Május 19–25. között zajlik az Európai Mentális Egészség Hete, amelynek célja a mentális jóllét fontosságának hangsúlyozása. Mivel a mentális egészségünk nemcsak pszichológiai, hanem a testi és életmódbeli komponenseken is múlik, összegyűjtöttük, milyen táplálkozásbeli tényezők hogyan kapnak szerepet ebben az összefüggésben.

Május harmadik hetében immár hagyományosan megrendezik az Európai Mentális Egészség Hetét, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a lelki jóllét fontosságára. A mentális egészség nemcsak a pszichológusok és terapeuták asztala – mindannyiunkat érint, és számos olyan tényező befolyásolja, amelyre van ráhatásunk. Ilyen például az alvás, a testmozgás, de egyre több kutatás utal arra is, hogy a táplálkozás szintén hatással van a hangulatunkra (pozitív és negatív irányban egyaránt) és a teljesítményünkre. Ez a kezdeményezés tehát jó alkalom arra is, hogy kicsit jobban odafigyeljünk magunkra – és a tányérunkra.

mentális egészség
A mentális egészség és a táplálkozás jobban összefügg, mint gondolnánk – egyes ételek táplálják a bélrendszert, támogatják az agy egészségét, és ezáltal a jobb közérzet kialakítását
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az vagy, amit megeszel – a mentális egészség és a táplálkozás kapcsolata

Az ismert mondás egyes források szerint Anthelme Brillat-Savarintől, egy 19. századi francia szerzőtől származik, aki egyik könyvében (Physiologie du Gout, ou Medetations de Gastronomie Transcendante, azaz „Az ízélettan, avagy transzcendens gasztronómiai meditációk”) írta le az eredeti mondatot: „Mondd meg mit eszel, és megmondom, ki vagy.”

A kifejezés azóta is él a köztudatban, bár kicsit más formában került be a magyar nyelvbe, ez mit sem változtat a jelentésén. Az agy működéséhez rengeteg energiára, tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra van szükség. Amit megeszünk, az nemcsak a testünket, hanem az agyunkat is „táplálja”. A legújabb kutatások szerint ugyanis a bélrendszer és az agy között folyamatos kommunikáció zajlik – ezt nevezik bél-agy tengelynek.

A bélben élő jótékony baktériumok (mikrobiom) közvetlenül befolyásolhatják az olyan neurotranszmitterek – például a szerotonin és a dopamin – termelődését, amelyek az érzelmek szabályozásában kulcsszerepet játszanak. Érdekesség, hogy a szerotonin közel 90%-a nem az agyban, hanem a bélrendszerben termelődik!

A változatos, rostban gazdag étrend kedvez a jó baktériumok szaporodásának – ezek pedig támogatják az immunrendszert, és megkönnyítik a stresszel való megküzdést is. Az egyensúly felborulása azonban akár szorongásos és depresszív tünetekhez is vezethet.

Mit mond a tudomány? 

Több tanulmány is megerősítette, hogy a mediterrán étrend segíthet a depresszió ellen. Azok, akik a mediterrán étrendet követik – vagyis sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, olívaolajat, halat és dióféléket fogyasztanak – kisebb eséllyel szenvednek depressziótól. Ennek oka valószínűleg a gyulladáscsökkentő hatás és a bélflóra támogatása.

Emellett a kutatások rámutattak az ómega-3 zsírsavak kedvező hatásaira is. Ezek főként a tengeri halakban (állati eredetű) és a chiamagban, lenmagban (növényi alapú) találhatók meg, és javítják az agyi idegsejtek közötti kommunikációt, továbbá gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Egyes kutatások szerint a rendszeres ómega-3 bevitel csökkentheti a szorongásos tüneteket.

Mit érdemes enni a mentális egészségünk érdekében?

Nem szükséges drasztikus étrendi változtatásokba kezdeni – apró lépésekkel is sokat tehetünk lelki egészségünkért. 

  • Együnk színesen, változatosan! A zöldségek és gyümölcsök nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem tele vannak antioxidánsokkal, amelyek védik az agy egészségét.
  • Rostok minden napra! A teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és zöldségek támogatják a bélflórát, ezáltal a mentális jóllétet is elősegítik. 
  • A fermentált ételek csodája: a kefir, a joghurt, a savanyú káposzta és társaik természetes probiotikumok, amelyek támogatják a jó baktériumokat a bélrendszerben.
  • A diófélék, magvak és a halak kiváló ómega-3 és B-vitamin-források, amelyek szintén a kogntív funkciók támogatását szolgálják. 

Amit kerülj el…

A magas cukortartalmú, feldolgozott élelmiszerek nem csak az alakunknak ártanak: a vércukorszint ingadozása hatással lehet a hangulatunkra is. Emellett ezek az élelmiszerek elősegíthetik a gyulladásos folyamatokat, amelyek szintén összefüggésbe hozhatók a depresszió kialakulásának magasabb kockázatával.

Közismert tény: az együtt töltött idő javítja a mentális jóllétet
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Nem csak a mit, a hogyan is számít

A közös étkezésnek számos pszichológiai előnye van. Lehetőséget ad arra, hogy kapcsolódjunk másokkal, valamint a beszélgetés és a másikra figyelés lelassít bennünket, így jobban figyelünk a test jelzéseire, elkerülhető a túlevés. Az étkezésbe bevezetett rendszernek biológiai előnye is van: ha nem a tévé előtt görnyedve fogyasztjuk el az ételt, hanem egy székben ülve, az segíti az emésztést. Érdemes tehát hetente több napot is arra szánni, hogy a családdal, barátokkal közösen együnk, de a munkahelyi közös ebéd is jót tehet a csapatnak. 

Erről részletesebben is olvashatsz egy korábbi cikkünkben.

A táplálkozás önmagában persze nem működik csodaszerként a mentális egészség elérésében és fenntartásában, nem váltja ki a terápiát, ha valaki komoly nehézségekkel küzd. Ugyanakkor egy kiegyensúlyozott étrend jelentősen hozzájárulhat a jobb közérzethez, a stresszkezeléshez és a lelki egyensúly fenntartásához.

(Forrásaink a témában)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.