A nyers kakaópor nemcsak finom, hanem valódi szuperélelmiszer is, számtalan pozitív hatással lehet az egészségünkre. Fontos azonban tudni, hogy ezek a jótékony hatások nem érvényesülnek az iparilag elterjedt alkalizált (holland típusú) kakaóporoknál. Az alkalizálás során, amikor a kakaót kálium-karbonáttal kezelik, a benne található értékes hatóanyagok akár 85%-a is elveszhet. Bár ettől a por sötétebb színt kap és könnyebben oldódik, gyakorlatilag megszűnnek azok a természetes előnyök, amelyek miatt a kakaó eredetileg egészségesnek számít.
A nyers kakaópor ezzel szemben nemcsak gazdagabb ízvilágot kínál, hanem sokkal több tápanyagot is megőriz. Használhatjuk forró kakaó készítéséhez, süteményekhez vagy bármilyen recepthez, amelyhez egyébként hagyományos kakaót adnánk – a különbséget azonnal érezni fogjuk - írja a Kakaóbab.hu. Lássuk miért jobb választás a nyers kakaópor, mik az előnyei!
A nyers kakaópor rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, különösen sok magnéziumot – ezáltal energizál anélkül, hogy túlpörgetne. Két evőkanál nyers kakaópor körülbelül 50 mg magnéziumot biztosít, ami segít megelőzni többek között a csontritkulást, 2-es típusú cukorbetegséget és a magas vérnyomást is.
A nyers kakaó javítja a hangulatot – nem véletlenül! Olyan vegyületeket tartalmaz, mint az anandamid (a „boldogság molekulája”) és a fenetil-amin (PEA), amelyek elősegítik az örömérzetet, sőt, az endorfinok termelődését is fokozzák. Ezek a vegyületek szerepet játszanak a szerelemben, a szexuális vágy fokozásában, és összességében a jó közérzet fenntartásában.
A kakaó támogatja az agy szerotoninszintjét – különösen hasznos lehet például menstruáció idején, amikor a nők szervezetében hirtelen lecsökken ez a „jókedvért” felelős hormon. A nyers kakaó ilyenkor természetes támogatást nyújthat a kiegyensúlyozott lelkiállapothoz.
A benne lévő flavonoidok gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaik révén jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszerre. Segíthetnek a vérkeringés javításában, csökkenthetik a stroke esélyét, és megelőzhetik az érfalak elmeszesedését.
A nyers kakaóban található antioxidánsok – például a polifenolok, katekinek és antocianinok – segítenek megóvni sejtjeinket a korai öregedéstől. Az ORAC-skálán, amely az ételek antioxidáns-tartalmát méri, a nyers kakaópor rendkívül magas, 95 500-as értéket ér el 100 grammonként – ez elképesztően magasnak számít.
A nyers kakaó kiváló kénforrás, ami elengedhetetlen a kollagén és a keratin termeléséhez – ezek felelősek a bőr rugalmasságáért, a haj fényességéért és a körmök erősségéért. Emellett a kén támogatja az immunrendszer működését és a sejtek tápanyagellátását is.
Egy svájci kutatás szerint a nyers kakaó rendszeres fogyasztása akár két hét alatt is javíthatja a bélflórát, csökkentheti a kortizolszintet (stresszhormon), és serkentheti az anyagcserét. Az antioxidánsban szegény étrend hosszú távon káros lehet – a nyers kakaó ebben is hatékony támogatást nyújthat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.