A szuperfoodok, vagy szuperélelmiszerek fogyasztása azért ajánlott, mert ezek az ételek koncentráltan tartalmaznak olyan tápanyagokat, amelyeknek nagy szerepük van az egészségünk megőrzésében.
Mivel a szuperfoodok vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban és egyéb tápanyagokban rendkívül gazdagok, ezért erősítik az immunrendszert, növelik az energiaszintet, valamint javítják az általános egészségi állapotot.
De nézzük, melyek azok a szuperélelmiszerek, amelyeket mindenképpen érdemes beilleszteni az áprilisi étrendünkbe.
A bogyós gyümölcsök – például az eper, a málna, az áfonya és a szeder – C-vitaminban gazdagok, ami segít a bőr megújulásában és az immunrendszer erősítésében. Ezekben a szuperfoodokban található antioxidánsok csökkentik a gyulladásokat és védelmet nyújtanak a szabadgyökökkel szemben.
A leveles zöldek közül például különösen ajánlott a spenót, a mángold vagy a kelkáposzta, ezek ugyanis rendkívül értékes tápanyagforrások – tele vannak vitaminokkal (különösen C- és K-vitaminnal), ásványi anyagokkal és rostokkal –, és változatosan felhasználhatók az étrendben. Rendszeres fogyasztásuk segít az emésztésben és fokozza a méregtelenítő folyamatokat, emellett csökkenti a szívproblémák, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
A hüvelyesek, mint például a lencse, a bab, a csicseriborsó vagy a borsó, növényi fehérjében és rostokban egyaránt gazdagok, ezáltal támogatják az emésztést és a bélflóra egészségét. Mivel hosszú ideig eltelítik a szervezetünket, ezért a tavaszi diétánkba is nyugodtan beilleszthetjük őket.
A tojás rendkívül tápláló, kiváló fehérjeforrás – a szervezetünk nagyon jól tudja hasznosítani a benne található fehérjét, ami többek között elősegíti az izmok regenerálódását. Emellett a tojás tartalmaz még B-vitaminokat, vasat, foszfort és kolint – ez utóbbi különösen fontos az agyműködés szempontjából.
Az olajos magvak szintén szuperfoodnak számítanak, hiszen tele vannak egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Amellett, hogy segítenek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az agyműködésre is pozitív hatással vannak. Emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek, ezáltal hatékonyak az oxidatív stressz ellen.
Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az ehető algák kétségkívül a jövő táplálékai lehetnek. Mivel nemcsak egészségesek, hanem ökológiai szempontból az előállításuk is jóval fenntarthatóbb, mint a hagyományos hústermelésé, ezért a szakemberek úgy vélik, hogy elérkezett az algaalapú élelmiszerek ideje.
Forrás: SuperGreens
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.