Bár sokan úgy gondolják, hogy a máj egészségére elsősorban az alkohol van negatív hatással, vannak egyéb tényezők is, amelyek komoly kockázatot jelenthetnek. Éppen ezért érdemes tudni, hogy bizonyos ételek túlzott fogyasztása súlyos májkárosodást okozhat.
A máj az egyik legfontosabb szervünk, hiszen fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, az anyagcserében, az emésztésben és a vitaminraktározásban is. Segít lebontani a káros anyagokat, termeli az epét, szabályozza a vércukorszintet, és támogatja az immunrendszert is. Ha túlzott terhelés éri – például egészségtelen étrend vagy alkoholfogyasztás miatt –, az súlyos következményekkel járhat, ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk a májunk egészségére.
Szakértők szerint a mértéktelen cukorfogyasztás – főként a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor – hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához. Ennek oka, hogy a máj a felesleges cukrot zsírrá alakítja, ami idővel felhalmozódhat. Különösen problémásak ebből a szempontból a cukros üdítőitalok, gyümölcslevek, sütemények és péksütemények, amelyek rendszeres fogyasztása komolyan megterhelheti a májat.
A feldolgozott élelmiszerek, mint például a gyorséttermi fogások és a csipszek, magas transzzsír-, finomított cukor- és sótartalommal rendelkeznek. Ezek az összetevők mind hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, ráadásul inzulinrezisztenciához is vezethetnek
– mondta Csuka László, barcsi háziorvos. Hozzátette: "Ami még szintén problémás, az a vörös húsok túlzott mértékű fogyasztása, bár ez a veseműködésnek még többet árt, mint a májnak. A magas purin- és telített zsírtartalom megterheli az anyagcserét és a májat is, főként, ha nincs mellette elegendő zöldség- és rostbevitel. A grillezések során is olyan anyagok szabadulnak fel, különösen a vörös húsok esetében, amelyek komoly károsodást okozhatnak."
Szintén májkárosító hatású a finomított szénhidrát, ami a fehér kenyérben, a tésztafélékben és a rizsben is megtalálható. Ezek gyorsan megemelik a vércukorszintet, elősegítik az inzulinrezisztencia kialakulását, ami a zsírmáj egyik előzménye lehet
– hívta fel a figyelmet Csuka László.
Emellett a szakember a Sonline cikkében azt is kiemelte, hogy a túlzott sóbevitel is komoly problémaforrás lehet: „A sok só növeli a vérnyomást, vízvisszatartást okozhat, és hosszú távon károsíthatja a májat is. A félkész ételek és sós nassolnivalók rejtett formában sok sót tartalmaznak.”
A megfelelő folyadékbevitel rendkívül fontos a máj megfelelő működéséhez – napi 1,5–2 liter víz segíti a méregtelenítést. A zöld tea antioxidánsai, a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása, valamint a gyömbéres italok és a reggeli citromos víz támogatják az egészséges májműködést és az emésztést.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.