Ebéd után rendszeresen elkap a kajakóma, és csak a kávé tart életben a délután végéig? Van egy természetesebb, tartósabb megoldás is: a tökmag! Ez a kis zöld magocska nemcsak energiát ad, de stabilizálja a vércukorszintet, javítja a hangulatot, és segít, hogy kávé nélkül is friss maradj egész délután.

Ismerős az érzés, amikor ebéd után hirtelen úgy érzed, mintha lemerült volna az összes energiatartalékod, és legszívesebben belebújnál a laptopod alá szundítani egyet? Ez az, amit sokan csak kajakómának hívnak. Ilyenkor jön a klasszikus mentőötlet: „egy gyors kávé, és minden rendben lesz!”
De van egy természetesebb, sokkal tartósabb megoldás is, ami ráadásul nem jár koffeinfüggőséggel. Ez pedig nem más, mint a tökmag!

A tökmag nemcsak finom, hanem igazi természetes energialöket is, segít átvészelni a délutáni fáradtságot, stabilizálja a vércukorszintet, és még a hangulatodat is javítja
A tökmag nemcsak finom, hanem igazi természetes energialöket is, segít átvészelni a délutáni fáradtságot, stabilizálja a vércukorszintet, és még a hangulatodat is javítja
FOTÓ: YARUNIV STUDIO / SHUTTERSTOCK

Miért jön ránk a kajakóma?

A délutáni fáradtság nem véletlen: ebéd után a vércukorszint megugrik, majd hirtelen visszaesik, miközben a szervezet az emésztésre koncentrál. Az eredmény? Álmosság, koncentrációzavar és nulla motiváció. A kávé ilyenkor valóban feldobhat pár órára, de amint lecseng a koffein hatása, sokszor még nagyobb zuhanás jön.

Tökmag – a zöld arany, ami tényleg feltölt

Dr. Daniel Amen amerikai agykutató szerint a tökmag a délutáni fáradtság egyik legjobb természetes ellenszere – írja az Origo. Magnéziumban bővelkedik, ami segít stabilizálni a vércukorszintet és támogatja az idegrendszert. Rostban is gazdag, így nem hirtelen löketet ad, hanem fokozatos, hosszan tartó energiát. Ráadásul tele van triptofánnal és cinkkel, amelyek segítik a szerotonin és dopamin termelődését, ezek pedig a jókedvért, motivációért és lelki egyensúlyért felelősek. Magyarán: a tökmag nem csak felpörget, de még jobb kedved is lesz tőle.

Egy maréknyi energia

Egy marék (kb. 20–30 szem) tökmag már fedezheti a napi magnéziumszükségleted nagy részét. Emellett fehérjében, rostban, omega-3-ban és cinkben is gazdag, ellentétben a kávéval, ami tápérték szempontból gyakorlatilag nulla. Persze a tökmag kalóriadús (100 grammban kb. 574 kalória van), szóval nem kell kilószámra ropogtatni, de egy kis adag délutánra tökéletes.

Hogyan edd, hogy tényleg hasson?

A legjobb, ha nyersen vagy enyhén pirítva fogyasztod, így marad meg benne a legtöbb tápanyag.
Néhány ötlet, hogy ne legyen unalmas:

  • Joghurtba keverve reggeli vagy uzsonna gyanánt.
  • Salátára szórva, ropogós extra feltétként.
  • Pirítva, egy kevés olívaolajjal, sóval és fűszerekkel (chili, fokhagymapor, paprika – jöhet bármi!).
  • Smoothie-ba őrölve, extra fehérje- és magnéziumlöketként.
  • Müzlibe, granolába, sütibe keverve – bármibe, ami feldobja a napod.

Tuti tipp a délutáni mélypont ellen

Ebéd után várj fél órát, aztán egyél egy kis marék tökmagot, és igyál mellé egy pohár vizet. Nagyjából 15–20 perc múlva érezni fogod a hatást, nem pörget úgy, mint a kávé, de nem is zuhan össze tőle az energiaszinted. Ha nehezen mondasz le a koffeinről, kezdd fokozatosan: kombináld a tökmagot egy fél adag kávéval, aztán idővel próbáld meg teljesen elhagyni.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.