Igazi szívbarát ital, mégis csak kevesen tudják, mennyire egészséges. Pedig ott van a boltok polcain, a kamrában, sőt lassan friss italt is készíthetünk egyenesen a kertből.

A paradicsom nemcsak a nyári saláták sztárja, hanem igazi egészségbomba is – különösen akkor, ha levet készítesz belőle! A paradicsomlé napi fogyasztása csodákat tehet a szervezeteddel, főleg, ha magas a vérnyomásod vagy a koleszterinszinted.

A paradicsomlé nagyon egészséges ital
A paradicsomlé nagyon egészséges ital
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért ne csak nyersen edd a paradicsomot?

Bár a friss paradicsom is rendkívül egészséges, ha a benne található értékes anyagokat – főként a likopint – szeretnéd a lehető legjobban hasznosítani, érdemes hőkezelt formában, például léként fogyasztani. A likopin egy erőteljes antioxidáns, ami hő hatására könnyebben szívódik fel a szervezetben. Egy kis olívaolaj hozzáadásával pedig még hatékonyabbá teheted a felszívódást!

Mi az a likopin?

A paradicsom csodás színéért felelős likopin nemcsak látványos, hanem elképesztően hasznos is. Ez a vegyület segít megelőzni a sejtkárosodást, csökkenti a rák és szívbetegségek kockázatát, valamint támogatja a bőr egészségét, véd az UV-sugarak ellen és lassítja az öregedési folyamatokat.

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen iszol paradicsomlevet

Egy kutatás szerint már napi 280 ml paradicsomlé is elég ahhoz, hogy javuljon az emésztés, csökkenjen a testsúly és erősödjön az immunrendszer. A benne található vitaminok – C-, A-, B6-, K-vitamin, valamint kálium, folsav és magnézium – igazi energiabombává teszik. Emellett a paradicsomlé

  • csökkenti a vérnyomást,
  • javítja az erek rugalmasságát,
  • mérsékli az LDL-koleszterin oxidációját,
  • segít megelőzni a prosztatarákot, és
  • támogatja a szív- és érrendszeri egészséget.

A napi adag: mennyi paradicsomlé kell?

A javasolt likopinbevitel napi 20 mg – ezt nyers paradicsomból nehéz lenne bevinni, de egy pohár paradicsomlé háromszor több likopint tartalmazhat, így könnyen elérheted a kívánt mennyiséget. Nem csoda, hogy a táplálkozási szakemberek is rendszeresen ajánlják a fogyasztását.

Sportolsz? Dolgozol? Akkor még inkább neked való!

A paradicsomlé kiváló kálium-, magnézium- és nátriumforrás, így ideális választás azoknak is, akik nehéz fizikai munkát végeznek, sportolnak vagy épp fogyókúráznak. Edzés után kifejezetten ajánlott, hiszen elősegíti az izmok regenerálódását.

Így hozd ki belőle a legtöbbet

Ahhoz, hogy a likopin valóban jól hasznosuljon, keverj a paradicsomléhez egy evőkanál extra szűz olívaolajat! Ha boltban vásárolod, figyelj arra, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot vagy sót – egyes dobozos változatok akár a napi nátriumbevitel 43%-át is tartalmazhatják.

Nem mindenkinek ajánlott!

Ha refluxszal vagy irritábilis bél szindrómával küzdesz, a paradicsomlé sajnos nem neked való. Savas kémhatása miatt ezeknél a betegségeknél ronthatja a tüneteket.

Nemcsak a paradicsomban van!

Ha váltogatnád az ízeket, érdemes tudni, hogy görögdinnyében, grapefruitban és csipkebogyóban is van likopin – de a legnagyobb mennyiségben mégiscsak a jól beérett, mélypiros paradicsomban található meg – írja az Agroinform.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.