Ez az ital csodát tesz, ha magas a koleszterinszinted vagy a vérnyomásod

A paradicsom nemcsak a nyári saláták sztárja, hanem igazi egészségbomba is – különösen akkor, ha levet készítesz belőle! A paradicsomlé napi fogyasztása csodákat tehet a szervezeteddel, főleg, ha magas a vérnyomásod vagy a koleszterinszinted.
Bár a friss paradicsom is rendkívül egészséges, ha a benne található értékes anyagokat – főként a likopint – szeretnéd a lehető legjobban hasznosítani, érdemes hőkezelt formában, például léként fogyasztani. A likopin egy erőteljes antioxidáns, ami hő hatására könnyebben szívódik fel a szervezetben. Egy kis olívaolaj hozzáadásával pedig még hatékonyabbá teheted a felszívódást!
Mi az a likopin?
A paradicsom csodás színéért felelős likopin nemcsak látványos, hanem elképesztően hasznos is. Ez a vegyület segít megelőzni a sejtkárosodást, csökkenti a rák és szívbetegségek kockázatát, valamint támogatja a bőr egészségét, véd az UV-sugarak ellen és lassítja az öregedési folyamatokat.
Egy kutatás szerint már napi 280 ml paradicsomlé is elég ahhoz, hogy javuljon az emésztés, csökkenjen a testsúly és erősödjön az immunrendszer. A benne található vitaminok – C-, A-, B6-, K-vitamin, valamint kálium, folsav és magnézium – igazi energiabombává teszik. Emellett a paradicsomlé
A javasolt likopinbevitel napi 20 mg – ezt nyers paradicsomból nehéz lenne bevinni, de egy pohár paradicsomlé háromszor több likopint tartalmazhat, így könnyen elérheted a kívánt mennyiséget. Nem csoda, hogy a táplálkozási szakemberek is rendszeresen ajánlják a fogyasztását.
A paradicsomlé kiváló kálium-, magnézium- és nátriumforrás, így ideális választás azoknak is, akik nehéz fizikai munkát végeznek, sportolnak vagy épp fogyókúráznak. Edzés után kifejezetten ajánlott, hiszen elősegíti az izmok regenerálódását.
Ahhoz, hogy a likopin valóban jól hasznosuljon, keverj a paradicsomléhez egy evőkanál extra szűz olívaolajat! Ha boltban vásárolod, figyelj arra, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot vagy sót – egyes dobozos változatok akár a napi nátriumbevitel 43%-át is tartalmazhatják.
Nem mindenkinek ajánlott!
Ha refluxszal vagy irritábilis bél szindrómával küzdesz, a paradicsomlé sajnos nem neked való. Savas kémhatása miatt ezeknél a betegségeknél ronthatja a tüneteket.
Ha váltogatnád az ízeket, érdemes tudni, hogy görögdinnyében, grapefruitban és csipkebogyóban is van likopin – de a legnagyobb mennyiségben mégiscsak a jól beérett, mélypiros paradicsomban található meg – írja az Agroinform.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.