A diétázóknak a bevásárlás olyan, mint egy aknamező: veszélyes terep, ahol nagyon könnyű egy rossz döntéssel romba dönteni a jól felépített (étkezési) terveket. Hogy minden simán menjen, adunk néhány jó tanácsot a vásárláshoz.
1. Keresd meg az összetevők listáját!
Ha az összetevők listája végtelen hosszúságúnak tűnik, jobb, ha visszateszed a terméket a polcra. Az összetevők nagy része az ilyen esetekben főleg adalékanyag, amelyek egy része ugyan nem káros az egészségre, de a szervezetednek semmi szüksége rá. Röviden tehát: minél rövidebb ez a lista, annál jobb!
2. Organikus vagy bio?
Ezt a két címkét gyakran használják, és fontosak azok számára, akik egészségesebben szeretnének táplálkozni és nem szívesen fogyasztanak vegyszerekkel kezelt élelmiszereket. A két szó valójában ugyanazt jelenti: a bio kifejezés leginkább a német, az organikus pedig az angolszász területeken terjedt el. Magyarul a bio termék megnevezése lehet bio, öko, ökológiai vagy biológiai. Az előírások betartatását és a rendszeres ellenőrzést az EU-ban egységes jogszabályrendszer írja le és független szervezet végzi. A különbség a bio és az organikus között fogyasztói szinten mutatkozik meg. Egyik termék sem kezelhető kémiai anyagokkal, és nem lehet GMO (géntechnológiával módosított organizmus). Mindkettőben az a közös, hogy ezek az élelmiszerek nagyobb tiszteletet mutatnak a természet iránt. A bio élelmiszereket természetesebbnek tekintik, mint az organikus élelmiszereket, mivel több tápanyagot tartalmaznak, ezért egészségesebbek. Az organikus állítólag környezetbarátabb és természettisztelőbb.
3. Ügyelj az adagok méretére!
Sok táplálkozási címke úgy van kialakítva, megfogalmazva, hogy azt a téves információt közvetítse: kevesebb kalóriát/cukrot fogyasztasz, mint amennyit valójában megeszel. Ezért mindig nézd meg, hogy a csomagolás hány adagot tartalmaz!
4. Válassz teljes kiőrlésű termékeket
A marketingesek pontosan tudják, hogy a tudatos vásárlók a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket keresik. Légy résen, és ne tévesszen meg például a hangzatos „búzakenyér” felirat – amit te szeretnél, a valójában teljes kiőrlésű kenyér.
5. Jól nézd meg a gabonapelyhek dobozát!
Táplálkozási szakértők szerint a legtöbb reggeli gabonapehelyben brutális mennyiségű cukor van. Ha egészséges reggeli gabonapelyhet szeretnél, nem pedig olyat, amelyik csak azt állítja, hogy az, akkor hagyd figyelmen kívül a csomagoláson található megtévesztő állításokat, és nézd meg inkább az összetevők listáját. Első összetevőként teljes kiőrlésű gabonát keress! Fontos az is, hogy ne tartalmazzon cukrot és magas legyen a rosttartalma.
6. Víz, víz, víz
A víz a félkész- és készételek varázslatos összetevője, és ha az első helyen szerepel az összetevők listáján, akkor bizony adalékanyagok hosszú sorának kell követni, hogy a víznek ízt és állagot adjanak... Sok-sok salátaöntet több vizet tartalmaz, mint bármi más, és mivel az olaj és a víz nem keveredik, egy csomó adalék kell ahhoz, hogy mindent összetartson. A víz olcsó, ezért az élelmiszeripar szereti.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- DIÉTÁZNÁL? EZ A LEGJOBB MÓDSZER, HA A TARTÓS FOGYÁS A CÉLOD>>>
- MEGFEJTETTÉK A JOJÓDIÉTA OKÁT: NEM AZ AKARATERŐ HIÁNYA MIATT SZALADNAK VISSZA A KILÓK>>>
- HIÁBA DIÉTÁZOL, EGYRE CSAK HÍZOL? 5 OK, AMI AZ INDOKOLATLAN SÚLYGYARAPODÁS MÖGÖTT ÁLLHAT>>>