A zsírpárnák megjelenése mögött több ok is állhat, de a táplálkozás bizony az első helyen áll. Vannak olyan ételek, amelyek jobb elhagyni, ha szeretnénk elkerülni a hasi zsír megjelenését.

A hason lerakódó zsír sokak számára kellemetlen meglepetésként jelenik meg. A mozgásszegény életmód, a lelassult anyagcsere és a helytelen táplálkozás mind közrejátszik abban, hogy kialakul a hírhedt úszógumi. Azonban vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten kedveznek a hasi zsírnak. Lássuk, melyek ezek. 

A hasi zsír kialakulásához nagyban hozzájárul a helytelen táplálkozás
A hasi zsír kialakulásához nagyban hozzájárul a helytelen táplálkozás
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

1. Szénhidrátdús élelmiszerek – a csendes hizlalók

Gondoljuk újra, amit a szénhidrátokról tudunk! Nem minden az, aminek látszik: a krumpli például jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint egy rizskeksz. A valódi veszélyt azok az élelmiszerek jelentik, amelyek tömegükhöz képest extrém mennyiségű szénhidrátot rejtenek. Ezek ugyanis felborítják a bélflórát, gyulladásokat okozhatnak és hozzájárulnak a zsírpárnák kialakulásához. 

Kerülendő: kenyér, keksz, fehér rizs, gabonapelyhek, tészták.

2. Feldolgozott húsfélék – sokkal több, mint kalóriabomba

A virsli, felvágottak, darált hús és hasonló finomságok bővelkednek telített zsírokban és kalóriában, viszont rostot szinte alig tartalmaznak. Ez nemcsak az alakunknak árt, de az emésztésünk is megsínyli – nem csoda, ha gyakori az emésztési panasz. Ráadásul hosszú távon a szívünk sem hálás érte.

Kerülendő: virsli, szalámi, bacon, húspogácsa.

3. Bő olajban sült ételek = hasi zsír

Ki tud ellenállni egy ropogós rántott húsnak vagy aranybarnára sült fánknak? Sajnos ezek az ételek tele vannak zsírral, amit a szervezetünk nehezen emészt meg, és könnyen lerakódik – pont ott, ahol a legkevésbé szeretnénk: a hasunkon. Emellett lassítják az emésztést, gyomorégést, valamint refluxot okozhatnak. A bő olajú sütés helyett érdemes, más, egészségesebb alternatívát keresni. 

Kerülendő: rántott sajt, rántott hús, sült krumpli, lángos, fánk.

4. Tejtermékek – a laktóz nem mindenkinek a barátja

Ahogy öregszünk, egyre kevésbé tudjuk megemészteni a tejcukrot, azaz laktózt. Ennek következménye lehet a puffadás, a hasfájás, ami sokaknál egy kis „felfújódott pocakként” is jelentkezik.

Kerülendő (vagy mértékkel fogyasztandó): tej, joghurt, sajt, tejes desszertek.

5. Túl sok gyümölcscukor – nem minden gyümölcs ártatlan

A fruktóz egészséges mértékben hasznos, de túlzásba vinni nem érdemes. Egyes gyümölcsök, zöldségek, sőt még a természetes édesítők is puffadást, gázképződést és hasmenést okozhatnak. A túl sok gyümölcscukor feleslegesen terheli az emésztést, ami a has környékén is látható nyomokat hagy.

Kerülendő (vagy mértékkel fogyasztandó): alma, mangó, görögdinnye, spárga, borsó, méz.

Lapos has? Így lehetséges!

Ha valóban szeretnénk eltüntetni a hasi zsírt, akkor ne csak azt nézzük, mit kell kerülni – arra is figyeljünk, mit érdemes beiktatni az étrendünkbe. A rostban gazdag ételek, például a zöldségek, hüvelyesek, magvak, és a mértékletes gyümölcsfogyasztás sokat segíthetnek – írja a Kiskegyed. Igyunk elegendő vizet, csökkentsük az alkoholbevitelt, és iktassunk be legalább napi 20 perc könnyű mozgást!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.