Megvan a hosszú élet titka? Ezt edd, hogy sokáig élj!

Sokan kutatják, hogy mi az, amitől sokéig élhetünk. Ez a kérdés már sok-sok éve foglalkoztatja az embereket. Azt tudjuk, hogy az egészségtelen szokások, például a dohányzás, a stressz, a zsíros ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód korai halálozáshoz vezethet. De mi az, ami nemcsak finom, hanem még az ételünket is meghosszabbítja?
Dan Buettner, amerikai író és hosszúélet-kutató, évek óta járja a világot, hogy megfejtse, mi a titka azoknak a helyeknek, ahol feltűnően sokan érik meg a századik születésnapjukat. A japán Okinawa szigetén bukkant rá a 104 éves Ushi Okushimára, aki – mint a legtöbb helyi – rendszeresen fogyasztotta a Beni Imót, azaz lila édesburgonyát. És nemcsak néha-néha, hanem napi szinten, akár reggelire, ebédre és vacsorára is.
Kék zónáknak azokat a helyeket nevezik, ahol az emberek átlagéletkora magasabb, mint a világon bárhol máshol. A kék zónába tartozik a Japánban található Okinawa szigete mellett a szardíniai Ogliastra régió, a Costa Rica-i Nicoya-félsziget, a görög Icaria sziget és az amerikai Loma Linda település.
Nem véletlen, hogy a 104 éves ember a lila édesburgonyának tulajdonítja a hosszú és egészséges életét, ugyanis ez a zöldség igazi tápanyagbomba. Tele van rosttal, C-vitaminnal, karotinoidokkal, flavonoidokkal és lassan felszívódó szénhidrátokkal. A karotinoidok és flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásúak, és antioxidánsként védik a sejteket az öregedést gyorsító folyamatoktól. Kutatások szerint rendszeres fogyasztásuk segíthet megelőzni a szívbetegségeket, daganatos megbetegedéseket, sőt még a cukorbetegséget is. A lila édesburgonyában található anyagok együttesen erősítik az immunrendszert, támogatják az emésztést és még a vércukorszintet is stabilan tartják – szóval nem okoznak hirtelen energiazuhanást ebéd után.
Ha már most felcsillant a szemed a lila édesburgonyára, jó hírünk van: Magyarországon is beszerezhető! Viszont kicsit borsosabb az ára, mint a megszokott fajtáké. A jó hír, hogy ha van kerted, akkor otthon is nevelhetsz lila édesburgonyát, csak egy kis türelem, napsütés és tápanyagban gazdag talaj kell hozzá. A növény elég érzékeny, és legalább 120 napra van szüksége a föld alatt, mire megfelelő mennyiségű termést hoz.
A titok a jó időzítésben rejlik: akkor ültesd, amikor már biztosan nincs fagyveszély, és még az első őszi hidegek előtt szedd ki a gumókat. Nem biztos, hogy sok termésed lesz, de ha van egy kis helyed a kertben, néhány sorral megéri próbálkozni, már csak az egészséged érdekében is – írja a Ripost.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.