A naspolya antioxidánsai, gyulladáscsökkentő vegyületei és vitaminjai egyedülálló módon támogatják a sejtek megújulását, különösen a májét, amely fontos szerepet játszik a méregtelenítésben.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Miért jó a naspolya a májunknak?
A máj nemcsak a testünk „szűrője”, de az anyagcsere, a vitaminraktározás és számos hormonális folyamat központja is. Sajnos könnyen károsodhat – például gyógyszerek, alkoholfogyasztás vagy vegyi anyagok hatására. A jó hír viszont az, hogy a naspolya segíthet a májsejtek regenerációjában.
A legfrissebb kutatások szerint a naspolya olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gyulladást, segíthetnek mérsékelni a májenzimek szintjét, és elősegíthetik a szövetek újjáépülését. Ez különösen fontos lehet azok számára, akik például májterhelő gyógyszereket szednek, vagy hosszú ideig különféle káros vegyületekkel terhelték a szervezetüket.
Nemcsak a gyümölcs, a levél is értékes
Nemcsak maga a gyümölcs, hanem a naspolya levelei is gyógyhatásúak. Teaként fogyasztva gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, így segítheti az emésztést, csökkentheti az ízületi panaszokat, és általános immunerősítőként is működhet. Fontos azonban megjegyezni, hogy gyógynövényként való használata előtt érdemes szakember tanácsát kérni.
Miért nem eszünk több naspolyát?
Bár a naspolya hazánkban is termeszthető, viszonylag ritkán találkozhatunk vele a boltok polcain. Ennek oka főként az, hogy kevesen ismerik, és szezonálisan, viszonylag rövid ideig elérhető. Pedig már 500–800 Ft/kg áron is hozzájuthatunk, ha figyelmesek vagyunk a termelői piacokon vagy őstermelői standokon.
A jó hír, hogy kertben is könnyen nevelhető, például a "Szentesi rózsa" nevű fajta kifejezetten jól bírja a hazai éghajlatot, és félárnyékos helyeken is szívesen megterem.
Hogyan érdemes fogyasztani?
Amikor a naspolya megpuhul – ez az érett állapota –, édes, enyhén fanyar íze lesz, ami leginkább az almára vagy a datolyára emlékeztet. Nyersen is fogyasztható, de kiváló lekvár, püré vagy akár kompót is készíthető belőle. A naspolyából készült ételek nemcsak különlegesek, de tele vannak értékes tápanyagokkal is.
A naspolya több mint egy ritka gyümölcs – egy természetes, elérhető étel az egészségünk támogatására, különösen a májunk védelmében. Ha lehetőséged van, próbáld ki! Lehet, hogy a jövőben éppen ez a kis narancssárga gyümölcs lesz a konyhád egyik legértékesebb lakója.















