A maté, más néven yeba tea egy Dél-Amerikában őshonos örökzöld fa szárított leveléből és szárából készül. Egy dél-amerikai legenda szerint az istenek a világ teremtését a maté tea közös szürcsölgetésével ünnepelték meg. A térségbe érkező spanyol papok eleinte tiltották a fogyasztását, de ők sem tudtak sokáig ellenállni a maté tea varázsának, sőt annyira értékesnek tartották, hogy „oro verdének”, azaz zöld aranynak hívták. Gyakran használták másnaposság és mérgezések, betegségek kezelésére.

FOTÓ: ALEXANDR VOROBEV / SHUTTERSTOCK
Bár a spanyolok papok a térségből való kivonulása után egy ideig feledésbe került, az utóbbi években ismét egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Most már bárki könnyedén beszerezheti ezeket az értékes és rengeteg jótékony egészségügyi hatással bíró leveleket.
A maté tea hatása
Nem csoda, hogy az őslakosok hosszabb utakra vitték magukkal, a maté ugyanis nemcsak élénkít, de a koncentráltságot és az állóképességet is növeli. Koffeintartalma alacsonyabb a kávéénál, mivel azonban másként hat, és a szervezetünket sem terheli annyira, kiváló opció lehet azok számára, akik szeretnék csökkenteni a kávébevitelüket, például a kortizolszintjük szabályozása érdekében.
A maté tea emellett támogatja az emésztést és gyorsítja az anyagcserét. Csökkenti a puffadást, kíméletes vízhajtó, illetve hozzájárul a bélflóra egészségéhez. Ideális kiegészítője lehet bármely fogyókúrának, de a szívnek is segít több oxigénhez jutni, serkenti a légzést, és érnyugtató hatásának köszönhetően optimalizálja a magas vérnyomást.
Magas antioxidánstartalma, amely a spanyolokat átsegítette a másnaposságon, védi a sejtjeinket és lassítja az öregedést, magas C-vitamin-tartalma pedig megfázás és influenza esetén jöhet jól.
Így érdemes elkészíteni
Az őslakosok a matét egy kivájt lopótökben áztatják, és egy bombilla nevű speciális szívószállal fogyasztják, mi azonban használhatunk egyszerű teatojást és kerámiabögrét. Eleinte érdemes kisebb adaggal kezdeni: tegyünk egy-két kanál mate teát 2–3 dl 80–85°C-os vízbe, és hagyjuk ázni pár percig. Fontos, hogy a víz ne legyen 85°C-nál melegebb, hiszen a forrásban lévő vízzel leöntött maté elveszíti pozitív tulajdonságainak legnagyobb részét.
Mivel dobjuk fel?
Bár a maté tea önmagában is finom, íze kissé kesernyés. Édesíthetjük mézzel vagy tejszínnel, a bátrabbak pedig akár egy kis mentát, gyömbért, narancshéjak vagy lime-ot is adhatnak hozzá.















