A hason lerakódó zsír sokak számára kellemetlen meglepetésként jelenik meg. A mozgásszegény életmód, a lelassult anyagcsere és a helytelen táplálkozás mind közrejátszik abban, hogy kialakul a hírhedt úszógumi. Azonban vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten kedveznek a hasi zsírnak. Lássuk, melyek ezek.
Gondoljuk újra, amit a szénhidrátokról tudunk! Nem minden az, aminek látszik: a krumpli például jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint egy rizskeksz. A valódi veszélyt azok az élelmiszerek jelentik, amelyek tömegükhöz képest extrém mennyiségű szénhidrátot rejtenek. Ezek ugyanis felborítják a bélflórát, gyulladásokat okozhatnak és hozzájárulnak a zsírpárnák kialakulásához.
Kerülendő: kenyér, keksz, fehér rizs, gabonapelyhek, tészták.
A virsli, felvágottak, darált hús és hasonló finomságok bővelkednek telített zsírokban és kalóriában, viszont rostot szinte alig tartalmaznak. Ez nemcsak az alakunknak árt, de az emésztésünk is megsínyli – nem csoda, ha gyakori az emésztési panasz. Ráadásul hosszú távon a szívünk sem hálás érte.
Kerülendő: virsli, szalámi, bacon, húspogácsa.
Ki tud ellenállni egy ropogós rántott húsnak vagy aranybarnára sült fánknak? Sajnos ezek az ételek tele vannak zsírral, amit a szervezetünk nehezen emészt meg, és könnyen lerakódik – pont ott, ahol a legkevésbé szeretnénk: a hasunkon. Emellett lassítják az emésztést, gyomorégést, valamint refluxot okozhatnak. A bő olajú sütés helyett érdemes, más, egészségesebb alternatívát keresni.
Kerülendő: rántott sajt, rántott hús, sült krumpli, lángos, fánk.
Ahogy öregszünk, egyre kevésbé tudjuk megemészteni a tejcukrot, azaz laktózt. Ennek következménye lehet a puffadás, a hasfájás, ami sokaknál egy kis „felfújódott pocakként” is jelentkezik.
Kerülendő (vagy mértékkel fogyasztandó): tej, joghurt, sajt, tejes desszertek.
A fruktóz egészséges mértékben hasznos, de túlzásba vinni nem érdemes. Egyes gyümölcsök, zöldségek, sőt még a természetes édesítők is puffadást, gázképződést és hasmenést okozhatnak. A túl sok gyümölcscukor feleslegesen terheli az emésztést, ami a has környékén is látható nyomokat hagy.
Kerülendő (vagy mértékkel fogyasztandó): alma, mangó, görögdinnye, spárga, borsó, méz.
Ha valóban szeretnénk eltüntetni a hasi zsírt, akkor ne csak azt nézzük, mit kell kerülni – arra is figyeljünk, mit érdemes beiktatni az étrendünkbe. A rostban gazdag ételek, például a zöldségek, hüvelyesek, magvak, és a mértékletes gyümölcsfogyasztás sokat segíthetnek – írja a Kiskegyed. Igyunk elegendő vizet, csökkentsük az alkoholbevitelt, és iktassunk be legalább napi 20 perc könnyű mozgást!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.