A puffadás szinte mindenkit érint, hiszen az emésztőrendszerünk az, amit nap mint nap folyamatosan terhelünk. A gyomor és a bélrendszer az étrendünk, az étkezési szokásaink alakulása szerint különféle tüneteket produkálhat, és ez lehet fájdalom, puffadás, hányinger vagy éppen hasmenés, de levertség, fáradtság, hangulatingadozás is előfordulhat.
A puffadás az egyik leggyakoribb tünet, de sokszor nem áll semmilyen kóros elváltozás a háttérben. A túl sok hüvelyes, mondjuk babos vagy lencsés ételek természetes módon serkentik a gázképződést, illetve az étrendünk drasztikus változása is okozhat elsőre furcsa tüneteket. Ha valaki egyik napról a másikra elkezd jóval több zöldséget enni, mint korábban, akkor a szervezete a megnövekedett rostbevitelre puffadással is reagálhat.
Ha a puffadás megnehezíti az életedet, érdemes lehet megvizsgálni, pontosan hol, a tested melyik részén tapasztalod a diszkomfortérzést. Ez ugyanis segíthet beazonosítani, mi is állhat a háttérben, és az orvosok is könnyebben állíthatják fel a beteg tapasztalatai alapján a diagnózist.
1. Puffadás a has felső részén
A felső hasi puffadás általában étkezések után, viszonylag hamar, akár már fél órán belül jelentkezik, és esetenként hányinger is kíséri. Az ilyen puffadásnak lehet az oka gyomorfekély vagy bakteriális fertőzés, de a gyomor nem megfelelő működése, a lassú perisztaltika, a lassú ürülés is okozhat ilyen tüneteket.
A gyomor két-három óra alatt üríti ki a tartalmát, épp ezért az étkezések között, legyenek azok bármilyen kicsik is, érdemes minimum 90 perc szünetet tartani. Egy-egy nagyobb ebédet követően viszont ajánlott megvárni a két-három órát, míg ismét csipegetünk, eszünk valamit.
2. Puffadás a has közepén
A has közepén tapasztalt puffadás az étkezést követően fél órával, vagy még később jelentkezik, így sokan nem is kapcsolják össze az elfogyasztott étellel. A puffadás ebben az esetben fokozott gázképződéssel, hasi fájdalommal is társul.
A középső hasi puffadás hátterében állhat gyulladásos bélbetegség (például Crohn-betegség), felszívódási zavar vagy ételintolerancia, esetleg a vékonybélben található baktériumok túlszaporodása, ami nagyban hozzájárul a fokozott gázképződéshez.
Aki érzékeny a tejtermékekre, a gyümölcscukorra (fruktóz), a mesterséges édesítőszerekre vagy a gluténre, az gyakran a has közepén tapasztalja az erőteljes, zavaró puffadást.
3. Puffadás a has alsó részén
Az alsó hasi puffadás vagy alhasi puffadás nincs összefüggésben az étkezéssel, és gyakran székrekedés, székletürítési nehézség is megfigyelhető kísérőjelenségként. Az alhasi puffadás oka lehet az irritábilis bél széndróma (IBS), a végbél izmainak rendellenes összehúzódása és elernyedése, azaz a medencefenéki diszfunkció, de komolyabb betegséget is jelezhet – derült ki az Ogden Clinic oldalán megjelent cikkből.
A puffadásra azért nehéz általános gyógyírt találni és mondani, mivel tünet, nem pedig betegség, így rengeteg minden állhat a háttérben. Puffadást okozhat az étrendben beállt drasztikus változás, azaz ha valamiből jelentősen többet vagy kevesebbet eszünk, ilyenkor ugyanis a szervezetünknek, így az emésztésünknek is idő kell, hogy alkalmazkodjon.
A puffadás okai közt tartják számon még a gyógyszerkúrát, a stresszt, a túl gyors, habzsoló étkezést és a rágózást, ezek során ugyanis rengeteg levegő is bejut a gyomorba. Egyes alapanyagok serkentik a gázképződést, ilyenek például a hüvelyesek is. A puffadás hátterében mozgásszegény életmód, nem megfelelő folyadékbevitel és persze betegség is állhat. Épp ezért fontos, hogy a több napon keresztül, akár heteken át jelentkező puffadás esetén keressük fel az orvosunkat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.