A kávé nem csak egy finom ital. A kávézás szertartás, emberek millióinak elmaradhatatlan reggeli rituáléja, sokan viszont nem élvezhetik az ősi ital ízét és élénkítő hatását. Akinek nem szabad ezt innia a koffein miatt, vagy mert savat okoz, az keresi a kávé helyett iható reggeli italokat. Összegyűjtöttünk néhány pótkávét, amiket jótékony egészségügyi hatásuk miatt is érdemes fogyaszani.

A kávé a világ egyik legnépszerűbb, sokak által napi rendszerességgel fogyasztott élelmiszere. Épp ezért szinte évente jelennek meg új és friss tanulmányok, melyekben egyszer azt bizonyítják, hogy a kávéfogyasztás egészséges, sőt támogatja a fogyást is, másszor olyan kutatások, amelyek szerint a kávéfogyasztás ártalmas. Az igazság valahol félúton van, azaz mértéket tartva a kávé valóban rendelkezik jótékony hatással, sokan viszont kénytelenek kávé helyett mást inni.

Kávé helyett: ezek a legjobb koffeinmentes pótkávék
Kávé helyett: ezek a legjobb koffeinmentes pótkávék
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Annak sem kell lemondania a reggeli kávézás adta élményről, aki valami olyan betegségben szenved, amiatt tiltólistás nála a kávé. Nem ajánlják a kávéfogyasztást azoknak, akiknek refluxuk van, küzdenek a gyomorsavtúltengéssel, valamilyen krónikus, gyulladásos bélbetegségük, epilepsziájuk vagy szív- és érrendszeri panaszaik vannak. Mit ihat az, aki ezekkel küzd? Pótkávét!

Kávé helyett: meglepődnél, mi mindenből lehet pótkávét készíteni

A kávé ára ma sem alacsony, régen viszont még magasabban jegyezték a fekete ital alapanyagát, így kényszerből is, de elkezdték keresni az emberek a kávébab alternatíváit. Ma azonban nem feltétlenül a kedvezőbb ár a döntő, hanem az egészség. Sokan a fent is említett betegségek miatt mondtak le a babkávéról, míg mások az életmódváltás jegyében kerestek egészségesebb, környezetbarát, azaz fenntartható helyettesítőt.

A kávétermesztés nagy terhet ró a környezetre. Előfordul, hogy erdőirtással hozzák létre az újabb kávéültetvényeket, amiket nagy mennyiségű vízzel locsolnak, ez a vízforrások túlzott kihasználását, a talaj kimerülését okozhatja. A kávécserjéket emellett növényvédő szerekkel permetezik, amelyek a talajba jutva hozzájárulnak a környezeti egyensúly megváltozásához.

Cikória

A cikória sokak számára egyet jelent a gyerekeknek adható, koffeinmentes itallal, azaz a Maci kávéval, de emberek ezrei isszák a cikóriából készült forró italt reggelente, és itták régen is, amikor a kávé nemcsak luxus, de hiánycikk is volt. A cikória azonban több, mint pótkávé, sőt őse egy fantasztikus gyógynövény, innen is ered a cikória jótékony hatása, és bár a gyökeréből valóban kávéhelyettesítő készíthető, levele is ehető.

  • A cikóriában sok a vitamin és ásványi anyag.
  • Fogyasztása jó hatással van az emésztésre, támogatja a bélrendszer megfelelő működését.
  • Szabályozza a vércukorszintet.
  • Méregtelenítő hatással is bír.
A cikória régen a szegények kávéja volt, ma csodaital
A cikória régen a szegények kávéja volt, ma csodaital
FOTÓ: CEPTAP / SHUTTERSTOCK

Maláta

A malátakávé az árpa csíráztatásával, majd szárításával, pörkölésével és őrlésével készült édeskés ízű por. A cukortartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás, ráadásul koffeinmentes, így betegek, idősek és gyermekek is bátran fogyaszthatják reggelente kávé helyett. Az árpának és a csírázásnak köszönhetően található benne B2- és B12-vitamin, kalcium, magnézium és foszfor is. Lefekvés előtt fogyasztva segíti a nyugodt alvást.

  • A malátakávé is koffeinmentes, segíti a pihentető alvást.
  • Gyomorbarát, jól emészthető.
  • Betegek, gyermekek és idősek is ihatják.
  • Található benne többféle vitamin és ásványi anyag.
A pitypang gyökeréből is készíthető egészséges pótkávé
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Pitypang

Elsőre furcsa lehet olvasni, hogy a gyermekláncfű, vagyis a pitypang gyógynövény, pedig számtalan pozitív élettani hatása ismert. Ráadásul nem csak gyógynövény. A pitypang gyökerét fel szokták használni pótkávé készítésére, és gyakran vegyítik a cikóriával, azaz a katánggyökérrel. A gyökérben található keserűanyagnak, vitaminoknak köszönhetően fogyasztása segíti a méregtelenítést, a máj és az epe megfelelő működését, emellett étvágygerjesztő és emésztést segítő hatása is van.

  • Csökkenti a vércukorszintet.
  • Jó vitaminforrás, és tele van ásványi anyagokkal.
  • Tavaszi fáradtság ellen is hatásos.
  • Vizelethajtó hatású.

Makk-kávé

A parkokban, erdőkben található fák termésére ritkán gondolunk úgy, hogy azok ehetők. A makk például nyersen fogyasztva valóban émelygést, hasmenést, görcsöket okozhat, ugyanis nagyon magas a csersavtartalma. Meghámozva, kiáztatva azonban már fogyasztható, sőt kávéhelyettesítő is készíthető belőle!

A feltört, a héjától megszabadított makkot akár több napon át is kell áztatni, és addig cserélni alatta a vizet, míg tiszta nem lesz. A makkot ezután serpenyőben lepirítva, majd megőrölve lisztként vagy kávé helyett is jó ital alapjaként használhatjuk.

  • Könnyen hozzáférhető alapanyag.
  • Gazdag B6- és B12-vitaminban.
  • Magas a fehérje- és rosttartalma.
  • Olyan ásványi anyagok találhatók benne, mint a vas, kalcium, magnézium, mangán és a foszfor.

Forrásunk volt:

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.