlőben.

Olvasd el ezeket is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves