4 szuper kávépótló, ha kikészíti a gyomrod az eszpresszó

A kávé a világ egyik legnépszerűbb, sokak által napi rendszerességgel fogyasztott élelmiszere. Épp ezért szinte évente jelennek meg új és friss tanulmányok, melyekben egyszer azt bizonyítják, hogy a kávéfogyasztás egészséges, sőt támogatja a fogyást is, másszor olyan kutatások, amelyek szerint a kávéfogyasztás ártalmas. Az igazság valahol félúton van, azaz mértéket tartva a kávé valóban rendelkezik jótékony hatással, sokan viszont kénytelenek kávé helyett mást inni.
Annak sem kell lemondania a reggeli kávézás adta élményről, aki valami olyan betegségben szenved, amiatt tiltólistás nála a kávé. Nem ajánlják a kávéfogyasztást azoknak, akiknek refluxuk van, küzdenek a gyomorsavtúltengéssel, valamilyen krónikus, gyulladásos bélbetegségük, epilepsziájuk vagy szív- és érrendszeri panaszaik vannak. Mit ihat az, aki ezekkel küzd? Pótkávét!
A kávé ára ma sem alacsony, régen viszont még magasabban jegyezték a fekete ital alapanyagát, így kényszerből is, de elkezdték keresni az emberek a kávébab alternatíváit. Ma azonban nem feltétlenül a kedvezőbb ár a döntő, hanem az egészség. Sokan a fent is említett betegségek miatt mondtak le a babkávéról, míg mások az életmódváltás jegyében kerestek egészségesebb, környezetbarát, azaz fenntartható helyettesítőt.
A kávétermesztés nagy terhet ró a környezetre. Előfordul, hogy erdőirtással hozzák létre az újabb kávéültetvényeket, amiket nagy mennyiségű vízzel locsolnak, ez a vízforrások túlzott kihasználását, a talaj kimerülését okozhatja. A kávécserjéket emellett növényvédő szerekkel permetezik, amelyek a talajba jutva hozzájárulnak a környezeti egyensúly megváltozásához.
A cikória sokak számára egyet jelent a gyerekeknek adható, koffeinmentes itallal, azaz a Maci kávéval, de emberek ezrei isszák a cikóriából készült forró italt reggelente, és itták régen is, amikor a kávé nemcsak luxus, de hiánycikk is volt. A cikória azonban több, mint pótkávé, sőt őse egy fantasztikus gyógynövény, innen is ered a cikória jótékony hatása, és bár a gyökeréből valóban kávéhelyettesítő készíthető, levele is ehető.
A malátakávé az árpa csíráztatásával, majd szárításával, pörkölésével és őrlésével készült édeskés ízű por. A cukortartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás, ráadásul koffeinmentes, így betegek, idősek és gyermekek is bátran fogyaszthatják reggelente kávé helyett. Az árpának és a csírázásnak köszönhetően található benne B2- és B12-vitamin, kalcium, magnézium és foszfor is. Lefekvés előtt fogyasztva segíti a nyugodt alvást.
Elsőre furcsa lehet olvasni, hogy a gyermekláncfű, vagyis a pitypang gyógynövény, pedig számtalan pozitív élettani hatása ismert. Ráadásul nem csak gyógynövény. A pitypang gyökerét fel szokták használni pótkávé készítésére, és gyakran vegyítik a cikóriával, azaz a katánggyökérrel. A gyökérben található keserűanyagnak, vitaminoknak köszönhetően fogyasztása segíti a méregtelenítést, a máj és az epe megfelelő működését, emellett étvágygerjesztő és emésztést segítő hatása is van.
A parkokban, erdőkben található fák termésére ritkán gondolunk úgy, hogy azok ehetők. A makk például nyersen fogyasztva valóban émelygést, hasmenést, görcsöket okozhat, ugyanis nagyon magas a csersavtartalma. Meghámozva, kiáztatva azonban már fogyasztható, sőt kávéhelyettesítő is készíthető belőle!
A feltört, a héjától megszabadított makkot akár több napon át is kell áztatni, és addig cserélni alatta a vizet, míg tiszta nem lesz. A makkot ezután serpenyőben lepirítva, majd megőrölve lisztként vagy kávé helyett is jó ital alapjaként használhatjuk.
Forrásunk volt:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.