Egészséges

Magas a vérnyomásod? A dietetikus szerint ez a konzerv lehet a megoldás

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma világszerte, amely súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Érdemes tudni, hogy a vérnyomás nemcsak gyógyszerekkel, hanem tudatos étrendi változtatásokkal is hatékonyan szabályozható.

Veronica Rouse dietetikus szerint egy bizonyos konzerv rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet a magas vérnyomás ellen. 

magas vérnyomás
A dietetikus szerint érdemes konzerv szardíniát fogyasztani magas vérnyomás ellen
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezt az ételt érdemes kipróbálni magas vérnyomás ellen

Veronica Rouse az EatingWell magazinnak elmondta, hogy a konzerv szardínia az, amit érdemes beépíteni a vérnyomást szabályozó étrendbe. De miért éppen ezt a konzervet?

  • Magas omega-3 zsírsavtartalma csökkenti a szervezetben előforduló gyulladásokat, ami kedvezően hat a vérnyomásra.
  • Kalciumban gazdag, ezáltal hozzájárul az artériák egészséges működéséhez és a vérnyomás szabályozásához.

Rouse azt is kiemelte, hogy a szardínia tökéletesen illik a DASH-diétába (Dietary Approaches to Stop Hypertension), amit kifejezetten a magas vérnyomás kezelésére fejlesztettek ki.

Ezek az ételek is segíthetnek

Bár a konzerv szardínia kiváló választás a vérnyomás csökkentésére, nem ez az egyetlen étel, amelynek rendszeres fogyasztása támogatja az egészségünket. A magas káliumtartalmú banán és brokkoli szintén hatékony segítséget nyújthat.

A kanadai Waterloo Egyetem kutatói rámutattak, hogy nemcsak a sóbevitel mérséklése, hanem a kálium és nátrium arányának helyes egyensúlya is fontos a vérnyomás szabályozásában. A tanulmány szerint a káliumban gazdag étrend akár hatékonyabb is lehet a magas vérnyomás kezelésében, mint kizárólag a sófogyasztás csökkentése – írja az Express.

Dr. Anita Layton, a kutatás vezetője így fogalmazott:

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a káliumban gazdag ételek – például a banán és a brokkoli – kedvezőbb hatással lehetnek a vérnyomásra, mint önmagában a sócsökkentés.

Vissza az őseink szokásaihoz?

Melissa Stadt, a tanulmány egyik szerzője szerint a magyarázat részben az evolúcióban keresendő. Mivel őseink sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, ezért étrendjük káliumban gazdag, nátriumban pedig szegény volt. Úgy tűnik, hogy a szervezetünk ehhez az arányhoz alkalmazkodott jobban, nem pedig a modern, magas sótartalmú, feldolgozott ételekhez. 

Nincs szükség bonyolult diétára

Ha tehát természetes módon szeretnéd csökkenteni a vérnyomásodat, nem feltétlenül kell bonyolult diétákban gondolkodnod. Már azzal is sokat tehetsz, ha:

  • hetente többször fogyasztasz konzerv szardíniát,
  • rendszeresen eszel banánt, brokkolit,
  • figyelsz a sófogyasztásra,
  • és törekszel a megfelelő kálium–nátrium arányra.

A tudatos étrendi döntések hosszú távon nemcsak a vérnyomást szabályozzák, hanem az általános egészségi állapotot is javítják. 

Forrás: Magyar Nemzet

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.