Nap mint nap fogyasztjuk anélkül, hogy sejtenénk: ez az édesítőszer akár stroke kialakulásához is vezethet. Bár sokan egészséges alternatívának tartják, egy friss kutatás szerint komoly veszélyt rejthet magában.

Cukorbetegség, diéta, vagy csak életmódváltás miatt is sokan cserélik le a cukrot édesítőszerre. Ezzel alapvetően nincs is probléma, azonban úgy tűnik, hogy nem mindegy, melyik cukorpótlót választjuk. Az egyikről ugyanis kiderült, hogy növelheti a stroke kialakulásnak esélyét.

Egészségesnek gondoljuk, de már napi kis mennyiség is hozzájárul a stroke kialakulásához
Egészségesnek gondoljuk, de már napi kis mennyiség is hozzájárul a stroke kialakulásához 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Egyre több bizonyíték van arra, hogy stroke-ot okozhat

Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a cukormentes italok és élelmiszerek népszerűsége, főként azok körében, akik az egészségesebb életmódot választják. Azonban most amerikai kutatók figyelmeztetnek: az eritrit, amit sokan természetes, biztonságos édesítőszerként tartanak számon, megnövelheti a stroke, a szívroham és akár a cukorbetegség kockázatát is.

Egyetlen ital elég a bajhoz

A Colorado Boulder Egyetem kutatása szerint már egyetlen italban található mennyiség is képes kedvezőtlen hatást gyakorolni az agy és az érrendszer működésére. A baj az, hogy nehéz kikerülni, ugyanis az eritrit (E968) gyakori összetevő az energiaitalokban, diétás nassolnivalókban és fehérjeszeletekben – vagyis sokan rendszeresen fogyasztják, gyakran anélkül, hogy tudnának róla.

Hogyan okoz stroke-ot?

A kutatás azt vizsgálta, hogyan hat az eritrit az oxidatív stresszre és a nitrogén-oxid termelésre az agyi érfalak sejtjeiben. Az oxidatív stressz egyensúlyának megbomlása sejtkárosodáshoz vezethet, ami hosszú távon komoly betegségeket – például stroke-ot – okozhat. A tudósok a vizsgálat alatt emberi agysejteket tettek ki eritritoldatnak, olyan koncentrációban, amennyi egy átlagos üdítőitalban is megtalálható. A sejteket három órán át vizsgálták – az eredmények megdöbbentők voltak: kétszer annyi szabad gyök keletkezett, mint a kontrollmintákban, és az antioxidáns enzimek szintje is jelentősen megnőtt.

A stroke mellett más betegségek is megjelenhetnek

Az eritrit által kiváltott oxidatív stressz nemcsak a stroke, hanem más krónikus betegségek, például szívbetegségek, cukorbetegség vagy akár a daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. Az érfalakban jelentkező sejtkárosodás hosszabb távon az agy működésére is negatív hatással van, ami idővel kognitív hanyatláshoz vezethet.

Dr. Berry, a kutatás vezetője így fogalmazott:

Az eritrit negatívan befolyásolhatja az agy és a szív egészségét. Akik szeretnének tenni a stroke megelőzése érdekében, jobban teszik, ha visszafogják az eritrit fogyasztását.

A stroke kockázatát nem szabad félvállról venni

Egy másik szakértő, Thomas Holland professzor – aki nem vett részt a kutatásban – szintén megerősítette az eritrit potenciális kockázatait. Elmondása szerint a szervezet bár próbál védekezni antioxidánsok termelésével, ez gyakran nem elegendő a káros oxidatív folyamatok megállítására. Holland professzor szerint különösen aggasztó, hogy a káros folyamatok az idegszövetekben is zajlanak, így hozzájárulhatnak a szellemi leépülés gyorsulásához – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.