Először talán azt kell tisztáznunk, hogy a kókuszvíz nem azonos a kókusztejjel: a kókuszvíz a még éretlen, zöld kókuszdió belsejében található tiszta, áttetsző folyadék. A kókusztej az érettebb gyümölcs „kincse”: ahogy érik a kókusz, a benne lévő kókuszvizet a gyümölcs húsa beszívja. A gyömölcs húsából nyert folyadék tehát a kókusztej, amit te is elkészíthetsz otthon korábbi cikkünk segítségével. A kókusztej sűrűbb mint a kókuszvíz, és egész más a tápanyagtartalma. (Egy pohárnyiban csaknem 500 kalória található, így legtöbbször nem inni szokták, hanem főzéshez vagy sütéshez használják.)

A kókuszvíz jótékony tulajdonságai
- A kókuszvíz kiváló természetes hidratáló ital, mivel alacsony kalóriatartalmú, és gazdag elektrolitokban (például káliumban, magnéziumban, kalciumban, nátriumban). Ezért gyakran használják sportolók, illetve fizikai aktivitás során a hidratáltság fenntartására.
- A kókuszvíz alacsony kalóriatartalmú (kb. 45-60 kalória 330 ml-ben), így remek frissítő ital, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy zsírokat.
- Tápanyagokban gazdag: bővelkedik káliumban (több található benne, mint a banánban), így segíthet az izmok és az idegrendszer megfelelő működésében, valamint a vérnyomás szabályozásában. Bőségesen van benne magnézium és kalcium, amelyek hozzájárulnak a csontok egészségéhez és a megfelelő izomműködéshez. A kókuszvíz tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, és támogatják a szervezet védekezőképességét. Természetes cukortartalma alacsony, így sokkal egészségesebb, mint a cukrozott üdítők vagy gyümölcslevek.
Így hat az egészségre a kókuszvíz
- Hidratál
Kiváló ital a kiszáradás megelőzésére, különösen fizikai aktivitás után vagy meleg időben, mivel segíthet helyreállítani az elektrolitok egyensúlyát. Ásványi összetétele erősen hasonlít a vérplazmáéra, így a szervezet megterhelése nélkül tud felszívódni. Fogyasztása edzés után különösen ajánlott. A kókuszvíz nátrium-, kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma ideális elegyet alkot szervezet számára, így lényegesen hatékonyabban oltja a szomjúságot és hidratálja a szervezetet, mint az ásványvíz vagy a csapvíz.
- Támogatja az emésztést
Enyhítheti a gyomorproblémákat és a székrekedést, mivel enyhén lúgosító hatású.
- Optimalizálja a vérnyomást
Magas káliumtartalma miatt hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez, mivel a kálium ellensúlyozza a nátrium hatását a szervezetben.
- Gyorsítja az anyagcserét
A kókuszvíz segít az egészséges emésztési ciklus fenntartásában, az esetleges székrekedés kezelésében. Kordában tartja a gyomor és a belek savas-lúgos egyensúlyát, ráadásul a refluxot is enyhíti. A kókuszvíz éppen azokat az összetevőket tartalmazza, amelyek segítik a vese és a máj működését, így hozzájárul a méregtelenítés folyamatának hatékonyságához, ezáltal pedig a fogyást is segíti.

- Védi a szív egészségét
A benne található ásványi anyagok (különösen a kálium) támogatják a szív egészségét, és segíthetnek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Regenerálja a sejteket
A kókuszvíz a szépségiparban is kedvelt alapanyag. Gyulladásgátló, így a pattanásos bőrnek például bizonyítottan jót tesz. Belülről is táplálja a bőrt, ugyanis citokint és laurinsavat tartalmaz, amelyek a sejtnövekedés- és szabályozás folyamatában vesznek részt. A kókuszvíz öregedésgátló, megakadályozza a bőr idő előtti öregedését, hidratálja és erősíti a szöveteket.
- Nyugtat
A kókuszvízben található elektrolitok – különösen a kalcium és a magnézium – izomlazító, stresszoldó hatásúak. A magnézium nélkülözhetetlen az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. A kókuszvízben sok olyan só található, ami közvetlenül hat az idegrendszer működésére.

Hogyan fogyaszthatod a kókuszvizet?
Önmagában hűtve fogyasztva szuper szomjoltó, de adhatod smoothie-khoz, turmixokhoz is. Kókuszvízben főzhetsz például rizst, de salátaöntetként is kiváló. Minden ételben helyettesítheted kókuszvízzel a vizet vagy más folyadékot, aminek az ízprofiljába illik.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:














