Május harmadik hetében immár hagyományosan megrendezik az Európai Mentális Egészség Hetét, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a lelki jóllét fontosságára. A mentális egészség nemcsak a pszichológusok és terapeuták asztala – mindannyiunkat érint, és számos olyan tényező befolyásolja, amelyre van ráhatásunk. Ilyen például az alvás, a testmozgás, de egyre több kutatás utal arra is, hogy a táplálkozás szintén hatással van a hangulatunkra (pozitív és negatív irányban egyaránt) és a teljesítményünkre. Ez a kezdeményezés tehát jó alkalom arra is, hogy kicsit jobban odafigyeljünk magunkra – és a tányérunkra.
Az ismert mondás egyes források szerint Anthelme Brillat-Savarintől, egy 19. századi francia szerzőtől származik, aki egyik könyvében (Physiologie du Gout, ou Medetations de Gastronomie Transcendante, azaz „Az ízélettan, avagy transzcendens gasztronómiai meditációk”) írta le az eredeti mondatot: „Mondd meg mit eszel, és megmondom, ki vagy.”
A kifejezés azóta is él a köztudatban, bár kicsit más formában került be a magyar nyelvbe, ez mit sem változtat a jelentésén. Az agy működéséhez rengeteg energiára, tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra van szükség. Amit megeszünk, az nemcsak a testünket, hanem az agyunkat is „táplálja”. A legújabb kutatások szerint ugyanis a bélrendszer és az agy között folyamatos kommunikáció zajlik – ezt nevezik bél-agy tengelynek.
A bélben élő jótékony baktériumok (mikrobiom) közvetlenül befolyásolhatják az olyan neurotranszmitterek – például a szerotonin és a dopamin – termelődését, amelyek az érzelmek szabályozásában kulcsszerepet játszanak. Érdekesség, hogy a szerotonin közel 90%-a nem az agyban, hanem a bélrendszerben termelődik!
A változatos, rostban gazdag étrend kedvez a jó baktériumok szaporodásának – ezek pedig támogatják az immunrendszert, és megkönnyítik a stresszel való megküzdést is. Az egyensúly felborulása azonban akár szorongásos és depresszív tünetekhez is vezethet.
Több tanulmány is megerősítette, hogy a mediterrán étrend segíthet a depresszió ellen. Azok, akik a mediterrán étrendet követik – vagyis sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, olívaolajat, halat és dióféléket fogyasztanak – kisebb eséllyel szenvednek depressziótól. Ennek oka valószínűleg a gyulladáscsökkentő hatás és a bélflóra támogatása.
Emellett a kutatások rámutattak az ómega-3 zsírsavak kedvező hatásaira is. Ezek főként a tengeri halakban (állati eredetű) és a chiamagban, lenmagban (növényi alapú) találhatók meg, és javítják az agyi idegsejtek közötti kommunikációt, továbbá gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Egyes kutatások szerint a rendszeres ómega-3 bevitel csökkentheti a szorongásos tüneteket.
Nem szükséges drasztikus étrendi változtatásokba kezdeni – apró lépésekkel is sokat tehetünk lelki egészségünkért.
A magas cukortartalmú, feldolgozott élelmiszerek nem csak az alakunknak ártanak: a vércukorszint ingadozása hatással lehet a hangulatunkra is. Emellett ezek az élelmiszerek elősegíthetik a gyulladásos folyamatokat, amelyek szintén összefüggésbe hozhatók a depresszió kialakulásának magasabb kockázatával.
A közös étkezésnek számos pszichológiai előnye van. Lehetőséget ad arra, hogy kapcsolódjunk másokkal, valamint a beszélgetés és a másikra figyelés lelassít bennünket, így jobban figyelünk a test jelzéseire, elkerülhető a túlevés. Az étkezésbe bevezetett rendszernek biológiai előnye is van: ha nem a tévé előtt görnyedve fogyasztjuk el az ételt, hanem egy székben ülve, az segíti az emésztést. Érdemes tehát hetente több napot is arra szánni, hogy a családdal, barátokkal közösen együnk, de a munkahelyi közös ebéd is jót tehet a csapatnak.
Erről részletesebben is olvashatsz egy korábbi cikkünkben.
A táplálkozás önmagában persze nem működik csodaszerként a mentális egészség elérésében és fenntartásában, nem váltja ki a terápiát, ha valaki komoly nehézségekkel küzd. Ugyanakkor egy kiegyensúlyozott étrend jelentősen hozzájárulhat a jobb közérzethez, a stresszkezeléshez és a lelki egyensúly fenntartásához.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.