Az egyik népszerű gyümölcs rendszeres fogyasztása hatékonyabb lehet a magas vérnyomás ellen, mint a sóbevitel csökkentése – állítja az egyik friss tanulmány.

Hazánkban a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érinti a magas vérnyomás – ez az arány 60 év fölött 60 százalékra emelkedik. Mivel a magas vérnyomásnak számos súlyos szövődménye lehet – ilyen például a szívbetegség, a stroke, a vesekárosodás vagy a demencia – ezért ez az állapot jelenleg az egyik legnagyobb egészségügyi probléma. De mit tehetünk ellene?

magas vérnyomás
A káliumban gazdag ételek csökkenthetik a magas vérnyomást
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Lehet, hogy ez a megoldás a magas vérnyomás ellen?

Talán az egyik legismertebb javaslat a magas vérnyomás ellen az, hogy csökkentsük a sóbevitelt. Egy új tanulmány szerint azonban a káliumban gazdag ételek – mint például a banán – legalább akkora szerepet játszhatnak a vérnyomás szabályozásában, mint az, hogy mennyi nátriumot fogyasztunk.

100 gramm banán körülbelül 358 mg káliumot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy egy közepes méretű gyümölcs nagyjából 430–470 mg káliumot biztosít a szervezetünk számára. 

A jól ismert tanács az, hogy együnk kevesebb sót, a kutatásaink során azonban arra jutottunk, hogy ha ezzel együtt növeljük a káliumbevitelt, még jobb eredményeket érhetünk el

– hívta fel a figyelmet Dr. Anita Layton, a kanadai Waterlooi Egyetem kutatója.

A banán például kiváló káliumforrás
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért fontos az egyensúly

A nátrium és a kálium olyan ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek például az izomműködéshez, az idegsejtek kommunikációjához és a folyadékháztartás egyensúlyához. 

A legújabb tanulmány szerint a kálium-nátriumbevitel arányának növelése hatékonyabb lehet a vérnyomás csökkentésében, mint önmagában a nátriumbevitel mérséklése. 

A kutatásban matematikai modellt is alkalmaztak, hogy egyértelműbb legyen, miként hat a két ásványi anyag különböző aránya a vérnyomásra. Az eredmény: a nátrium–kálium arány optimalizálása hatékonyabban csökkentheti a vérnyomást, mint önmagában a só megvonása.

Nem vagyunk egyformák – a kálium mégis mindenkinek jót tehet

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a férfiak és a nők szervezete másként reagálhat a káliumbevitelre. Bár a férfiaknál gyakrabban alakul ki magas vérnyomás, ők reagálnak a legkedvezőbben, ha javul a szervezetükben a kálium–nátrium aránya. 

„Az őseink sok gyümölcsöt és zöldséget ettek, ennek eredményeként a szervezetünk szabályozó rendszerei valószínűleg úgy fejlődtek, hogy magas kálium- és alacsony nátriumtartalmú étrenddel működjenek a legjobban” – magyarázta Melissa Stadt, a tanulmány másik szerzője az Independent cikkében.

A szakemberek úgy vélik, a modern étrendre a magas nátrium- és az alacsony káliumtartalom jellemző – főként a feldolgozott ételek tehetnek erről. Ez magyarázhatja azt is, hogy miért sokkal gyakoribb a magas vérnyomás a fejlettebb társadalmakban, mint azokban, ahol az étrend természetesebb alapokra épül.

Ezek az ételek is gazdagok káliumban

Héjában főtt burgonya: 535 mg/100 g

Avokádó: 485 mg/100 g

Spenót (főzve): 466 mg/100 g

Lencse (főzve): 369 mg/100 g

Brokkoli (főzve): 293 mg/100 g

Natúr joghurt: 255 mg/100 g

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.