Figyelmeztetnek a kutatók: stroke-ot okozhat a kedvelt édesítőszer

Cukorbetegség, diéta, vagy csak életmódváltás miatt is sokan cserélik le a cukrot édesítőszerre. Ezzel alapvetően nincs is probléma, azonban úgy tűnik, hogy nem mindegy, melyik cukorpótlót választjuk. Az egyikről ugyanis kiderült, hogy növelheti a stroke kialakulásnak esélyét.
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a cukormentes italok és élelmiszerek népszerűsége, főként azok körében, akik az egészségesebb életmódot választják. Azonban most amerikai kutatók figyelmeztetnek: az eritrit, amit sokan természetes, biztonságos édesítőszerként tartanak számon, megnövelheti a stroke, a szívroham és akár a cukorbetegség kockázatát is.
A Colorado Boulder Egyetem kutatása szerint már egyetlen italban található mennyiség is képes kedvezőtlen hatást gyakorolni az agy és az érrendszer működésére. A baj az, hogy nehéz kikerülni, ugyanis az eritrit (E968) gyakori összetevő az energiaitalokban, diétás nassolnivalókban és fehérjeszeletekben – vagyis sokan rendszeresen fogyasztják, gyakran anélkül, hogy tudnának róla.
A kutatás azt vizsgálta, hogyan hat az eritrit az oxidatív stresszre és a nitrogén-oxid termelésre az agyi érfalak sejtjeiben. Az oxidatív stressz egyensúlyának megbomlása sejtkárosodáshoz vezethet, ami hosszú távon komoly betegségeket – például stroke-ot – okozhat. A tudósok a vizsgálat alatt emberi agysejteket tettek ki eritritoldatnak, olyan koncentrációban, amennyi egy átlagos üdítőitalban is megtalálható. A sejteket három órán át vizsgálták – az eredmények megdöbbentők voltak: kétszer annyi szabad gyök keletkezett, mint a kontrollmintákban, és az antioxidáns enzimek szintje is jelentősen megnőtt.
Az eritrit által kiváltott oxidatív stressz nemcsak a stroke, hanem más krónikus betegségek, például szívbetegségek, cukorbetegség vagy akár a daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. Az érfalakban jelentkező sejtkárosodás hosszabb távon az agy működésére is negatív hatással van, ami idővel kognitív hanyatláshoz vezethet.
Dr. Berry, a kutatás vezetője így fogalmazott:
Az eritrit negatívan befolyásolhatja az agy és a szív egészségét. Akik szeretnének tenni a stroke megelőzése érdekében, jobban teszik, ha visszafogják az eritrit fogyasztását.
Egy másik szakértő, Thomas Holland professzor – aki nem vett részt a kutatásban – szintén megerősítette az eritrit potenciális kockázatait. Elmondása szerint a szervezet bár próbál védekezni antioxidánsok termelésével, ez gyakran nem elegendő a káros oxidatív folyamatok megállítására. Holland professzor szerint különösen aggasztó, hogy a káros folyamatok az idegszövetekben is zajlanak, így hozzájárulhatnak a szellemi leépülés gyorsulásához – írja a Magyar Nemzet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.