A matcha három árnyalata, avagy melyik matcha mire való – ismerd meg a különböző fajtáit

A matcha tea nem csupán egy divatos ital, hanem egy ősi japán hagyomány újragondolása. Nem véletlenül fogyasztják évezredek óta: kedvező hatással van az egészségre, legyen szó az immunrendszer erősítéséről, az energiaszint növeléséről vagy épp a koncentráció javításáról. A matcha lattédat fogyaszthatod szertartásos keret között, vagy elkortyolhatod egy modern kávézóban is, sőt, a matcha porral kísérletezhetsz az ételekben is, egészen új ízeket felfedezve. Mindegyikre megvan a megfelelő fajta, segítünk, hogy mindig a célodnak megfelelőt válassz. Így egész biztosan különleges élményben lesz részed – de haladjunk sorban.
A matcha tea egy különleges módon termesztett és feldolgozott zöld tea, amelyet finom porrá őrölnek. A matcha alapjául szolgáló növény ugyanaz, mint a hagyományos zöld teáké – a Camellia sinensis –, azonban termesztése és feldolgozása során jelentős különbségek vannak. A matcha tealeveleit részleges árnyékban nevelik, ami megnöveli a klorofill- és aminosavtartalmát, különösen a L-teanint, amely nyugtató hatásáról ismert. A feldolgozás során a levelek szárát eltávolítják, majd finom porrá őrölik – így kapjuk meg az élénkzöld matcha port.
A matcha rendszeres fogyasztása bizonyítottan számos pozitív hatással van a szervezetre. Különösen magas antioxidánstartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszer, csökkenti a gyulladást, valamint véd a szabad gyökök ellen – egészségesen és fiatalon tart. Emellett serkenti az anygacsere-folyamatokat, méregtelenít, zsírégető hatása miatt a diétázók is szívesen választják. Csökkenti a koleszterint és a vérnyomást, megnyutat és ellazít, miközben koffeintartalmával éberséget is bizosít.
A matcha teát koffeintartalma miatt gyakran hasonlítják össze a kávéval, pedig a két italnak más-más hatása van. A matcha tea kevesebb, körülbelül fele annyi koffeint tartalmaz, mint egy eszpresszó, mégis képes hosszan tartó éberséget biztosítani. Az L-teanin nevű vegyületnek köszönhetően ugyanis a benne lévő koffein lassabban szívódik fel, míg a kávéban található gyors, ám rövidebb ideig tartó energiát biztosít.
A matcha por kiválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy eredeti, Japánból származó terméket válasszunk: ez garantálja a kiváló minőséget. Az originális matchákat három főbb kategóriába sorolhatjuk, attól függően, hogy hogyan termesztik, dolgozzák fel, és mire használják.
Ez a legmagasabb minőségű matcha. Kizárólag a legfiatalabb, első szüretből származó levelekből készül, amelyeket kézzel szednek, majd kőmalomban őrölnek porrá. Ez a típus ragyogóan zöld színű, finom, enyhe aromájú. Ahogy a neve utal rá, a hagyományos japán teaceremóniákhoz is ezt használják, így azoknak ajánlott, akik szeretnének elmélyülni az teaszertartások világában.
Ennek a fajtának az elkészítése külön eszközöket igényel: chashaku (bambusz teáskanál), chawan (teáscsésze) és chasen (bambuszból készült teakeverő ecset). A matchát át kell szitálni, majd 70-75 °C-os vízzel felkeverni, amíg finom hab képződik a tetején. Ez a típus nem tejjel való keverésre készült, mivel az elnyomná a kifinomult ízjegyeket.
A prémium minőségű matcha a mindennapi fogyasztásra szánt változat. Kiegyensúlyozott ízű, kiváló alapja egy finom matcha latténak, ahol tejjel és édesítővel kombinálva ad üdítő ízélményt, ugyanakkor kombinálható a szintén kiemelkedően pozitív hatású aranytejjel is, amiről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen.
Elkészítési tipp: fél teáskanál matchát keverj el egy kevés forró vízzel, majd habosítsd fel. Ezután adj hozzá meleg vagy habosított tejet, és édesítsd ízlés szerint. Hideg változathoz öntsd jégre – tökéletes nyári frissítő!
Ez a fajta is remek minőségű matcha, ami főzéshez és sütéshez is ideális. Első és másodszüretelésű levelek keverékéből készül, de ugyanolyan karakteres ízű, mint a többi fajta. Ideális ha elsősorban latteként fogyasztanád a matchát, vagy kipróbálnád olyan ételkülönlegességekben, mint például a matchás tiramisu.
A matcha tehát lehet egy teaszertartás keretein belül elfogyasztott, testet-lelket élénkítő ital, de válhat a mindennapok részévé is egy matcha latte formájában, és még különleges desszertek is készülhetnek belőle. Akár a ceremóniát választod, akár a hétköznapi tápanyagbombaként tekintesz rá, miden jel arra utal, hogy érdemes beiktatni az étrendbe.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.