Sokat javul az emésztésed, ha ezt a superfoodot beépíted az étrendedbe


A mai egészségtudatos világban egyre többen keresik a természetes, tápanyagokban gazdag élelmiszereket, amelyeket joggal nevezhetünk superfood ételeknek. Nem kell messzire mennünk, hiszen a magyar konyha egyik alapja, a túró, tökéletes példája annak, hogy léteznek hazai, megfizethető és könnyen elérhető magyar superfood alapanyagok is. De vajon miért számít ennyire értékesnek, és milyen formában érdemes beilleszteni a mindennapi étrendbe?

A túró évszázadok óta része a magyar gasztronómiának: a paraszti konyhától a legmodernebb diétákig mindenhol megtaláljuk. Ami régen hétköznapi ételnek számított, ma már sokak szerint a legjobb magyar superfood. Nem véletlen: könnyen emészthető, tele van értékes fehérjével és vitaminokkal, ráadásul a túró jótékony hatásai sokrétűek. A superfood ételek közé sorolhatjuk, mert természetes, tápanyagokban gazdag, és hozzájárulhat a szervezet egészséges működéséhez – méghozzá elérhető áron, helyi forrásból.
A túró protein tartalma magas, amivel segíti az izmok épülését és regenerációját, ezért sportolóknak és aktív életmódot folytatóknak kifejezetten ajánlott.
Magas a kalcium- és a fehérjetartalma. Mindössze kétharmad csésze túró fedezi egy felnőtt ember napi kalciumbevitelének 15%-át és az ajánlott fehérjebevitel 28%-át. A kalciumban és fehérjében szegény modern étrendben a túró tehát igazi aduász, amely megmentője lehet csontjaink és izmaink épségének.
A könnyen emészthető fehérje és az alacsony zsírtartalmú változatok kímélik a gyomrot.
A túró szénhidráttartalma alacsony, ezért remekül beilleszthető szénhidrátcsökkentett étrendbe. A túróban nagy mennyiségben megtalálható a kazein nevű vegyület, amely lassú megemésztése és kiegyensúlyozott aminosav-kibocsátása miatt hosszú időn keresztül biztosít teltségérzetet. A túró tehát igazi csodaszer, ha a vércukorszint stabilizálásáról és az éhség szabályozásáról esik szó. A pajzsmirigyműködést segítő magas szeléntartalmáról már nem is beszélve.
100 gramm félzsíros túró tápértéke a következőképpen alakul:
Ez a tápanyagprofil ideálissá teszi a túrót mind a fogyókúrázók, mind a sportolók számára. Egyszerre laktató, fehérjedús és alacsony szénhidráttartalmú.
Bogyós gyümölcsökkel kombinálva nemcsak színes, de a kognitív működést segítő flavonoidokban gazdag reggelivel indíthatjuk a napot. Egy ropogós almával vagy kivivel kombinálva a téli napokon növelhetjük a C-vitamin-bevitelünket, a barack és a mangó pedig az ásványianyag-tartalékainkat tölti fel. Ha további kulináris kalandozásokra vágyunk, adjunk hozzá egy kis mentát, kókuszreszeléket, vagy egy csipet fahéjat.
A túró sokoldalú, édes és sós ételekhez egyaránt felhasználható. A hagyományos túrós csusza, túrógombóc vagy rakott palacsinta mellett egyre népszerűbbek a modern megoldások: túró alapú smoothie, salátákhoz kevert túró vagy fűszeres túrókrém teljes kiőrlésű kenyérrel. Az aktív életmódot követők pedig gyakran választják proteines túrókrém formájában, hiszen a túró protein tartalma kiemelkedő a természetes fehérjeforrások között.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.