A Michigani Egyetem szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben nem érezzük főzés közben az ételek illatát, az sajnos a szívelégtelenség korai jele is lehet.

Természetesen a kor előrehaladtával, különösen 60 év felett az érzékszerveink működése már nem olyan, mint fiatalabb korunkban. Dr. Honlei Chen, a tanulmány egyik társszerzője szerint, a szaglás elvesztése vagy zavara az idősebb emberek körülbelül egynegyedét érinti. Azonban viszonylag kevesen tudják azt, hogy a szaglásvesztés szívelégtelenségre is figyelmeztethet.
Erre jutottak a szakemberek
A kutatók 2500 ember vizsgálati adatait elemezték ki, akiknek több mint egy évtizedig követték nyomon a fizikai állapotukat, beleértve a szaglásukat is. Az eredmények alapján megállapították, hogy 30 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívelégtelenség azoknál, akik elvesztették a szaglásukat, mint azoknál, akinek nem volt ilyen problémájuk - írja a Mirror.
Dr. Honlei Chen azt is kiemelte, hogy a szaglás elvesztése demenciára és a Parkinson-kórra is utalhat.
Mikor beszélünk szívelégtelenségről?
Szívelégtelenség esetén a szív nem képes a szervezet tápanyag és oxigén igényét kielégítő mennyiségű vért pumpálni. A betegség lassan alakul ki, légszomj, fáradtság, gyengeség, étvágytalanság, hányinger, köhögés, csökkent koncentráció, valamint lábszár- és bokadagadás jelentkezhet. A fenti kutatási eredmények alapján pedig a szaglás elvesztése is bekerült a korai tünetek közé.
Szívbarát életmód
A szívbarát életmód egyik alappillére a tudatos táplálkozás. Az olyan alapanyagok, mint a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, az olajos magvak, a friss zöldségek és gyümölcsök mind hozzájárulnak a keringési rendszer egészségéhez. Különösen ajánlott a magas ómega-3 zsírsavtartalmú halak – például a lazac vagy a makréla – rendszeres fogyasztása, mivel ezek segítenek csökkenteni a gyulladást és a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. A mindennapokban érdemes visszaszorítani a feldolgozott élelmiszerek, a túlzott só- és cukorfogyasztás arányát, valamint figyelmet fordítani a rendszeres, mérsékelt testmozgásra és a megfelelő hidratáltságra. A kiegyensúlyozott étrend és az egészségtudatos szokások hosszú távon jelentősen csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.







