Magyarországon kevésbé elterjedt, pedig igazi csodaszerek számít, nem véletlenül használják egyes országokban a népi gyógyászatban is. Ez a fűszer nem más, mint a kurkuma.

A kurkuma az a fűszer, amely a curry-nek is jellegzetes aranysárga árnyalatot adja, mégis sok magyar konyhában csak ritkán bukkan fel. Pedig nem csupán az ízeket dobja fel: a keleti konyha és gyógyászat évezredek óta nagy becsben tartja, és valódi egészségvédő ereje van.

A kurkuma igazi csodafűszer
A kurkuma igazi csodafűszer
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Indiából a világ minden tájára

A gyömbérfélék családjába tartozó Curcuma longa Dél- és Délkelet-Ázsiában őshonos. A növény gyökerét szárítják, majd finom porrá őrlik, de friss hajtásai és levelei is fogyaszthatók. Indiában nemcsak fűszerként, hanem az ajurvédikus gyógyászat egyik alapköveként használják: a kurkumás ital náluk olyan hétköznapi, mint nálunk a tea.

Megéri a kurkuma fogyasztása!

A kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Kutatások szerint segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt, védi az idegsejteket és lassíthatja az öregedési folyamatokat. Emellett csökkentheti az emésztőrendszeri daganatok kockázatát, jótékonyan hathat a vércukorszintre, és a reumás vagy bélgyulladásos panaszokat is enyhítheti. Nők esetében a menstruáció előtti kellemetlen tünetek mérséklésében is ígéretes eredmények születtek.

Ízek és színek a tányéron

Hazánkban főként curry por részeként találkozunk vele, pedig önállóan is megállja a helyét. Levesek, mártások, zöldséges vagy rizses fogások remek kiegészítője, hiszen finom, enyhén földes ízt és gyönyörű aranyszínt ad az ételeknek.

Aranylatte recept – melengető kurkumás ital

A „golden latte”, vagyis aranylatte az utóbbi évek nagy kedvence lett. Ez a krémes, fűszeres ital kávé vagy tea helyett is kitűnő, különösen hűvös napokon. Nemcsak energiát ad, hanem a náthás tüneteket is enyhítheti.

Hozzávalók:

  • 4 dkg méz
  • 2 púpozott teáskanál kurkuma (szitálva)
  • 1 csipet frissen őrölt bors (fokozza a kurkumin hatását)
  • 1 késhegynyi cayenne bors
  • 4 dl meleg, de nem forró tej

Alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Azonnal fogyaszthatjuk. Ízlés szerint fahéjjal, ánizzsal vagy szerecsendióval is feldobhatjuk. Készíthetjük tehéntejjel, növényi italokkal, sőt kecske- vagy juhtejjel is.

Forrás

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.