A szívroham világszinten az egyik leggyakoribb halálok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint 17 millió ember hal meg szív- és érrendszeri betegségek következtében, amelyek jelentős része megelőzhető lenne egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és a dohányzás mellőzésével.
A modern orvostudomány egyre több természetes megoldásra hívja fel a figyelmet, amelyek hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez. Ilyen például a hüvelyesek – bab, lencse, csicseriborsó – rendszeres fogyasztása. Ezek az élelmiszerek nemcsak a vércukorszint szabályozásában, de a koleszterin- és vérnyomásértékek javításában is kulcsszerepet játszanak. Francisco Rosero endokrinológus TikTok-videójában három meggyőző okot is felsorolt arra, hogy miért érdemes mindennap hüvelyeseket fogyasztani – írja a Ripost.
A szakember szerint a bab, a lencse, a csicseriborsó és más hüvelyesek rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a szív- és érrendszerre. Elsőként kiemeli, hogy ezek az ételek csökkentik az LDL, vagyis a „rossz koleszterin” szintjét, miközben támogatják a triglicerid- és a HDL- („jó koleszterin”) értékek javulását.
Ezáltal csökken a szívbetegségek, a stroke, valamint más érrendszeri problémák kialakulásának esélye. Rosero hangsúlyozza: a hüvelyesek fogyasztása a vércukorszint szabályozásában is segít.
Olyan enzimeket vagy bioaktív összetevőket tartalmaznak, amelyek gátolják az alfa-amilázt, egy szénhidrátbontó enzimet, amely a glükóz gyorsabb emelkedését okozza
– magyarázza a videóban.
A lencsét külön is kiemeli, mivel szerinte „hihetetlenül erős gyulladáscsökkentő hatása van”. A napi ajánlott mennyiség egyszerűen betartható: „körülbelül 60 g naponta. Heti 400g-mal csökken a szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri betegségek kockázata. 60 gramm napi egy adagnak felel meg – bab, lencse, csicseriborsó, fehérborsó, szója – bármilyen hüvelyes. Együnk belőlük minden nap!”
A lencse egészségügyi előnyeit nem Francisco Rosero fedezte fel. Már 2017-ben tudományos figyelmet kapott, mivel magas a tápértéke és jelentős mennyiségű polifenolt tartalmaz. A kutatók szerint a benne található kálium pozitív hatással van a szívre, és még az elhízás esélyét is csökkentheti.
„A hüvelyesekkel összehasonlítva a lencsének van a legmagasabb keményítő- és oldhatatlan élelmirost-tartalma, valamint nagy mennyiségű prebiotikus szénhidrátja, amelyek fenntartják a bél mikrobiótáját, ami megelőzi a vastagbéllel összefüggő betegségeket” – állapították meg a kutatók.
Ugyanakkor, ahogy minden táplálék esetében, a hüvelyesek fogyasztásánál is fontos a mértékletesség. Az étrend akkor működik igazán jól, ha változatos, és minden tápanyag – fehérje, rost, szénhidrát – megfelelő arányban szerepel benne.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.