Egészségesen szeretnél étkezni, ezért aztán bedobsz egy fehérjeszeletet vagy letolsz egy turmixot – majd jön a kellemetlen meglepetés! A puffadás, a feszülő gyomor, a hasi diszkomfortérzet gyakori fehérjefogyasztás után. Miért van ez, és mit tehetsz ellene?

A puffadás nem ritka vendég azoknál, akik fehérjében gazdag étrendet követnek – különösen, ha étrend-kiegészítőkkel pótolják. Pedig a fehérje nem az ördögtől való, csak nem mindegy, hogyan és miből viszed be!

A fehérjében gazdag étrendet követőknél gyakori a puffadás
A puffadás gyakori azoknál, akik sok fehérjét fogyasztanak / Fotó: Shutterstock

Puffadás: valóban a fehérje a bűnös?

A jó hír: a fehérje önmagában ritkán okoz puffadást. A rossz hír: a feldolgozási mód, az adagolás és a „rejtett” összetevők – mint a cukoralkoholok vagy rostok – simán kibillenthetik a gyomrodat. Ugyanez igaz a gyors evésre, a túl nagy mennyiségekre és egyes fehérjetípusokra is.

Puffadásveszély: ezek a leggyakoribb hibák fehérjefogyasztáskor

Dr. Jose Antonio táplálkozási szakértő szerint „nemcsak az számít, mit eszel, hanem az is, hogyan”. A legfontosabb tanácsa: ne csak a fehérjét nézd a címkén! Íme a leggyakoribb, puffadást okozó tényezők:

  • Tejalapú fehérjék (pl. tejsavó, kazein): Laktózérzékenyeknél garantált a puffadás.
  • Mesterséges édesítők: A szorbitol, eritritol és társai gyakran okoznak gázosodást.
  • Sűrítőanyagok, rostok (pl. inulin): Bár egészségesek, nehezen emészthetők.
  • Túl gyors, túl nagy adag: Ha egy ültő helyedben betolod a napi fehérjeadagodat, a gyomrod kikészülhet!
  • Növényi fehérjék: A borsó, bab és gabona fehérjéi sok rostot és keményítőt tartalmaznak, ami szintén puffadást okozhat.

Általános ajánlás szerint napi 0,8 gramm fehérje testsúlykilogrammonként bőven elég egy átlagos embernek. Sportolóknál több kell, de a túlzott bevitel nemcsak puffadáshoz, hanem veseműködési zavarokhoz is vezethet hosszú távon. A cél: ne egyszerre vidd be az egész mennyiséget, hanem oszd el a nap folyamán.

Mit tehetsz a puffadás ellen? 

Összegyűjtöttünk 7 tippet, amiért a gyomrod is hálás lesz:

  • Keress laktózmentes vagy növényi fehérjét: próbálkozz borsóval, rizzsel, kendermaggal.
  • Mondj nemet a mesterséges édesítőkre, válaszd a natúr vagy minimálisan édesített termékeket.
  • Ne egyél egyszerre egy „fehérjebombát”, oszd el a mennyiséget 3-4 részre.
  • Lassíts! A gyors evés levegőnyeléssel is jár, ami csak súlyosbítja a puffadást.
  • Írj étkezési naplót, így könnyebb lesz felismerni, mi puffaszt fel.
  • Igyál sok vizet, egyél elegendő rostot, több részletben.
  • Mozogj rendszeresen – már egy kis séta étkezés után csodákat tehet!

A fehérje nem az ellenséged – de a puffadás jelezheti, hogy valami nem stimmel az adaggal, az időzítéssel vagy a választott termékkel. Figyelj a tested jelzéseire, és ne félj kísérletezni, hogy megtaláld, mi az, ami valóban jót tesz neked.

(Forrás)

Kiemelt fotó: Shutterstock

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.