Egészséges

Ez a szuperélelmiszer hatásos lehet a demencia ellen, és a koleszterinszintet is javítja

Finom és egészséges – a pekándió igazi szuperélelmiszer! Jelentős mennyiségű antioxidánst és értékes tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a szív- és az agyműködést.

A pekándió nemcsak finom, hanem rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Több antioxidánst és egészséges zsírt tartalmaz, mint a legtöbb dióféle – a mandulához képest például kétszer annyi E-vitamin van benne. 
Magas kalóriatartalma miatt azonban érdemes mértéket tartani – naponta legfeljebb 30 gramm, vagyis nagyjából 20–25 szem az ideális mennyiség belőle. De nézzük, milyen jótékony hatásai lehetnek a pekándiónak a szervezetünkre!

A pekándió jó hatással van az agyűködésre
A pekándió jó hatással van az agyműködésre
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A pekándió kedvező hatással van a szívünkre

A pekándió igazi szívbarát étel, amely rostokban, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban egyaránt gazdag.
Kutatások szerint azoknak, akik 12 héten át naponta egy marék pekándiót fogyasztottak, jelentősen javult a koleszterin- és trigliceridszintjük – vagyis a rendszeres fogyasztás valóban hozzájárulhat a szív egészségéhez.

Támogatja az agy működését

A pekándióban található E-vitamin, B-vitaminok, cink és antioxidánsok támogatják az agy normál működését és a kognitív funkciókat.
Egy kutatás szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak dióféléket, akár 12%-kal kisebb eséllyel alakul ki demencia. 

Erős antioxidáns

A pekándiónak kiemelkedően magas a flavonoidtartalma. Ezek az antioxidánsok védik a sejteket az oxidatív stresszel szemben, és segíthetnek megelőzni bizonyos betegségeket – például a szív- és érrendszeri problémákat, a cukorbetegséget vagy akár egyes daganatos betegségeket is.

Segíti az emésztést

Egy marék pekándió a napi rostszükséglet közel 10%-át fedezi, így támogatja a kiegyensúlyozott emésztést és a bélflóra egészségét.
A rostok segítik az emésztési folyamatokat, miközben hosszabb ideig biztosítják a teltségérzetet.

Alacsony szénhidráttartalom

A pekándió azok számára is ajánlott, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek. Egy marék pekándió 4 gramm szénhidrátot tartalmaz, miközben tele van egészséges zsírokkal és fehérjékkel. Rendszeres fogyasztása javíthatja az inzulinérzékenységet, így támogatja a kiegyensúlyozott vércukorszintet is.

Számos formában felhasználható

A pekándió nemcsak egészséges nassolnivaló, hanem igazi jolly joker a konyhában. Csak néhány példa, hogy mire használhatjuk fel:

  • Szórhatjuk például salátákra, levesekre
  • Keverhetjük joghurtba, zabkásába
  • Tehetjük süteményekbe, házi granolába
  • Panírként is remekül használható

Forrás
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.