A méz az emberiség egyik legrégebbi alapanyaga, amelyet a mai napig alkalmaznak édesítésre és gyógyszerként is. Már az ókori egyiptomiak is használták, sőt a kínai orvoslás is említést tesz róla. Régészeti leletek szerint az emberek már több mint 8000 éve gyűjtik a mézet vadméhrajoktól. A méhészet mint mesterség kb. 4000 évvel ezelőtt alakult ki, és azóta is fontos része a mezőgazdaságnak.
A méhek világnapját minden évben május 20-án tartják, hogy felhívják a figyelmet a méhek és más beporzók létfontosságú szerepére az ökoszisztémában. A méhek nemcsak a méz előállításában nélkülözhetetlenek, hanem a mezőgazdasági termények beporzásában is kulcsszerepet játszanak. Az ENSZ által 2017-ben létrehozott világnap célja, hogy tudatosítsa a méhpopulációk csökkenésének súlyos következményeit, és ösztönözze a környezetbarát gazdálkodási módszereket világszerte. Ezen a napon a mézfogyasztás és a méhészek támogatása is kiemelt figyelmet kap.
Hasonló céllal jött létre az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére a méhek napja, amelyet 1994 óta minden év április 30-án ünnepelünk Magyarországon.
A különböző tudományos kutatások eredményei azt bizonyítják, hogy már az ősember is fogyasztott mézet, ám gyógyító hatását feltehetően csak jóval később fedezték fel. A méz megközelítőleg 70-féle gyógyhatással bír, emellett rengeteg vitamint és a szervezetünk számára hasznos és nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz. Bőségesen található benne például vas, kalcium, mangán, foszfor, réz, magnézium, kálium, nátrium és cink. Kisebb mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamint is tartalmaz. Baktériumölő hatása miatt korábban mézzel fertőtlenítették a sebeket, de köptetőként és házi szirup formájában köhögés csillapítására is alkalmazható.
A méz színe árulkodik a hatóanyagokról: minél sötétebb színű, annál több ásványi elem van benne.
Egyetlen hátránya a magas energiatartalma. Mivel főként glükózból és fruktózból áll, a méz kalóriatartalma magas, körülbelül 300 kcal / 100 g, tehát jobb mértékkel fogyasztani belőle.
A méz hatása igen sokrétű: gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Különösen hatékony köhögésre, torokfájásra, az immunrendszer erősítésére és sebkezelésre is.
A különböző növényekről gyűjtött mézfajták ízükben, színükben és hatóanyagaikban is eltérnek egymástól. Az aromát általában a fő összetevő határozza meg. Lássuk a leggyakoribb fajtákat.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.