Előkészítés: A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük. Félreteszünk a díszítéshez 4 szép fürt ribizlit, a többiről villával leválasztjuk a szemeket. Az egres szárvégét-szakállkáját eltávolítjuk. A citromot gondosan megmossuk, sárga héjából 2 ujjnyit vékonyan lehántunk, levét kinyomjuk és átszűrjük. A fahéjat eltördeljük, és a szegfűszeggel együtt teatojásba zárjuk.
Elkészítés: Az egrest kisebb fazékba tesszük, hozzáadunk 8 dl vizet, a cukrot, 1 csipet sót, a citromhéjat, 2-3 evőkanál citromlét, a teatojást, és puhára főzzük (10-12 perc). Félidőben szűrőkanállal kiveszünk a levesből 4 evőkanálnyi egrest a díszítéshez. Elkeverjük a tejben a pudingport, majd a tejfölt. Kiemeljük a levesből a citromhéjat és a teatojást, hozzákeverjük a tejfölös habarást, és összeforraljuk. Botmixerrel az egészet simára turmixoljuk, ízlés szerint citromlével savanyítjuk és/vagy utána édesítjük, majd beletesszük a leszemezett ribizlit és a félretett egrest. Jeges vízfürdőbe állítva kihűtjük. Tálaláskor mélytányérokba vagy erőleveses-csészékbe szedjük, és a félretett ribizlifürtökkel díszítjük. Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá. Langymelegen is finom, de jól behűtve az igazi!
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre