Egy friss kutatás szerint az idősebb korosztályban a túlzott B9-vitamin – más néven folát vagy folsav – fogyasztása nemcsak felesleges lehet, de bizonyos kockázatokat is hordozhat, ezért érdemes óvatosan fogyasztani.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Meglepő eredmények az állatkísérletekben
A Texas A&M AgriLife tudósai egereken végzett vizsgálatokban azt tapasztalták, hogy a mérsékelt folsavcsökkentés serkentette az anyagcserét, és hozzájárult a szervezet energiafelhasználásának rugalmasságához. Ez azt jelenti, hogy a sejtek gyorsabban tudtak váltani a szénhidrát- és zsírhasználat között – ami kulcsfontosságú az energiaszint fenntartásához. Érdekesség, hogy a nőstény egerek anyagcseréje különösen rugalmas lett a folát csökkentése után, míg a hímeknél az aktivitási időszakok alatt nőtt meg az energiafelhasználás sebessége.
Miért fontos a B9-vitamin – és miért lehet veszélyes a túlzás?
A B9-vitamin alapvető szerepet játszik a sejtek osztódásában és a DNS-szintézisben. Terhesség alatt különösen fontos, hiszen segíti a magzat idegrendszerének fejlődését, és csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát. Ezen felül a vörösvértestek képzésében is nélkülözhetetlen, így hiánya vérszegénységhez vezethet.
Ugyanakkor a szakértők figyelmeztetnek: idősebb korban a túlzott folsavbevitel kedvezőtlenül befolyásolhatja az anyagcserét. Egyes kutatások azt is felvetik, hogy a túl sok folsav összefügghet bizonyos daganatok kockázatának növekedésével, bár ennek pontos mechanizmusát még vizsgálják.
Személyre szabott vitaminbevitel – a jövő táplálkozása
A mostani eredmények azt sugallják, hogy a vitaminbevitel mértékét érdemes lehet életkorhoz igazítani. A „precíziós táplálkozás” elnevezésű irányzat lényege, hogy mindenki az élethelyzetének és egyéni szükségleteinek megfelelő étrendet kövessen. Fiataloknál és várandósoknál továbbra is létfontosságú a megfelelő folátbevitel, de idősebb korban a mérsékeltebb adag bizonyulhat előnyösnek.
Emberi vizsgálatok még váratnak magukra
Fontos hangsúlyozni, hogy a megállapítások egyelőre állatkísérletekből származnak, így a következtetéseket óvatosan kell kezelni. A kutatók a jövőben szeretnék bebizonyítani, hogy a folátbevitel életkorhoz igazítása valóban segíthet-e az emberi élettartam és egészség megőrzésében. Addig is a legbiztosabb, ha orvos vagy dietetikus tanácsa alapján, személyre szabottan alakítjuk ki a vitaminpótlást – hiszen a túlzás itt is többet árthat, mint használ.






