Egészséges

Igazi egészségbomba, sokan mégis csak húsvétkor fogyasztják

Tormagyökér
Fotó: Pixel-Shot / © Shutterstock
A húsvéti asztalon helyet kap a legtöbbeknél, de az év többi napján vajon miért feledkezünk meg róla? A torma igazán csodás alapanyag, amit nemcsak egészségügyi hatásai, de aromái miatt is érdemes fogyasztani.

Talán nincs olyan család, ahol legalább évente egyszer, húsvétkor ne kerülne torma az asztalra. Ez a különös ízű, csípős-finom alapanyag tökéletes kiegészítője az édes kalácsnak, a sós füstölt sonkának és a kemény tojásnak. A torma fogyasztását ugyanakkor nem érdemes évi egy alkalomra limitálni, annál ugyanis sokkalta egészségesebb zöldség.

A torma nagyon egészséges
A torma nagyon egészséges
FOTÓ: PIXEL-SHOT / SHUTTERSTOCK

A torma hatása egészségünkre

A tormagyökér a mustárfélék családjába tartozik, frissítő ízű, finom és nagyon egészséges alapanyag. Magas a vitamin- és ásványianyagtartalma, nagyobb mennyiségben található benne vas, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, réz és jód is. Szintén magas antioxidáns tartalma miatt a modern világban különösen érdemes fogyasztani, ugyanis az oxidatív stressz sejtkárosító hatása is csökkenthető általa. 

Gyógyhatását a népi gyógyászat és az ajurvédikus orvoslás is ismerte, sőt eleinte főként gyógynövényként használták, csak később terjedt el fűszernövényként. Leginkább antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazták, de fájdalomcsillapítóként is be-bevetették. Reszelése során a felszabaduló illóolajok tisztítják a légutakat, és ugyenezek az anyagok étkezés során is kifejtik jótékony hatásukat, ezért nátha, arcüreggyulladás, felső légúti hurut esetén érdemes tormát fogyasztani. Lázcsillapító, izzasztó és vizelethajtó hatása is ismert, ahogyan az is, hogy segíti az emésztőrendszer működését. Ugyanakkor hasmenés vagy vesebetegség esetén kerüljük fogyasztását − hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

A torma felhasználása

A tormának elsősorban gyökerét fogyasztjuk, bár salátákba, padlutkába a fiatalabb leveleit is nyugodtan beletehetjük. Egy átlagos tormagyökér nagyjából 2-4 cm vastag és 20-30 cm hosszú. 

Akinek van kertje, bátran megpróbálkozhat saját maga termeszteni a tormát, ez ugyanis nagyon egyszerű. Igénytelen növényről van szó, könnyű gondozni. Ültetésekor arra figyeljünk, hogy a levelei számára elég hely legyen, és a talaj tápanyagban gazdag legyen, arra ugyanis szüksége lesz a tormának. A gyökér kiásás után csak a vastag gyökeret használjuk fel, a vékonyabb mellékgyökerekre azért érdemes vigyázni, hogy később arról új tormanövényt nevelhessünk. 

A megtermett tormagyökeret egyben érdemes tárolni, fagymentes, száraz, magas páratartalmú helyen.Mivel víztartalma magas, ezért alacsony páratartalmú környezetben egy hét után fonnyadni kezd. Ha nincs megvágva, a hűtőben érdemes tárolni, akár hónapokig eláll így, de ha egyszer megvágtuk, néhány héten belül használjuk fel! 

Húsvétkor legtöbben reszelve, ecettel vagy majonézzel lágyítva szeretik a sonka mellé adni. Nem lesz olyan erős íze a tormának, ha egy kevés tejszínt, majonézt vagy reszelt almát keversz hozzá. Érdemes kipróbálni, és a hagyományos verzió mellett egy lágyabb, extrább változatot is tálalni a húsvéti asztalon. Arról, hogyan lehet még felhasználni a tormát, és milyen trükköket érdemes ismerni vele kapcsolatban, itt írtunk.

Ha túl csípősnek érezzük, főzhetünk is vele, például mártás is készülhet a tormagyökérből. 

Amikor tilos a torma!

A torma az arra érzékenyek emésztőrendszertét irritálhatja, ezért gyulladásos bélbetegséggel vagy hasnyálmirigy-gyulladással küzdők számára fogyasztása nem ajánlott! A pajzsmirigyproblémákkal, vesebetegségekkel élők szintén kerüljék inkább. Várandós nők mértékkel fogyaszthatják.

Tormás receptek: néhány kedvencünk

Recept
Egyszerű
Húsvéti sonka házi tormával
180 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Ecetes torma
15 perc
0 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Zöldfűszeres tormakrém
15 perc
0 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept

 

Recept
Rafinált
Sajttekercs és sonkatekercs
25 perc
8 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.