Bár általánosságban jobb elkerülni a túl sok hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, olykor megesik, hogy egy-egy finom desszertnek nem tudunk ellenállni. A kísértésnek teret engedni nem főbenjáró bűn, de ne is áltassuk magunkat: bizony következményekkel jár. Hogy a negatív hatást a lehető legkisebbre csökkentsük, figyeljünk, hogy jó időpontot válasszunk az édességfogyasztásra.

Van úgy, hogy egy szelet csokoládénak vagy illatos süteménynek nem tudunk ellenállni, és szerencsére nem is kell. Legalábbis nem minden esetben. A francia biokémikus és bestselleríró, Jessie Inchauspé egy, a közösségimédia-oldalakon elérhető podcastban elmondta, melyik az az egyetlen időpont a nap folyamán, ami alkalmas az édességfogyasztásra, és amikor érdemes lehet beiktatni egy falatnyi örömöt. A glükózistennőként is emlegetett francia írónőnek egyébként több magyar nyelven is megjelent könyve foglalkozik a cukorbevitel kérdésével, mindegyikben hasznos tanácsokkal látja el olvasóit a vércukorszint egyensúlyban tartására. Lássuk, ezúttal milyen tippet kaphatunk tőle. 

édességfogyasztás
Az édességfogyasztás legjobb időpontja ebéd után van, ha elcsábulnánk, ekkor tegyük – állítja a szakértő
 FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ez a jó időpont az édességfogyasztásra

Jessie a podcastban a beszélgetőpartnerének elmondta, mikor csábulhatunk el egy kis nassolásra, úgy, hogy a legkevesebb kárt okoznánk a szervezetünkben.

Ahhoz, hogy a cukros ételek elfogyasztásával termelődő boldogsághormon, a dopamin hatását maximálisan kiélvezhessük, és ez a legkevesebb negatív hatással legyen a szervezetünkre, a legjobb, ha az adott édességet ebéd után, desszertként fogyasztjuk el.

Az írónő azt is elárulta, mi az az időpont, amikor viszont SOHA ne együnk édességet. Az ébredés után, éhgyomorra elfogyasztott cukros étel, ideértve a sokak számára reggeliként szolgáló péksüteményeket, hosszú távon komoly kárt okoz a szervezetben.

A szénhidrát ugyanis emésztéskor glükózmolekulákká alakul, amelyek egyenesen a véráramba jutnak, és hirtelen vércukorszint-emelkedést okoznak. Ám nagyjából egy-másfél órával később ugyanilyen hirtelen le is esik a vércukorszintünk. Ekkor erőteljes sóvárgás tör ránk még több cukor elfogyasztása iránt, így gyakorlatilag egész nap fel-le ugrálhat a vércukorszint. Rendszeresen előfordulva ez inzulinrezisztenciához, sőt cukorbetegséghez vezet, és kialakul a cukorfüggőség is.

Édesség és fogyás – nem zárják ki egymást, ha okosan csináljuk

A sikeres fogyókúra nem feltétlenül jelent teljes lemondást az édességekről – a kulcs a tudatosság és a megfelelő időzítés. Ahogy Jessie is kiemelte, ha időnként elcsábulunk egy kis csokoládéra vagy süteményre, a legjobb, ha azt közvetlenül ebéd után tesszük. Ekkor ugyanis a szervezet már kapott egy adag fehérjét, zsírt és rostot, amelyek lelassítják a cukor felszívódását, így nem következik be hirtelen vércukorszint-emelkedés. Ez a stratégia nemcsak a vércukorszint stabilizálásában segít, hanem abban is, hogy ne essünk vissza egy kontrollálatlan nassolási spirálba – ami gyakran a fogyókúrák egyik fő buktatója. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.