A méz a méhek által növényi nektárból vagy mézharmatból készített, természetes eredetű édes anyag. A méhek a begyűjtött nektárt enzimekkel dúsítják, majd a kaptárban érlelik, míg el nem éri végleges állagát és cukortartalmát. A méz nemcsak édesítőszerként szolgál, hanem tápanyagokban, enzimekben és antioxidánsokban is gazdag. Lássuk, miért érdemes fogyasztani!

A méz az emberiség egyik legrégebbi alapanyaga, amelyet a mai napig alkalmaznak édesítésre és gyógyszerként is. Már az ókori egyiptomiak is használták, sőt a kínai orvoslás is említést tesz róla. Régészeti leletek szerint az emberek már több mint 8000 éve gyűjtik a mézet vadméhrajoktól. A méhészet mint mesterség kb. 4000 évvel ezelőtt alakult ki, és azóta is fontos része a mezőgazdaságnak.

méz
A méz évezredek óta az egyik legjobb gyógyhatású természetes alapanyag
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Akiktől a mézet kapjuk: a méhek napja 

A méhek világnapját minden évben május 20-án tartják, hogy felhívják a figyelmet a méhek és más beporzók létfontosságú szerepére az ökoszisztémában. A méhek nemcsak a méz előállításában nélkülözhetetlenek, hanem a mezőgazdasági termények beporzásában is kulcsszerepet játszanak. Az ENSZ által 2017-ben létrehozott világnap célja, hogy tudatosítsa a méhpopulációk csökkenésének súlyos következményeit, és ösztönözze a környezetbarát gazdálkodási módszereket világszerte. Ezen a napon a mézfogyasztás és a méhészek támogatása is kiemelt figyelmet kap.

Hasonló céllal jött létre az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére a méhek napja, amelyet 1994 óta minden év április 30-án ünnepelünk Magyarországon.

Miért jó, ha rendszeresen fogyasztunk mézet? 

A különböző tudományos kutatások eredményei azt bizonyítják, hogy már az ősember is fogyasztott mézet, ám gyógyító hatását feltehetően csak jóval később fedezték fel. A méz megközelítőleg 70-féle gyógyhatással bír, emellett rengeteg vitamint és a szervezetünk számára hasznos és nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz. Bőségesen található benne például vas, kalcium, mangán, foszfor, réz, magnézium, kálium, nátrium és cink. Kisebb mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamint is tartalmaz. Baktériumölő hatása miatt korábban mézzel fertőtlenítették a sebeket, de köptetőként és házi szirup formájában köhögés csillapítására is alkalmazható.

A méz színe árulkodik a hatóanyagokról: minél sötétebb színű, annál több ásványi elem van benne. 

Egyetlen hátránya a magas energiatartalma. Mivel főként glükózból és fruktózból áll, a méz kalóriatartalma magas, körülbelül 300 kcal / 100 g, tehát jobb mértékkel fogyasztani belőle.

A különböző fajtájú mézek íze, színe és állaga is eltérő 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A méz hatása a szervezetre

A méz hatása igen sokrétű: gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Különösen hatékony köhögésre, torokfájásra, az immunrendszer erősítésére és sebkezelésre is.

  • Természetes köptető és nyákoldó hatása miatt a méz kiváló választás köhögésre, különösen ha meleg tejjel vagy gyógyteával fogyasztjuk.
  • A gyömbér, citrom, méz hármasa igazi természetes antibiotikumként működik. Ez a keverék segíthet megfázás esetén, erősíti az immunrendszert és javítja az emésztést is.

A méz fajtái 

A különböző növényekről gyűjtött mézfajták ízükben, színükben és hatóanyagaikban is eltérnek egymástól. Az aromát általában a fő összetevő határozza meg. Lássuk a leggyakoribb fajtákat.

  • Vegyes virágméz: ha a mézben egyik növényfaj virágpora sincs túlsúlyban, akkor a méz vegyes virágméz. Színe, íze az összetevőktől függ. 
  • Repceméz: a repceméz gyorsan kristályosodik, színe fehér vagy elefántcsontszín. Íze karakteres.
  • Akácméz: világos aranysárga, sokáig folyékony marad. Íze enyhe, kellemes.
  • Napraforgóméz: világossárga-narancssárga, gyorsan kristályosodó. Íze erőteljes, jellegzetes.
  • Hársméz: világoszöld, néha sárga. Nagyon édes, gyümölcsös, enyhén mentás. Lázcsillapításra, meghűlésre, nyugtatásra alkalmas.
  • Facéliaméz: fehér, világos bézs színű. Gyengéd, igen jellegzetes aromájú.

Fontos tudnivalók a mézről

  • Főként a pollenre érzékenyeknél előfordulhat mézallergia. Ilyen esetekben kerülni kell a mézfogyasztást, vagy orvosi felügyelet mellett lehet csak kipróbálni.
  • Bár a méz terhesen is biztonságosan fogyasztható, érdemes figyelembe venni a magas kalóriatartalmát, valamint a várandósság alatti bélrendszeri problémák esetén óvatosnak lenni. 
  • A méz babáknak egyéves kor alatt nem ajánlott, mivel egyes baktériumok kis mennyiségben megtalálhatók lehetnek benne. A leggyakoribb a botulizmus kórokozója, a Clostridium botulinum, ami leginkább a csecsemőkre veszélyes.

(Forrás)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.