Sokan isszák, de csak kevesen tudják, hogy mi van valóban a koffeinmentes kávé mögött. Jó alternatíva, vagy van okunk óvatosnak lenni? Nézzük a tényeket!

A koffeinmentes kávé megosztó téma: egyesek szerint nem is igazi kávé, mások pedig épp azért választják, mert szeretnék elkerülni a koffein hatásait. Felmerül azonban a kérdés: valóban egészséges változat, vagy jobb inkább elkerülni? Lássuk a koffeinmentes kávé előnyeit, hátrányait, és azt, hogy milyen módszerekkel vonják ki belőle a koffeint.

Félni kell a koffeinmentes kávétól?
Félni kell a koffeinmentes kávétól? 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Koffeinmentes kávé: tényleg olyan rossz?

Vannak, akik azt mondják, hogy a koffeinmentes kávé nem igazi kávé, ezért inkább rá sem néznek. Mások szívesen isszák az íze miatt, de koffeinre bizonyos okokból nincs szükségük. Sőt, vannak, akik azt állítják, hogy a mentes kávé egyenesen egészségtelen. Hol van az igazság?

Kivonják a koffeint

A mentes kávé ugyanolyan kávé, mint a hagyományos, csupán a koffeint távolítják el belőle. Ezzel kapcsolatban viszont lehetnek aggályok, mivel a koffeint kémiai úton tüntetik el. Ehhez általában aktív szenet, etil-acetátot, szén-dioxidot vagy metilén-kloridot használnak. Utóbbi szokott aggodalomra okot adni, mivel veszélyes anyag: kis mennyiségben belélegezve a metilén-klorid gáz károsíthatja a központi idegrendszert, fejfájást, szédülést, köhögést és zihálást okozhat.

Messziről kerüljük?

A szakemberek megnyugtatnak: nem kell félni a koffeinmentes kávétól, még akkor sem, ha metilén-kloriddal vonják ki belőle az ébren tartó erőt. A koffeinmentes kávé előállítása ugyanis szigorú szabályokhoz kötött, a kész termék legfeljebb 0,001% metilén-kloridot tartalmaz, ami határérték alatti, így egyáltalán nem befolyásolja az emberi egészséget. 

Igyuk, vagy ne igyuk?

Mivel a koffeinmentes kávé a hagyományos kávéból készül, ezért a fekete nedű minden jó tulajdonságát magában hordozza. Magas az antioxidáns-tartalma, ami segít az oxidatív stressz ártalmainak csökkentésében. Emellett egyes kutatások szerint a koffeinmentes vagy hagyományos kávé rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Nem beszélve arról, hogy az emésztésünkre is jó hatással van. A hagyományos kávéval viszont jó vigyázni, a túl sok koffein káros lehet az egészségre

Jobb lemondani róla?

Vannak olyan élethelyzetek, amikor az embernek le kell mondania a koffeinről. Ilyen például a terhesség, a szoptatás, de azoknak sem ajánlott, akik alvásproblémákkal küzdenek vagy szoronganak. A szív- és érrendszeri betegségek esetén sem javasolják az orvosok a túlzott koffeinfogyasztást, ahogy a refluxszal vagy gyomorfekéllyel küzdőknek is jobb inkább kerülni – írja a Ripost.

SZAVAZÁS

Milyen kávét fogyasztasz?

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.