A kapribogyó a mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga, jellegzetes ízével különlegesség teszi a legegyszerűbb fogásokat is. Azonban nem csak kulináris élvezeteket okozhat, számos egészségügyi előnye is van. Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

A nevével ellentétben kapribogyó nem bogyós termés. Egy meleg, száraz éghajlatot kedvelő kis, tüskés bokor virága, amit kézzel leszednek, mielőtt teljesen kifejlődne. A friss bogyók túl keserűek ahhoz, hogy nyersen fogyaszthatók legyenek, ezért sós-ecetes lében fermentálják őket, és ebben a formában kerülnek a boltok polcaira.

A kapribogyó valójában a virág bimbója, amit korán leszednek /Fotó: Shutterstock
A kapribogyó valójában a virág bimbója, amit korán leszednek /Fotó: Shutterstock

A kapribogyó egészségügyi előnyei

Kutatások bizonyítják, hogy a kapribogyóban található kvercetin vegyület segít az agy és a szív működéséhez szükséges fehérjék termelődését. Emellett jó hatással van az emésztőrendszer, a hasnyálmirigy és a pajzsmirigy működésére is.

A kapribogyó fogyasztása alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt diétázóknak is ajánlott. Ezenkívül csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet.

Kitűnő forrása a K-vitaminnak, ami a csontok és az ízületek egészségéhez járul hozzá.

A benne található kaparirutin vízhajtó és reumaellenes hatású vegyület.

Antioxidáns hatása és E-vitamin-tartalma miatt remek gyulladáscsökkentő, és kiütések, bőrirritáció esetén is alkalmazható.

A kapribogyó ásványi anyagokban is gazdag, nagy mennyiségben található benne mangán, vas, magnézium és réz is, emellett magas a B-vitamin-tartalma is.

A nagy mennyiségű A-vitamin hozzájárul a szem egészségéhet, a látás javulásához.

A kapribogyó rendkívül egészséges alapanyag, de sótartalma miatt sokaknak csak kismértékű fogyasztása ajánlott /Fotó: Shutterstock
A kapribogyó rendkívül egészséges alapanyag, de sótartalma miatt sokaknak csak kismértékű fogyasztása ajánlott /Fotó: Shutterstock

Hogyan használjuk a kapribogyót?

A fermentált bogyók sós, enyhén savanykás ízűek, kicsit az olívabogyóhoz hasonlatosak. Gyakori hozzávalói a salátáknak, halas, csirkés fogásoknak, de pizzára, szószokba is kerülhet.

A sóban eltett kapribogyót fogyasztás előtt érdemes leöblíteni, és mindenképpen számolni kell a magas sótartalmával.

Éppen emiatt csak mérsékelt fogyasztása ajánlott azoknak, akik nátriumban szegény diétát követnek. Ezenkívül a mustárra allergiásoknak is csak óvatosan szabad fogyasztaniuk.

A kapribogyó tehát nem csupán gasztronómiai különlegesség, természetes gyógyszerként is megállja a helyét. A mediterrán diétákban régóta alkalmazzák ízesítőként, gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatása miatt. Rendszeres, de mértékletes fogyasztása elősegítheti a szervezet méregtelenítését, támogathatja az immunrendszert, és antioxidánstartalmának köszönhetően lassíthatja az öregedési folyamatokat is. Azok számára, akik a természetes megoldásokat részesítik előnyben, a kapribogyó remek választás lehet a kiegyensúlyozott étrend részeként.

(Forrás)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.