Szerencsére nem kell gyógyszerekhez nyúlni ahhoz, hogy kordában tartsuk a vércukorszintünket. Az étrendünk finomhangolásával – és néhány tudatosan választott élelmiszer beépítésével – sokat tehetünk azért, hogy a vércukor szintje ne szökjön az egekbe. Mutatjuk, melyik 9 étel a legjobb természetes vércukorszint-stabilizáló!
A teljes értékű zabpehely tele van oldható rostokkal, különösen béta-glükánnal, amely lelassítja a szénhidrátok felszívódását, így segíti a vércukorszint csökkentését. Egy reggeli zabkása hosszú órákra eltelít anélkül, hogy hirtelen vércukor-emelkedést okozna.
A hüvelyesek alacsony glikémiás indexűek, magas a fehérje- és rosttartalmuk, így segítenek elkerülni az inzulincsúcsokat. Fogyasztásuk rendszeresen, akár heti több alkalommal ajánlott – salátában, levesben vagy köretként is tökéletesek.
Az avokádó zsírsavai és rostjai együttesen lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal stabilabbá teszik a vércukorszintet. Ráadásul a teltségérzetet is növelik, így segítenek elkerülni a nassolási rohamokat.
Kutatások szerint a fahéj növelheti az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet – különösen étkezés után. Napi fél teáskanálnyi fahéj például zabkásába vagy joghurtba keverve már éreztetheti jótékony hatását.
Bár szénhidrátban gazdag, az édesburgonya mégis remek választás, mivel rostos, béta-karotinban gazdag, és alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos krumplinak. Sütve, főzve, pürésítve is könnyen beilleszthető az étrendbe.
A chia mag lassítja a gyomor kiürülését, ezáltal kiegyensúlyozottabbá teszi a vércukorszint alakulását. Emellett omega-3 zsírsavakat és növényi fehérjéket is tartalmaz. Keverd smoothie-ba, zabkásába, vagy készíts belőle pudingot!
Alacsony kalóriatartalmú, mégis tápanyagban gazdag zöldségek, amelyek elősegítik az anyagcserét és javítják az inzulinérzékenységet. A zöld színű zöldségek napi fogyasztása látványosan hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához.
Az almaecet segít lelassítani a gyomor ürülését és csökkentheti az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést. Étkezés előtt 1 evőkanál almaecet vízben elkeverve fogyasztva hozhatja meg a legjobb hatást – de csak mértékkel!
Mandula, dió, mogyoró, tökmag – mind kiváló magnézium- és egészségeszsír-források, amik segítenek a vércukorszint hosszú távú egyensúlyban tartásában. Figyelj a mennyiségre, mert kalóriadúsak – egy maréknyi bőven elég.
A vércukorszint-csökkentés nem kampányszerű diétákon, hanem következetes életmódváltáson múlik. Ezeknek az ételeknek a rendszeres beépítése az étrendbe nemcsak a cukorszintet stabilizálja, hanem segít az energiaszint kiegyensúlyozásában, a hangulat javításában és az általános közérzet fokozásában is.
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.