Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egri bikavér, az ősz bora

default user icon
MME
Ahogy elmúlnak a nagy nyári hőségek, és beköszönt az ősz, úgy kerülnek elő egyre-másra a vörösborok is. A hűvösebb szeptemberi estéken kifejezetten jólesik egy-egy pohár gyümölcsös, olykor könnyedebb, olykor komolyabb vörösbor. Ha éppen egri bikavéreket kóstolnánk meg, nem is választhatunk jobb időszakot rá.

Az Egri borvidék a borfogyasztók szemében szinte összefonódik a bikavérrel. Nem csoda, hiszen régre visszanyúló tradíciói vannak ennek a vörös házasításnak az itteni borászatoknál. A borvidékre jellemző, hogy sokféle szőlő terem, így nem lehet egy fajtát kiemelni – ahogy teszi azt több más régió –, viszont lehetővé teszi, hogy változatos és egyedi cuvée-k készüljenek.

Az utóbbi évtizedben egyre szigorodtak az egri bikavér készítésének feltételei, mindez azért, hogy a minőségi borfogyasztók újra felfedezzék ezt a márkát. A borvidéken dolgozó pincészetek saját portfóliójukban is kiemelték, presztízstermékké tették a bikavért. Így aztán a hiperek és az áruházak mellett egyre több egri bikavér jelent meg a borkereskedésekben, a borboltok polcain, a fine dining éttermekben és a külföldi piacokon is. 2017-ben pedig hungarikummá is nyilvánították.

Három szinten készülhet bikavér Egerben: classicus, superior és grand superior. A classicus tételek a könnyed, intenzíven gyümölcsös jegyekre épülnek, ezek azok, amiket a hétköznapi borfogyasztásunkba tökéletesen be tudunk illeszteni. A superior bikavérek 12 hónapig érlelődnek fahordóban, így már ezzel a fűszeres, érleltebb karakterrel egészülnek ki, vendégségbe, egy éttermi vacsora mellé vagy egy baráti borkóstoláshoz tökéletesek. A grand superior bikavérek különlegessége, hogy a 2016-os évjárattól kezdve kizárólag dűlőszelektált borok lehetnek. Ezek azok, amelyek az egri dűlők egyedi adottságait a legszebb bemutatják.

Az egri bikavérek a házasítás és a három típus miatt változatos karakterűek, így az ételek széles körével párosíthatók. A classicus mellé jól passzolnak a paradicsomos tészták, a pizza, egy sonkás szendvics vagy mondjuk egy grillezett halloumi sajt sült paradicsommal. A superior bikavérek fűszerességét próbáljuk ki az umamis ízekhez, gombához, padlizsánhoz, kacsasülthöz vagy a hagyományos magyaros fogásokhoz, mint a pörkölt vagy a halászlé. A grand superior esetében érdemes a komolyabb alapanyagokhoz nyúlni, vadhúshoz, esetleg egy jó steakhez.

Bolyki Egri Bikavér 2016

A Bolyki Pincészet színes és ötletes címkéi már nem ismeretlenek egy borrajongó előtt sem. Ez a kedves és vidám stílus a borokban is visszaköszön. A classicus bikavér spontán erjesztéssel készült, másfél éven át 500 literes hordóban érlelték, majd szűretlenül került a palackba. Talán ennek is köszönheti, hogy sűrű, dzsúszos a korty. Intenzív gyümölcsösséget érzünk benne, főleg erdei bogyósokat, mellettük egy kis vanília és szegfűbors bukkan fel. Kerek tanninok és érett savak jellemzik, mindig jó meginni belőle még egy pohárral.

Gál Tibor Egri Bikavér Superior 2018

A Gál Tibor Pincészet jelenleg 37 hektáron gazdálkodik Eger öt kiemelt dűlőjében. Ha a boraikat akarjuk kóstolni, az Eger belvárosában található Fuzió kiváló célpont egy ottani kirándulás alkalmával. Ez a Bikavér Superior kékfrankos, syrah, cabernet franc és pinot noir házasítása. A fajták külön érlelődtek 500 literes hordókban, majd egy év múlva lettek összerakva. A meggyes, szilvás, fűszeres jegyek szép egységet alkotnak, a bor elegáns és komplex.

St. Andrea Hangács Egri Bikavér Grand Superior 2017

A bikavérek legmagasabb kategóriájában készült borhoz a szőlőfajtákat a Hangács-dűlőből szüretelték, innen kapta a nevét. A kékfrankos, cabernet franc, merlot, pinot noir és kadarka házasításából született tétel a nemzetközi Decanter World Wine Awards borversenyen kiváló értékelést, 93 pontot kapott. Illatában és ízében fekete bogyós gyümölcsöket, érzünk, mellette csokoládé, avarosság és némi dohány. Komplex, elegáns és komoly bor hosszú lecsengéssel, selymes textúrával.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves