Jobban lát, aki sok répát eszik? Részben igen, de nem csak ezen múlik a dolog. A spenót, a tengeri halak vagy a bogyós gyümölcsök is tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek hosszú távon segítenek megőrizni a látás élességét. Mutatjuk, mely ételeket érdemes rendszeresen beépíteni az étrendedbe, ha szeretnéd megőrizni a szemed frissességét!

Ugye te is hallottad már gyerekkorodban, hogy „egyél sok répát, és jobban fogsz látni”? Nos, van benne igazság, de nem csak a sárgarépától függ, mennyire marad éles a látásunk. A szemünk állapota nagyban múlik azon is, mit pakolunk a tányérunkra nap mint nap. A jó hír: rengeteg finom étel van, ami természetes módon óvja a szemeket a korai látásromlástól.

A sárgarépától a spenóton át a bogyós gyümölcsökig – ezek az ételek természetes módon támogatják a szem egészségét, és segíthetnek megelőzni a látásromlást
A sárgarépától a spenóton át a bogyós gyümölcsökig – ezek az ételek természetes módon támogatják a szem egészségét, és segíthetnek megelőzni a látásromlást
FOTÓ: YULIA FURMAN / SHUTTERSTOCK

Répa, sütőtök, cékla – a klasszikus „szemvitaminok”

A narancssárga és piros zöldségek tele vannak béta-karotinnal, amit a szervezet A-vitaminná alakít. Ez az a tápanyag, ami nélkül a retinánk nem működne rendesen, különösen akkor, ha félhomályban próbálunk tájékozódni. Jó hír, hogy a szervezet pont annyit alakít át belőle, amennyire szüksége van, így túladagolástól sem kell tartanod. Egy tál párolt répa, egy friss saláta vagy egy kis sütőtökpüré nemcsak finom, de a szemednek is hálás választás – írja a Magyar Nemzet.

Spenót és társai – a természet napszemüvege

A spenót, a kelkáposzta és a fodros kel nemcsak egészségesek, de tele vannak luteinnel és zeaxantinnal. Ezek a karotinoidok közvetlenül a szem makulájában gyűlnek fel, és mintha egy belső napszemüveget kapnánk tőlük: védenek a káros kék fénytől, lassíthatják az öregedéssel járó makuladegenerációt, és antioxidánsként csökkentik a szemek oxidatív stresszét. Egy marék spenótot bedobni a reggeli turmixba vagy a salátába nem nagy ügy, de sokat tehet a szemedért.

Tengeri halak – a retina szuperüzemanyaga

A lazac, a tonhal vagy a makréla nem véletlenül számítanak „szembarát” ételeknek. Az omega-3 zsírsavak, főleg a DHA, nélkülözhetetlenek a retina felépítéséhez. Ráadásul segítenek abban is, hogy a szem ne száradjon ki, így kevésbé lesz érzékeny és irritált. Heti pár halas fogás – például egy ropogósra sült lazac vagy egy friss halas saláta – hosszú távon igazi védelmet adhat.

C-vitamin bomba a látásért: citrusok és bogyós gyümölcsök

A narancs, a citrom, az eper vagy épp a fekete ribizli nemcsak frissítők, hanem a szemeknek is jót tesznek. A C-vitamin erősíti az apró ereket, támogatja a kollagéntermelést, és antioxidánsként védi a retinát. Ráadásul segíthet lassítani a szürkehályog kialakulását is, ami egyre többeket érint már fiatalabb korban is. Egy marék bogyós gyümölcs vagy egy pohár frissen facsart narancslé könnyen beépíthető a mindennapokba.

Színes tányér = egészséges szemek

Ha változatosan, sok friss zöldséggel, gyümölccsel és minőségi alapanyaggal étkezünk, nemcsak a látásunkat őrizhetjük meg, hanem az egész testünket erősítjük. A színes, szezonális, természetes ételekben van a kulcs, és közben az ízekről sem kell lemondani.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.