A liszt kétségkívül az az alapélelmiszer, ami minden egyes magyar háztartásban fellelhető. Érthető, hiszen rengeteg étel alapja és sok-sok recepthez szükséges akárcsak egy-két evőkanálnyi is belőle. A fehérliszt viszont nem épp diétás, és nem is a legegészségesebb élelmiszer, nem csoda, hogy sokan lecserélik akár már a palacsinta készítése során is. Mutatjuk, mit lehet liszt helyett használni sütés-főzés során.

A búzalisztből víz, só és olaj hozzáadásával házi tortillalapot készíthetünk, ha kerül még mellé felfutatott élesztő meg cukor, akkor dagasztás után finom kenyeret vagy kalácsot kapunk. A liszt kell akkor is, ha rántott húst készítünk, de liszttel készül a magyaros rántás és a besamel, és ezzel sűrítjük a főzelékeket is. A búzafinomliszt viszont kalóriadús, nem épp a legegészségesebb alapanyag. Mutatjuk, mit lehet liszt helyett használni, akár palacsinta készítése során is!

Liszt helyett használhatsz hajdinalisztet is, finom palacsinta készíthető belőle
Liszt helyett használhatsz hajdinalisztet is, finom palacsinta készíthető belőle
FOTÓ: SERGII KOVAL / SHUTTERSTOCK

Liszt helyett: ezt használd sütésre és főzésre

A liszt sajnos nehezen helyettesíthető. Aki gluténmentesen kénytelen étkezni, az pontosan tudja, hogy a búzaliszten kívül szinte nincs más, ami elő tudja állítani a gluténszerkezetet, így a mentes kenyerek vagy zsemlék sosem lesznek olyan állagúak, mint a hagyományos pékáruk. Egy az egyben nem lehet kiváltani a lisztet rizsliszttel, zabliszttel vagy bármi mással, de szerencsére már léteznek speciális, gluténmentes keverékek, melyekből finom péksütiket lehet készíteni.

A lisztet azonban nem csak akkor lehet elhagyni, ha valaki gluténérzékeny. Egy diéta vagy fogyókúra során is célszerű csökkenteni a finomított búzaliszt használatát, az ebből készült pékáruk fogyasztását, sőt az sem baj, ha a változatos étrend jegyében kipróbálunk másfajta liszteket is. Mutatunk három liszthelyettesítőt, olyan alternatívákat, amikből lehet sütni és főzni, és amikből a palacsinta is finom lesz!

A kókuszliszt is lehet a liszt alternatívája
A kókuszliszt is lehet a liszt alternatívája
FOTÓ: NEW AFRICA / SHUTTERSTOCK

Kókuszliszt, az édes liszthelyettesítő

A finomra őrölt kókusz a kókuszliszt. Természetesen gluténmentes és édes ízű, ezért elsősorban édességek, főként palacsinták készítése során ajánlják a használatát. A kókuszliszt több folyadékot szív magába, mint a liszt, ezért nem lehet egy az egyben kiváltani.

Az ökölszabály szerint a receptben írt liszt mennyiségének csak a negyedét cseréljük kókuszlisztre, a többi maradjon sima búzafinomliszt. Így is előfordulhat, hogy szükséges lesz egy extra tojás vagy kicsit több folyadék – írja a Magyar Nemzet.

Quinoaliszt, a köretből készült liszt

Sokan használják a quinoát, hiszen remek köret és salátákba is keverhető szénhidrátforrás. A quinoából készült liszt állaga hasonló, mint a búzaliszté, csak vele ellentétben természetesen gluténmentes. Íze erős, jellegzetes, így mindenképp számoljuk azzal, hogy nem lesz olyan a kész étel, mintha fehér lisztből készült volna.

A quinoalisztből ropogós kenyér, pizzatészta, palacsinta és muffin is készíthető, akár önmagában, akár úgy, hogy a búzaliszt felét erre cseréljük. A quinoaliszt használata hasonlóan rugalmas szerkezetet és állagot eredményez, mint a búzaliszt esetén létrejövő gluténszerkezet. Emellett a quinoaliszt rostban gazdag, magas fehérjetartalmú élelmiszer, aminek alacsony a glikémiás indexe is.

A hajdinaliszt íze jellegzetes, erős, így először kis adaggal kísérletezzünk
A hajdinaliszt íze jellegzetes, erős, így először kis adaggal kísérletezzünk
FOTÓ: RUSTAMANK / SHUTTERSTOCK

Hajdinaliszt, megosztó, akárcsak köretként

A hajdina az a reformköret, amit valaki vagy szeret, vagy utálja az ízét. Jellegzetes, nagyon erős aromája van, amit messziről kiszúrni és ha ezzel helyettesítjük mondjuk egy rakott ételben a rizst, készüljünk fel arra, hogy teljesen más ízvilágú fogást kapunk. Nem lesz rossz a végeredmény, de más lesz. A hajdina egy olyan olyan gabonafajta, amiből liszt is készíthető, és így búzaliszt helyett is használhatjuk.

Persze a hajdinaliszt sem tudja minden esetben teljesen kiváltani a búzalisztet. Egy palacsintát mondjuk el tudunk készíteni teljesen hajdinalisztből, de kelt süteményeket már nem igazán. Érdemes első körben a fehérliszt negyedét lecserélni, majd ha bevált a recept, növelni az arányt a süteményekben, pékárukban. A hajdina ugyanis fontos, értékes élelmiszer, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, melyek remekül megtámogatják az étrendünket.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.