Sokszor elmegyünk mellette a piacon vagy a szupermarketben, talán sóhajtunk is egyet, amikor pucolni kell, mégis: a hagyma ott van szinte minden ételünkben. És bár a konyhában valóban szinte alap, legtöbbször csak fűszerként tekintünk rá – egy „alapzaj” az ízek között. Pedig valójában a hagyma egy filléres szuperélelmiszer, amely nap mint nap képes támogatni az egészségünket.

A hagyma nem csupán ízesítő – egyfajta természetes védőpajzs a szervezet számára. A benne található kvercetin nevű antioxidáns gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásáról ismert, míg a C-vitamin, a kénvegyületek és a rostok segítik az immunrendszer normál működését, javítják az emésztést, és hozzájárulnak a szervezet természetes védekezőképességéhez.

A hagyma számos betegség ellen jelent gyógyírt
A hagyma számos betegség ellen jelent gyógyírt
FOTÓ: SHUTTERTSOCK


A hagyma rendszeres fogyasztása segíthet:

  • csökkenteni a légúti fertőzések esélyét,
  • enyhíteni az allergiás panaszokat,
  • mérsékelni a gyulladásokat,
  • és akár a krónikus fáradtság tüneteit is.

Tudtad?

Kutatások igazolják, hogy rendszeres hagymafogyasztással minimalizálható a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata is, mivel a zöldségben lévő antioxidánsok gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő hatásúak.  

Nem kell hozzá kapszula – elég egy fej hagyma

Manapság könnyű elveszni a különböző étrend-kiegészítők és kapszulák világában, de sokszor elfelejtjük: a természet már megadta nekünk azt, amire szükségünk van. A hagyma szinte minden háztartásban megtalálható, olcsó, könnyen elérhető, mégis gyakran lenézett tápanyagforrás. Egyik legnagyobb előnye, hogy nemcsak nyersen, hanem főzve, sütve is hatékonyan támogatja a szervezetet.

Így érdemes fogyasztani a mindennapokban

A hagyma egyik legnagyobb előnye a sokoldalúság. Gyakorlatilag bármilyen ételbe beilleszthető, ráadásul az íze változik attól függően, hogyan készítjük el – így még azok is megtalálhatják a számukra kellemes változatát, akik egyébként nem rajonganak érte.

  • Nyersen: salátákban, szendvicsekben frissítő, csípős karaktert ad
  • Főzve: levesek, raguk, szószok ízét mélyíti el
  • Sütve: akár köretként is megállja a helyét, különösen húsok mellé
  • Karamellizálva: édessé, puhává válik – tökéletes szószokhoz, pizzára vagy quiche-be

Egy apró változtatás, ami sokat számít

Nem kell radikális étrendváltás ahhoz, hogy többet tegyünk az egészségünkért. Elég, ha tudatosabban bánunk a hétköznapi alapanyagokkal – a hagyma erre tökéletes példa. Ha eddig csak „kötelező ízesítőként” tekintettünk rá, itt az ideje más szemmel nézni.

A hagyma nem divatos, nem „trendi”, nincs fancy csomagolása – de épp ez a legnagyobb erőssége: megbízható, valódi, természetes élelmiszer, ami minden konyhában ott van, és amit gyakrabban kellene fogyasztanunk.

Forrás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.